Toyota “Yaris”i bir Türk’le yeniden yarattı

 

Avrupalı müşteriler için Avrupa’da geliştirilen ancak Toyota’nın ‘bölgeselleşme için küresel vizyon’ çalışmaları kapsamında ABD, Kanada ve Porto Riko pazarlarında da satışa sunulacak yeni Yaris için 85 milyon euroluk yatırım yapıldı. Japon markanın Avrupa pazarındaki amiral gemisi Yaris’in yenilenmesi için  576 bin saatlik Ar-Ge çalışması ve 1000 adetten fazla yeni parça dizaynı gerçekleşti. Projenin sorumlusu ise Adapazarı’ndaki tesislerden Brüksel’e transfer olan Türk mühendis Serkan Karaman oldu.

 

200 BİN SATACAK

 

Avrupa’da ilk kez 1999’da satışa sunulan Toyota Yaris’in 2’inci nesli 2005, 3’üncü nesli ise 2011’de pazara çıktı. Önemli bir değişim ve iyileştirmeler yapılan 3’üncü neslin yeni kasası eylülde, hibrit versiyonu ise ekimde  ülkemizde satışa sunulacak. Markanın B (küçük) segmentteki ilk hibriti ise  2012’de satışa çıkmıştı. 2013’te Avrupa’da yaklaşık 50 bin satan hibrit Yaris’in yenisiyle birlikte 2014 toplam satış hedefi 180 bin adete çıktı. 2015’te ise satış öngörüsü 200 bine yükseldi.

 

YENİ ARAÇ DA KARAMAN’A EMANET

Yeni Yaris’in Dusseldorf’taki test sürüşlerinde konuşan Toyota Avrupa  Yaris Ar-Ge Proje Müdürü Serkan Karaman markanın 2014 ilk 6 ayda % 10 artışla 451.8 bin araç sattığını, Yaris satışlarının da aynı dönemde % 5 arttığını vurguladı. Araçtaki 1 lt benzinli motorun yenilendiğini 100 km’de 4.1 lt harcadığına dikkat çeken Karaman  şasinin de geliştirilerek motor ve rüzgar sesinin de daha azaltıldığını belirtti. Yeni Yaris’le  markanın Avrupa’daki B sınıfında daha iddialı olacağını belirten Karaman aynı sınıfta yeni bir otomobil üzerinde de çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Karamın’ın üzerinde çalıştığı aracın küçük B-SUV olduğu ve önümüzdeki dönemde Adapazarı’nda da üretileceği ifade ediliyor. 

 

STANDARTLAR YÜKSEK

Yeni Yaris’te ilk göze çarpan krom çerçeveli X şeklindeki çapraz ön ızgara ve keskin bakışlı yeni kimlik yüzü. Buna daha güçlü bir görünüm veren yeni arka tampon ve LED gündüz farı ve far sistemini de ilave edebiliriz. Araçta 7 hava yastığı,  Araç Denge Kontrol Sistemi (VSC), Elektronik Çekiş Kontrol Sistemi (TRC), Anti-Blokaj Fren Sistemi (ABS), Elektronik Fren Gücü Dağılımı (EBD), Acil Durum Fren Sistemi (EBS), Lastik Basınç Monitörü (TPMS) standart olarak sunuluyor. Ayrıca yeni Yaris 7 inç dokunmatik ekranı ile geri görüş kamerası, bluetooth, USB ve multimedya bağlantısı sağlayan “Toyota Touch 2“ teknolojisi, hız sabitleme sistemi, çift bölgeli otomatik klima ve otomatik katlanabilen yan aynalar gibi teknolojik özellikleri de belirli versiyonlarda kullanıcısına sunuyor. Panoramik cam tavan ile daha da ferah iç mekan sağlanıyor. 

 

HİBRİTE SÜRPRİZ FİYAT  

Fiyatı henüz açıklanmayan yeni Yaris  performansı düşük yakıt tüketimi ve Co2 salımı ile birleştiren Toyota Optimal Drive teknolojisinin  son versiyonlarına sahip motorlarla donatıldı.  69 bg 1,0 lt VVT-i, 99 bg (Euro 6) 1,33 lt Dual VVT-i,  90 bg  1,4 D-4D dizel ve 1,5 Hybrid (Euro6) olmak üzere 4  motor seçeneği mevcut.  1,5 Hybrid motoru düşük Co2 emisyon oranı ile daha da çevreci ve 3,6 lt/100km birleşik yakıt tüketimi ile de daha ekonomik sürüş sağlıyor. Yılın son 3 ayında bin 500 adet satış hedeflenen aracın % 30’unun hibrit versiyondan oluşması bekleniyor. Toyota Otomotiv bu cimri araca sürpriz bir fiyat hazırlıyor.

 

33 BİNLE KAPATACAK

Bu yıl Türkiye toplam otomotiv pazarının geçen yıla oranla yüzde 25 civarında bir daralma yaşayacağını öngördüklerini belirten Toyota Otomotiv CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Toyota Türkiye olarak bu yılı 33 bin civarında bir satış adediyle kapatmayı hedefliyoruz. Filo satış hedefimizde yüzde 20’nin bir tık üzerine çıkmak. Toyota olarak yeni ve yenilenen araçlarımızla, yine kimliğimizle iddialı bir oyuncu olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu Hibrit araçlara tüm dünyanın önemli destekler verdiğine dikkat çeken Bozkurt Türkiye’deki vergi sisteminde de düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.