2016 öncesi EA189 motorlu VW sahiplerine 830 milyon avro

Sahte dizel motorların skandalıyla ilgili en büyük Alman davasında geri dönüş: Volkswagen, Cuma günü Almanya’daki müşterilerine 830 milyon avro ödemeyi teklif etti. Volkswagen dizel skandalı dizelgate olarak bilinen olayla ilgili marka bugüne kadar 30 milyar avro ödeme yaptığı belirtiliyor.

Sahte yazılımlı dizel motorlarla yolara çıkan otomobilleri için tazminat isteyen 400.000’den fazla insanı bir araya getiren prosedür, Eylül ayı sonunda başladı. Alman otomotiv grubu, araçlarına sahte yazılım yükleyerek; müşterilerine kasten zarar vermekle suçlanıyor. Yüklenen yazılım, emisyon değerlerini daha düşük gösteriyordu.

Cuma günü, Volkswagen, tüketici derneği VZBV ile aralarındaki müzakerelerde yaşanan sessizliği kırmak istediğini açıkladı: Fransız Haber Ajansı AFY’ye gönderilen yazılı bir açıklamada “İki taraf, dostane bir çözüm konusunda anlaşma sağladı. Toplamda yaklaşık 830 milyon avro tazminat ödenmesi gündeme geldi” denildi.

Ancak bu çözümün, VZBV için avukat ücretlerine ilişkin “abartılı iddialar” nedeniyle  kabul edilmediği de son söz olarak belirtildi.

Gelişmeleri kısaca özetleyecek olursak:

Volkswagen, toplu dava içerisinde yer alan ve şu anda 1 Ocak 2016’dan önce satın alınmış bir EA189 motorlu VW Grubu bir araç sahibi olanlara bireysel teklifte bulunuyor.

  • Bu tür müşteriler araçlarının araç yaşına, marka ve modeline uygun olarak 1350 – 6257 Avro alabilecekler.
  • Teklif Almanya’da yaşayan araç sahipleri için geçerli.
  • Teklifi kabul edenler mart ayında araçlarına yönelik teklifi alabilecekler.
  • Volkswagen’in 30 milyar avroluk maliyetine göre 830 milyon avro az görünüyor.
  • Konuyla ilgili araç sayısının 11 milyon olduğu düşünülüyor.
  • Almanya’da VW AG, bugüne kadar toplamda 2,3 milyar avroluk üç para cezası ödedi ve sürücülere zarar verdiğini reddetti.
  • Onbinlerce VW kullanıcısı toplu veya bireysel tüketici davaları açmış durumda.
  • Volkswagen ise yeni jenerasyon elektrikli arabalara 30 milyar avrodan fazla yatırım yaparak, temiz bir sayfa açmak istiyor.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.