750 hp Maxi Megane Turbo ve daha fazlası

 

Otomobillerin mevcut motorları, mevcut güçleri çoğunluk için yeterlidir. Büyük çoğunluk otomobili esas olarak bir “araç” şeklinde kabul eder. Bazıları ise ona aşkla bağlanır. Onu değiştirmek, içindeki aksettirmek için elinden gelini ardına koymaz. Bu kez konuğumuz “sıradan” olmaktan çıkarılan 1999 model bir Renault Megane. Yeni adı ile Maxi Megane Turbo tuning konuğumuz. Bu yazımızda sarı Coupe’nin evrimini anlatacağız.
Kökeni çok değil 19 yıl öncesine gidiyor. Fransa Flins fabrikasında üretilen Megane Coupe, zamanının heyecan verici otomobillerinden biri olmuştur. Hemen hatırlatalım aynı yıl Megane Sedan modeli de Bursa’da üretilmeye ve Avrupa’ya büyük ölçekli ilk ihraç edilen otomobillerden biri olmuştu.
Coupe, Renault Türkiye’de yönetici olan ilk sahibinden 13 bin km’de iken el değiştirir. Yıllar içinde bir çok modifikasyon ile bugünlere ulaşır. Gelelim işin öyküsüne. Otomobil ilk olarak cam filmi, xenon farlar ve yeni jantlar ile kişiselleşmeye ve benzer kardeşlerinden ayrışmaya başlar. Sonunda 150 hp güç üreten 2.0 lt orijinal motor 19 yıl sonra bambaşka bir canavara dönüşür.
Dönemin araba kültürü olan Need For Speed esintileriyle Lamborghini turuncusuna boyanan ve atmosferik olarak yüklenen Coupe için yapılan işlemler; gittikçe aşırı beslemeye dönüşmüş.
Modifiye kültürünün şekillenmeye başladığı bu yıllarda turuncu hali ile yurt dışında modifiye haberlerinin yayınlandığı dergilerde ve Wiseco Pistonlarının ürün kataloğunda yerini alır.
Wiseco, otomobilin katalog mankenliği için piston, ve diğer motor parçalarının sponsoru olur.
Renault markasının ikonik motoru olan F7R ilk olarak atmosferik olarak güçlendirilerek 180 hp civarındaki güçlere yükseltilir. Bu haliyle otomobil drag yarışlarında başarılar kazanır.
Ünlü ralli pilotumuz Nejat Avcı’nın Avrupa şampiyonluğu kazandığı Maxi  Megane Kit Car ralli fanatikleri tarafından çok iyi bilinir.
Coupe’nin sahibi olan ve yıllarını bu arabaya harcayan Ozan Tapıcı görsellik üzerine yapmış olduğu işlemlerden sıkılarak modifikasyonun yönünü bambaşka bir yere taşımış.
2000’li yılların başında ralli parkurlarında önemli yeri olan ve Renault Sport fabrika takımı tarafından geliştirilen; atmosferik 270 hp ralli makinası referans alınarak caddelerde yürüyen bir modifiye canavarı ortaya çıkartılır.

 

 

Yarış pilotu Cem ACAR’ın sahibi olduğu orjinal Renault Sport üretimi 2 adet Maxi Megane Kit Car ralli otomobilleri ve bir çok parçası bu modifikasyon için başlangıç noktası olur.Ayrıca Cem bey yapılacak işlemlerde yardımcı olması açısından dünyada sayılı olan Maxi Megane’lardan 34 UF 9555 plakalı olanı Ozan bey’in garajına gönderir.
Aracın sahibi Ozan bey, Cem ACAR’ın sahibi olduğu Pegasus Racing’le yıllardan beri süregelen bağlantısı sayesinde Maxi dönüşümü için gerekli olan bütün parçaları alır. Sadece motor ve mekanik olarak değil widebody olarak nitelendirilen yine Renault Sport üretimi ralli spec genişletilmiş çamurluklar ,hafifletilmiş bütün gövde panelleri ve çeşitli güçlendirilmiş şasi parçalarına kadar hepsi alınır.
Ralli parkurlarındaki Maxi’nin gücü yeterli bulunmaz. Turbo işin içine dahil edilir ve artık bir ralli otomobili olan Megane Coupe’nin turbo beslemeli olması için çalışmalar başlatılır. Pegasus yarış takımı baş mekanikeri Murat Altuntaş ve Dino Garaj tarafından bu zor puzzle bir araya getirilir.
Maxi Kit Car setup’ı üzerine daha önce başka bir örneği olmayan aşırı besleme yani turbolama işlemi zorluklarla tamamlanır. Uzun uğraşlar ve denemeler sonucunda istenilen güç ve değerlere ulaşılır. Alkollü yakıt ile 750 hp civarında güç üreten Maxi Megane tek bir tuş ile ecu üzerindeki map değiştirilerek normal pompa yakıtı ile kullanılabilmektedir.
750 hp güç üreten bu Fransızın sadece 925 kg ağırlığında olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Kilitli diferansiyel, dogbox şanzıman,360 mm çapındaki Renault sport fren diskler gibi… çok uzun olup liste halinde yazdığımız specleri ile dünyanın tek turbo  Maxi Megane Kit Car’ı ortaya çıkmış olur
Ralli parkurlarında yarışabilen ve plakalı olarak caddelerde kullanılabilen bu güçlü Fransızın güzel fotoları ile sizi baş başa bırakıyoruz.
1 yorum
  1. Maximus diyor

    Videosu gelecekti 1 yıl oldu merakla bekliyoruz 🙂

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.