Onun adı …

Amerikalı Jeep, İtalyan Fiat kanatları altına girdikten sonra beklenen büyük çıkışını başlattı. Bu yıl Türkiye’de de satışlarını yüzde 100’ün üzerinde artıracağı satışları, globalde de 1 milyon adetin üzerine çıkacak.
Markanın bu yükselişteki kozu Avrupa pazarına uygun motorlara sahip Amerikalı araçları oluyor.
Bir de artık durdurulamayan premium segmenti ve SUV satışları.
 
Evet, ilginç olan Türkiye’de toplam pazarda yaşanan 7 ayda lüzde 13’lük küçülmeye rağmen premium ve SUV-Crossover tarzı araç satışları paylarını artırıyor.
 
Önce Jeep’teki yükseliş konusunda bilgilendirelim.
2010 yılında Amerikadaki krizin de etkisiyle “kepenk kapatma” seviyesine gelen grup, daha sonra Fiat’tan aldığı hayat öpücüğü ile 404 bin adetlik satış yaptı. 2013 yılında ise bu satışlar 732 bin adete yükseldi.
Bu yıl hedef 1 milyon adet.
Bu yükselişin 2014 yılında yeni Cherokee ve eylül ayında devreye girecek yeni küç ük Jeep Reneade başrolde olacak.
9 ileri otomatik şanzıman ve yüksek teknolojiyle desteklenen araçlara sahip Jeep’in bu performansı Amerikan pazarındaki yükselişle de besleniyor.
 
Türkiye’de ise Jeep bir süredir unutuldu.
Global bazda Daimler bünyasından Fiat’a geçen markanın Türkiye’deki devir işlemleri de sıcak yaz günleri gibi uzadı.
Bu arada Türkiye’deki vergi sisteminin iki düzenlemesi ve ikisinde de yüksek motor hacimli araçların darbelenmesi yönündeki kararlar, Jeep için adeta uyku dönemini getirdi.
Böylesine bir ortamda Grand Cherokee gibi modellerini de yenilese Amerikan tarzı, büyük motorlu, çok yakıt tüketen modeller yüzünden satış adetleri 1000’lerin altına geriledi.
2012 yılında TOFAŞ çatısı altına giren marka ilk yılında 789 adetlik bir satış elde etti. 2013 yılında bu satışlar 971 adeti buldu ve Jeep de dahil Alfa Romeo ve Lancia markalarının da Direktörü Mahmut Karacan’ın dediği gibi, gözünü küç ük motor hacimleri sunacak yeni modellere çevirdi.
 
Bu arada Türkiye premium araç satışları da 2006 yılından bu yana kesintisiz büyüyen stış performansıyla Jeep’e altyapı oluşturuyordu.
2006 yılında toplam satışların yüzde 6 olan payı 24 bin araç satışına denk gelilyordu. Bu rakam 2013 yılında 76 bin araç satışı ve yüzde 11.5 pay gibi bir dilime ulaştı.
Jeep de Amerikann üretimi, Fiat motorlu araçlarını Avrupa ve Türkiye pazarına sunmaya başlayarak, premium rüzgarını arkasına alıyor.
 
Markanın bu yılki satış hedefi 1760 adete yükseldi. Bunu geçen hafta içinde Türkiye lensmanı yapılan yeni Cherokee ve ekim ayında satışa çıkacak 1.4 lt motorlu Renegade modelleriyle sağlayacak.
Geçen yıla göre yüzde 23 küçülen toplam pazarda yüzde 100 büyümek için doe böşlesine güçlü kozlara sahip olmak gerekiyor.
 
SUV SEGMENTİNİ PARSELLEDİ
 
Jeep, 4×4 SUV sınıfının jenerik ismi olmanın da desteğiyle segmenti adeta karış karış parsellemiş.
4.2 metrelik yeni küçük SUV modeli Renegade, 75 bin liradan ba=şlayaün fiyatlarla B segmenti SUV alanında Amerikan markayı temsil etmeye hazırlanırken, bunun bir üzerinde 4.3-4.8 metre SUV sınıfında Compass 125 bin liradan başlayan fiyatlarla yer alıyor.
Bir üst sınıf SUV segmenti olan 4.5-4.8 mt arası araçlarda ise BMW X3, Nissan X-Trail, Honda CR-V’nin karyısına yeni Cherokee geldi.başlangıç fiyatı 161 bin liradan başlayan ama 190 bin liraya full donanım alınabilen yeni Cherokee, ön kaputa taşan 7 bölgeli ön ızgarasıyla artık Türkiye’de.
Yukarıda ise Range Rover ve BMW X5 modelleriyle rekabet eden 325 bin liradan başlayan fiyatıyla Grand Cherokee 4.8 metrelik boyuyla konumlanıyor.
 
Jeep, artık burnunu yeniden yukarı çevirmiş durumda. Amerikan pazarındaki düzelme, Avrupa’ya uygun kü çük hacimli, benzinli ve dizel otomatik motorlara sahip küçük SUV, şehir içi kullanıma da uygun arazi konseptini temsil eden modelleriyle satışları artıyor.
 
Önümüzdeki yıllarda Jeep marka SUV araçların satışlarının 5 bin adetlere çıkacağını söylemek yanlış da olmaz.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.