Milyarlar toprağa gömülürken

 
 
Önce son beş yıldır Çin ve Hindistan şirketlerinin otomotivde Batı’dan yaptıkları satın almaları ve satın alma sonrasındaki birkaç yılı özetleyelim… 
 
Çinli Geely, Volvo’yu 2010 yılında 1.8 milyar dolara satın aldı. Satıcı Ford Motor Company’ydi. Volvo geçen yıl tarihinin en yüksek satış ve kâr rakamına ulaştı.
 
Geçen yıl 465 bin otomobil satan Volvo, 271 milyon dolar kâr elde etti. Geely tarafından satın alındıktan sonra para musluklarının açılmasıyla 11 milyar dolar tutarında dev yatırımlarını hayata geçirdi. Markanın satışları geçen yıl yüzde 8.9 büyüdü.
 
Hedef, BMW, Audi ve Mercedes'e bir adım daha yaklaşmak. Markanın 2020 hedefi 800 bin adetlik satışa ulaşmak.
 
Jaguar Land Rover Hindistan’a
 
Hindistan kökenli Tata Motors İngiltere’nin lüks otomobil markaları Jaguar ve Land Rover’ı 2010 yılında satın aldı. Satıcı yine Ford Motor Company oldu.
Hintli şirket bu markalar karşılığında 2.3 milyar dolar ödedi. Ford’un elden çıkardığı iki marka marka, geçen yıl dünya genelinde yüzde 9 artışla toplam 462 satışa ulaştı.
Jaguar satışlarını yüzde 6 artırdı ve 81 bin adet satış gerçekleştirdi. Land Rover’un satış adedi ise yüzde 9 artışla 381 bin oldu. Her iki marka da art arda yeni modeller çıkarıyor. Jaguar Land Rover bu yıl Çin’deki fabrikasını da hayata geçiriyor. 
 
PSA’nın yüzde 14’ü Çin’e
2014 yılı başında Çinli Dongfeng firması Fransız PSA (Peugeot-Citroen) Grubu’nun yüzde 14’ünü aldı. Bu satın alma, finansal kriz yaşayan PSA’nın markaları Peugeot ve Citroen’e  adeta can suyu oldu. Hisse devrinden sonra 3 milyar Euro’luk sermaye artırımına Dongfeng ve Fransa devleti 800’er milyon Euro koydu. Sonuçta PSA tünelin sonundaki ışığı gördü.
 
Pininfarina da Hindistan’a
 
Hindistan şirketi Mahindra, dört yıl önce Güney Koreli SsangYong’u ve kısa bir süre önce de Peugeot Motocylets’ın yüzde 51’ini satın aldı. Dünyanın en büyük tarım araçları üreticileri arasında yer alan Mahindra, şimdi de efsane tasarım şirketi İtalyan Pininfarina’nın peşinde. Bir süredir finansal sıkıntı yaşayan şirketin büyük ortağı Pincar, görüşmeleri doğruladı. 1930 yılında Torino’da kurulan Pininfarina’nın  Ferrari 250 GT ve  Alfa Romeo Giulietta Spider gibi birçok efsane otomobillerde imzası bulunuyor.  
 
Pirelli, Çin yolunda
 
Şimdi de Pirelli’yi Çinliler alıyor… Dünyanın beşinci büyük lastik üreticisi İtalyan Pirelli’nin  Çin devletine ait ChemChina Chemist şirketine satılması konusunda anlaşma sağlandı. 7.7 milyar Euro’luk anlaşmayla, 140 yıllık Pirelli’nin yüzde 50.1’i ChemChina’ya geçecek ve Çinli şirket çoğunluğu elde edecek. 
 
Saab’ı küçümsedik
 
Peki Uzakdoğu’nun otomotiv sektörüne yönelik burada sadece birkaçını saydığım satın alma atağı cereyan ederken biz ne yaptık ve ne yapıyoruz? Türkiye’de yatırımı bulunan ve bu yatırımları daha da artıran mevcut otomotiv şirketlerinin yaptıklarını konu dışında bırakırsak…
 
Geçen sürede, birkaç oto yan sanayi şirketi satın aldık; Saab’ı (ben de dahil) küçümsedik; yerli otomobil diye sayıkladık…
Ama hakkını yemeyeyim, bir sektörde başarıdan başarıya koştuk ve dünyanın yıldızı olduk (!) Çimento harcına paraları katıp koca koca binalar diktik.
Son 10 yılda sadece TOKİ’nin inşaata akıttığı para yaklaşık 150 milyar TL. 
 
Özlü söz alıntısı pek sevmem ama buraya bir Ziya Paşa istiyor sanki: 
 
Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz
Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.
 
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.