Toyota Rav4 mü, Subaru Forester mi?

SUV segmetinde rekabet eden iki araç için nasıl bir karşılaştırma yapılabilir?

 

Toyota-RAV4-Subaru-Foroster

 

Soruya uzman isim Uğur Bora Yumak yanıt veriyor.

Öncelikle bu hafif arazi taşıtlarından kullanıcının ne beklediği çok önemli.

Arazi performansı ve zor şartlarda Forester, gerçek 4 çeker olması sayesinde Rav4’ten daha başarılı ve sorunsuz bir şekilde çalışarak kendini kanıtlar.

Rav4’ün 4 çeker sistemi transfer kutusu sistemiyle çalıştığından tatminkar değil ve aslında önden çekişli bir otomobil tabanı üzerine kurulduğundan tam olarak bir 4 çeker bile sayılmaz.

Bilinçli bir kullanıcının 4 çeker bir araç arayışı söz konusu olduğunda Rav4 listenin alt sıralarında kalır.

4 çekeri sadece arazi formatı ile doğru orantılı olarak düşünmemek gerekiyor.

Düz yolda Rav4 önden çekişli bir otomobilin panik durumundaki eksilerini taşıması ile birlikte yüksek ağırlık merkezi nedeniyle yol tutuş ve sürüş güvenliğini bir kez daha tehlikeye düşürür.

Forester ise bir SUV olmasina rağmen rakiplerinden farklı olarak ralli tabanlı Impreza altyapısını kullanıyor

Gövde rijitliği bir ralli otomobiline yakın olduğu icin arazi dışında da yol tutuşu üst sınıfa yakın derecede iyi denebilir.

Bir diğer konu ise Forester’in kullanmakta olduğu Boxer motorun araç içinde alt noktaya yani yere en yakın bir noktaya yerleştirilmiş olması sayesinde ağırlık merkezini aşağıya taşımış ve yanal g kuvvetlerinde savrulmayı en aza indirmiş oluyor.

Forester’in en büyük eksisi ise Rav4 gibi bağımsız 4 çeker değil de sürüş güvenliği ve kontrolü açısından ön ve arka kilitli 4 çeker olması yani her daim 4 çeker olması yüzünden yakıt tüketimi biraz daha yüksektir.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.