2008 Peugeot 2020 Türkiye’ye ne zaman gelecek, özellikleri, fiyatı

Küçülen Türkiye pazarının yükselen markası 2019 için hiç kuşkusuz Peugeot denebilir. Yeni 3008 ile başlayan güncellenme ve yeni çizgiler, daha sonra yeni 508 ve Rifter ile devam etti. Şimdi de yeni 2008 bunu bir adım daha öteye taşıma hedefinde. Avrupa’da satışa çıkan, Türkiye’ye ise önümüzdeki yılın son çeyreğinde gelmesi planlanan yeni 208 modeli de markanın koruyucu melekleri arasına katılacak. 2008 Peugeot 2020 Türkiye’ye ne zaman gelecek, özellikleri, fiyatı tam olarak açıklanmadı ama tahminler başladı.

Bu hafta Fransızlar yeni 2008 modelinin aynı kasada hem benzinli hem dizel hem de elektrikli motora sahip versiyonlarını dünya çapında otomobil gazetecilerinin önüne çıkardılar. Marsilya yakınlarında iki gün süren test sürüşlerinde yeni 2008 modelinin üç seçeneğini de kullandık. Aralık ayının yağmurlu ve soğuk günlerinde Aix-en-Provence coğrafyasının kış uykusuna yatmış bağları arasında üç farklı motora sahip 2008 ile turladık.

Yeni 2008 nasıl bir otomobil olmuş sorusunu yanıtlayacağım; ama önce biraz ortamdan söz edeyim. 2-3 ay içinde Türkiye’de satışa çıkması söz konusu olan yeni 2008 nasıl bir Türkiye’ye, hangi özellikleriyle gelecek? Güçlü yanları ne olacak, dezavantajları neler; bakalım. Ardından kısaca rakiplerini hatırlayalım.

Fransız markanın B SUV segmentindeki temsilcisinin yeni halini test eden ilk bağımsız isimlerden biriydik. Test sürüşleri boyunca gerek markanın Fransız yöneticileri, gerekse Peugeot Türkiye Pazarlama Direktörü Cem Özütok ile ekibi bizi yalnız bırakmadılar. Her türlü sorumuza yanıt aradık.

Böylesine bilgi beslemeli test sürüşlerinde yeni 2008 adeta boyundan büyük göründü. Bunu boyutlarıyla olduğu kadarı başarılı performansı, düşük yakıt tüketimi, malzeme kalitesi, araç içi ergonomisi, üç boyutlu yeni nesil “hayalet ekranı”, “kobra şanzımanı” ile gösterdi. Hatta şunu diyebilirim; dönem itibariyle 3008 modelinde Türkiye’ye gelmeyen kobra şanzıman; 2008 modelinde önümüzdeki yılın ilk aylarında Türkiye’de olacak. Şimdi “3008 satacak Peugeot” düşünsün… Çünkü rakibi yeni 2008 modelini satacak Peugeot”. Kendi kendine rakip olacak diyebiliriz kısacası.

Bu arada hemen eski bir 2008 sahibi ile haberleştim. İşte verdiği cevap: “Arabam 2015 model 2008, 1.2 motor benzinli, otomatik. Bugüne kadar beni canımdan bezdiren bir sıkıntı yaşamadım, ancak sürüş konforunda şanzımandan kaynaklanan sorun var. Yavaşlayan araç tekrar hızı artırma amaçlı ivmelenme sırasında inanılmaz bir titreme ve kasma yapıyor. O esnada korkutucu bir ses de yapıyor. Bu modellerde genel bir sorunmuş.

Bir sonraki model yılında şanzıman değişti ancak ben tecrübe etmedim, o yüzden yenisinde nasıl bilmiyorum. Bu sorun şu ana kadar servislik bir soruna dönüşmedi ancak endişe yarattığı da kesin. Serviste de bu sorun teyid edilmiş durumda. Garantisi bitmeden bildirin isterseniz demişlerdi. Ancak sorununun sürücüden kaynaklandığı yanıtıyla da karşılaşabilirmişiz:) Yani Peugeot pek üzerine alacak gibi görünmüyor. Bunun dışında pek şikayetimiz yok. B segmenti bir araçta olabilecek birçok donanım mevcut. Tasarımını da seviyoruz.

Dönelim yeni 2008 Peugeot 2020 modele. Hemen belirtelim, yeni 2008 modelinin Türkiye’ye gelişi için düşünülen tarih 2020 yılı şubat ayı. Ama Peugeot Türkiye yönetimi aracı ocak ayına yetiştirmek için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor. Dolayısıyla yeni 2008 1.2 130 hp benzinli ve 1.5 130 hp BlueHDI versiyonlarıyla kısa süre içerisinde Türkiye’de satışta olacak. Esas olarak bu iki motor seçeneğine odaklanılacak.

