Türkiye’ye büyük görev

 

 

İtalyan Fiat'ın ABD'li Chrysler'in satın almasıyla doğan otomotiv devi, hedef çıtasını büyüttü. Fiat Chrysler Automobiles (FCA), önümüzdeki dönemde üretimini 4.5 milyondan 7 milyon adede yükseltmeyi planlıyor.

Grup, Fiat ve Chrysler ortaklığıyla dünyanın 7'nci büyük otomotiv üreticisi olmayı hedefliyor. Yeni strateji doğrultusunda FCA'nın en büyük kozlarından biri Türkiye olacak. Otomotivin anavatanı ABD'ye 'Ram' markasıyla yılsonunda ihraç edilecek Bursalı yeni Doblo ve 2015'te üretilmeye başlanacak yeni B sedan otomobil, Fiat Chrysler Automobiles'e önemli katkı sağlayacak.

FCA, Fiat'tan Alfa Romeo'ya, Chrysler'den Ram'e kadar yeni modeller ve yeni yatırımlar CEO Sergio Marchionne tarafından lanse edilecek.

 

Sıfırdan geliştirilecek

Tofaş CEO'su Kamil Başaran, FCA'nın tüm yeni stratejilerini Mayıs'ta dünyaya duyuracağını söyledi. Başaran, "Fiat Chrysler Automobiles CEO'su Sergio Marchionne yeni modelleri, yeni yatırımları açıklayacak. Toplantıyı merakla bekliyoruz" dedi. 

Fiat ve Chrysler markalarının yeni planlarının paylaşılacağı ilk toplantıda Marchionne, Fiat tarafında Panda, dünyada önemli satış grafiği yakalayan 500 ailesi ile orta segment araçlarını açıklayacak. Fiat Chrysler Automobiles'in orta segment B sedan otomobilini Tofaş üretecek.

175 Fiat-Chrysler tesisi ve grubun 350 tedarikçisinin fabrikalarının içinde en iyisi seçilerek 'Altın Madalya' alan Tofaş, 520 milyon dolar yatırımla önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren yeni otoyu üretecek. B sedanın platformu tamamen yeni olacak yani sıfırdan geliştirilecek. Yeni aracın birkaç farklı versiyonu olması planlanıyor. Tofaş, otomobilden 2015-2023 yılları arasında toplam 580 bin adet üretmeyi hedefliyor. Bu üretimin üçte biri de dünya pazarlarına gönderilecek.

 

Amerikan Doblo'su yolda

Sergio Marchionne'nin duyuracağı bir diğer önemli model Amerikan Doblo'su. Geçtiğimiz günlerde gizli test sürüşlerinde paparazzilere yakalanan yeni Doblo, yılsonundan itibaren Kuzey Amerika'ya ihraç edilecek. 360 milyon dolar yatırımla ortaya çıkan araç, ABD'de Ram Promaster City markasıyla satılacak. Tofaş'ın ABD normlarına uygun olarak yenilediği hafif ticari araç, 2015 model yılı olarak yollara çıkacak. Tofaş, yeni Doblo'dan 2021 yılına kadar ABD'ye minimum 175 bin araç ihraç etmeyi planlıyor. Amerikan pazarından gelecek talep doğrultusunda ihracat rakamı daha da arttırılabilecek.

 

Tam kapasiteye koşuyor

 

Tofaş, yeni Doblo ile yeni B sedan otomobilleriyle üretim ve ihracatını artıracak. Geçen yıl 244 bin 614 adetlik üretime ulaşan şirket, yeni ürünleriyle devreye girmesiyle bu sayıyı 350 bin adet civarına yükseltecek. Altın Madalyalı Bursa fabrikası böylece 400 bin adetlik kapasiteye yaklaşacak.  

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.