BMW elektrikli araç satışına başladı

 

 

BMW’nin elektrikli modelliri +Avrupa ve ABD’den sonra Türkiye’de de satılmaya başlandı. Şimdilik Borusan Otomotiv’in Ataşehir’de yaptığı yeni showroomda satılacak yeni i3 ve i8 modelleri, geçen hafta içinde yapılan bir lansmanla tanıtıldı.

Alman lüks araç devi BMW’nin üzerinde 3 yıl düşündükten sonra karar verdiği elektrikli model atağının ilk ürünleri olan i3 ve i8, gelşimiş teknolojileri, yollardakiz otomobillerden farklı görünümleriyle ilgi çekmeye aday.

 

 

Eylül ayından itibaren 46 bin 100 Euro’dan başlayan anahtar teslim fiyatı ve Türkiye’ye özel donanım paketiyle satışına başlanan BMW i3, uzay çağını andıran tasarım çizgileri ve karbon fiber takviyeli plastikten (CFRP) üretilen yolcu hücresiyle geleneksel otomobillerden farklılaşıyor. 

 

Elektrikli i3, 170 HP güç ve 250 Nm tork üreten elektrik motoruyla 0-100 km/s hızlanmasını 7.2 sn’de tamamlayabiliyor. 

Aracın lityum iyon bataryası gündelik sürüşte 130 – 160 kilometre gibi bir menzili görebilmesine olanak verirken bu menzil, ECO PRO modunda 20 kilometre kadar ve ECO PRO+ modunda yine 20 kilometre daha yükselerek 200 km’ye varan bir menzile ulaşmasını sağlıyor. Ama sıradan kullanıcı için bu menzilin 80-100 km civarında gerçekleşeceğini, ilerleşen sürüş uzmanlaşması sonrasında daha uzun menzillerin yakalanabileceğini belirtelim. 

 

i3’ÜN TÜRKİYE PAKETİNDE NELER VAR?

 

BMW i3’ün Türkiye donanım paketinde çok fonksıyonlu direksıyon, lastik basınç göstergesı, yağmur sensörü, otomatik klima, fren fonksiyonlu hız sabitleyici, LED teknolojili gündüz farları, navigasyon, uzaktan erişim hizmetleri, türkçe ön panel, batarya sertifikası vb donanımlar yer alıyor. 

 

 

i8 için sipariş alınacak, ilk teslimler 2015’te yapılacak

Spor otomobillerin geleceğini şimdiden en iyi biçimde ortaya koyan ve dünyanın lazer  aydınlatma teknolojisine sahip olarak seri üretimine başlanan ilk otomobili unvanına sahip BMW i8 ile ilgili ön siparişler Eylül ayı itibariyle alınmaya başlandı.

 

Ülkemizde yaklaşık 180 bin Euro’luk başlangıç fiyatına sahip BMW i8’in ilk teslimleri ise 2015 yılında başlayacak.

Bu arada yaşanan bir i8 alım öyküsünü de BMW Yönetim Kurulu Üyesi Robertson’dan dinledik:

ABD’de hayırseverlerin yaptığı bir açık artırmada 150 bin dolardan başlayan açık artırmada araç 750 bin dolara satılmış. 650 bin dolar teklif veren bir meraklı, sıra bekleyeceğime bu parayı veririm  yaklaşımı göstermiş.

 

TEST ARAÇLARI GELDİ

Öncelikle Türkiye kotası dahilinde gelen az miktardaki BMW i8 modelini sadece test aracı olarak müşterilerin beğenisine sunacak olan Borusan Otomotiv, gelen siparişler sonrasında 2015 yılından itibaren ilk teslimatlara başlayacak.

 

1.5 litre silindir hacimli 231 HP’lik BMW TwinPower Turbo benzinli motoru ve 131 HP’lik elektrikli motora sahip olarak yollara çıkan BMW i8, 0-100 km/s hızlanmasını ise 4.5 saniyenin altında gerçekleştiriyor.

i8, aynı zamanda üç silindirli benzinli motorla yola çıkan ilk seri üretim BMW modeli olmasıyla da önemli. 

 

Silindir hacmi başına elde edilen 154 HP'lik motor gücü yüksek performanslı spor otomobil genlerini ortaya koyarken, bu değer aynı zamanda BMW Group tarafından elde edilen en yüksek değerlerden biri olmasıyla göze çarpıyor. 

 

BMW i8'in dolu bir yakıt deposu ve tam olarak şarj edilmiş bataryayla kat edebileceği maksimum mesafe COMFORT modunda 500 kilometrenin üzerinde olup, ECO PRO modunda bu yüzde 20 oranında artırılabilmektedir. 

 

BMW’nin yeni nesil otomobil teknolojilerinin amiral gemisi olarak tanımlanabilecek BMW i8, akıllı telefonlarda kullanılan kimyasal olarak sertleştirilmiş camın ilk olarak kullanıldığı seri üretim otomobil unvanına da şimdiden sahip oldu. Konvansiyonel camlara göre % 50’ye varan ağırlık tasarrufu sağlayan 0.7 mm kalınlığındaki bu camlar, BMW i8’in akustik konforunu da artırıyor.

 

2015 yılı sonunda hedef 100 ayrı noktada 200 şarj istasyonu!

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, i3 ve i8 modelleri için gerekli alt yapı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunurken, “Şarj istasyonlarında BMW i markasının ChargeNow hizmetini devreye alıyor olacağız. Bunun için Türkiye’de Eşarj ile birlikte çalışıyoruz. Eşarj bir şarj operatörü olarak, Türkiye’deki şarj altyapısını kuruyor. İstanbul’da 18 farklı noktada 36 şarj istasyonu bulunuyor. 2014 sonunda İstanbul’da 25 lokasyonda 50 şarj istasyonu büyüklüğüne ulaşılacak. Bu da İstanbul şehiriçinde yaklaşık 10-15 km’de bir bir tane şarj istasyonu bulunması anlamına geliyor. Bir çoğu da alışveriş merkezlerinin otoparklarında özel olarak ayrılmış park alanlarında kurulu. 

Bunun yanında Borusan Otomotiv olarak biz de bu konuda girişimde bulunuyoruz. İstanbul’da farklı noktalara dağılmış 5 noktadaki yetkili satıcılarımızın tesislerine ve bir tane de Ankara’da hızlı şarj istasyonu kuruyoruz. Bu şarj istasyonlarında 15 dakikada yaklaşık 100 km’lik şarj yapılabilecek” dedi. 

 

Şarj istasyonlarının sayısının artmasının tamamen elektrikli otomobil pazarının büyüklüğüyle ilgili olduğuna dikkat çeken Eşref Biryıldız, 2015 yılı hedefleri hakkında ise; “ChargeNow – Eşarj işbirliğinin 2015 yılı sonundaki planı 100 farklı noktada 200 tane şarj istasyonu kurmuş olmayı içeriyor. Bunun yanında sektörde bulunan diğer şarj operatörleriyle de görüşüp onların da müşterilerimiz tarafından kullanılmasına olanak sağlayacak farklı roaming anlaşmaları geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu oyuncuların da istasyonları düşünüldüğünde, toplam şarj istasyonu sayısı daha hızlı artıyor olacak” açıklamasını yaptı.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.