Bence bu otomobili, benzinli veya dizel sizin tercihinize kalmış ama mutlaka EAT8 kobra vites koluyla yaşamınıza katın. i-cocpit ile birlikte hem kalite algısını artırıyor, hem de sürüşünüzü kolaylaştırıyor. Hemen belirtelim yeni 2008 EAT8 “kobra vites” ile Türkiye’ye gelecek. En azından test sürüşleri sırasında bize bu söylendi.

Yeni 2008 PSA Grubu’nun bütün markalarında kullanmaya başladığı tanıdık motor seçenekleri, teknolojiler ve donanımlarla geliyor. İçlerinde en yenilikçi olanlardan biri. En büyük rakipleri Volkswagen T-Roc, Renault Captur, Opel Mokka, Hyundai Kona, Audi Q2, Mercedes GLA olarak sıralanabilir. Bu listeye premium markaları neden mi kattım, 2008 bizim kullandığımız GT versiyonuyla onlarla da rekabete girebilir. Marka algısı peşine düşmelen biriyseniz “neden olmasın?”

Yeni 2008 EAT8 şanzımanı nasıl? Otomobilde halen Türkiye’de satılan 3008 modelinin Avrupa versiyonunda kullanılmaya başlayan yeni nesil Japon Aisin tarafından geliştirilen EAT8 şanzıman görev yapıyor. Eski 2008 ve diğer Peugeot modellerinden hatırladığımız yutkunmalı şanzımanları anında unutturacak kadar yumuşak geçişini mutlaka siz de Türkiye’ye gelince test etmelisiniz. Yakıt ekonomisi ile sürüş konforunun şu anki zirvesinde teknolojik seviyeyi yakalayan yeni şanzıman, markanın Türkiye’de ilk 5 içinde yer almasında önemli paya sahip olacak.

Yeni 2008 ile Peugeot 2020 yılında sınıfında yüzde 20’lere varan bir pazar payı hedefliyor. Bu da yaklaşık 5 bin adetler civarına denk geliyor. Toplam binek ve hafif ticari araç pazarı için 600 bin adetleri dile getiren Fransız markanın Türkiye yönetimi, bunun 480 bin adetinin otomobil sınıfından gelmesini öngörüyor. Bu segment içinde de tek başına 5 bin adetlik yeni 2008 modeli satış hedefi dengeleri değiştirecek kadar önem taşıyor. Fotodaki elektrikli 2008 Türkiye’ye en azından bir kaç yıl gelmeyecek.

Türkiye’de 52 noktada Peugeot satış ve satış sonrası servis hizmetlerinin yürütüldüğünü söyleyen Peugeot Türkiye Pazarlama Direktörü Cem Özütok, 2019 yılında SUV segmentide liderliği ele geçirdiklerini, bunun aralık ayında da süreceğini söyledi. Yeniden yapılanma, yeni ve iyi ürünler ve iyi bir ekiple bu yükselişi yakaladıklarını dile getiren Özütok, marka olarak her yıl pazar paylarını 1 puan artırma hedeflerini hatırlattı.

 

Yeni 2008 ölçüleri B SUV sınıfında küçük algısına meydan okuyacak kadar iyi. Tabii ki ağabeyi 3008 genişliğinde ve yük ekliğinde değil tabii ki. Nihayetinde bu bir B SUV, 3008 ise C SUV. Ama Peugeot bunu da  C SUV olarak kaydettirebilir.

 

Ben daha da detay isterim diyen bu ölçülere de bakabilir.

Kokpitte çift katlı tasarım anlayışı hakim. Aslında bu anlayış önceki nesil 2008 serisinin arka tasarımında söz konusuydu. Dashboard, çift katlı bir dizayn ile kendini gösteriyor. Soldan sağa uzanan hat sadece görsel amaçlı. Ortada iki havalandırma üfleci var. Üst kat ise hayalet ekrandan dijital i-cocpite kadar bir çok unsura ev sahipliği yapıyor.

2008 Peugeot 2020 modelin fiyatı açıklanmadı. Gelmesine en az iki ay var. Ama bunun 190 bin TL civarında olacağı söylenebilir. Döviz kurlarının bugünkü seviyede kaldığı sürece tabii ki. Kurlar gerilerse fiyat inebilir, çıkarsa çıkabilir.

Yeni 2008 modeline turuncu üzeri siyah çok yakışıyor.

Bu arada bahsetmedik ama Türkiye’ye getirilmesi düşünülmeyen e-2008 modelini de kullandık. Tuhaf his. Sessiz sedasız bir otomobil. Benzinli ve dizel kardeşlerinden tek farkı, hayalet ekranındaki göstergeler. Menziliniz ve anlık tüketiminizi ayrı grafiklerle gösteriyor. Benzinli ve dizelde ise bu göstergeler numerik.

Bu da elektrikli e-2008 motoru

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.