2020 son araştırma; en sorunsuz otomobiller

Bu puanlar bazı markaları tedirgin edecek. Bunların başında elektrikli otomobilin adı Tesla geliyor, aldığı puan 250. Puan ne kadar yüksek ise tüketicilerin bildirdiği sorun açısından o kadar kötüsünüz demek! Bahsettiğimiz dünyaca ünlü Amerikan araştırma şirketi JD Power’ın 2020 IQS, ilk kalite çalışması sonuçlarında 32 büyük araç markasının aldığı sonuçlar… Araştırma alınan yeni araçların 90 gün içinde ortaya çıkan kalite performanslarını değerlendiriyor. Özetle her 100 aracın toplam kaç adet sorun bildirmesiyle ortaya bu ratingler çıkıyor. Peki en sorunsuz 2020 model otomobil markaları sıralaması nasıl şekilleniyor.

JD Power IQS araştırması 34 yıldır yapılıyor; Tesla ilk kez derecelendiriliyor. Tesla’nın teslim ettiği 2020 model araçlar içerisinde her 100 araçta toplam 250 problem not edilmiş, araç başına 2,5 sorun. Bu birazda fazla elektrikten kaynaklı da olabilir. Nihayetinde araştırma araç elektroniğini de fazlasıyla dikkate alınarak yapılıyor ama elektrikli otomobil ligi henüz yeni sayılır. JD Power Otomotiv Başkanı Doug Betts göre; Tesla’da boya kusurları, açılıp kapanması zor gövde panelleri, iç kısımda çok fazla rüzgar gürültüsü, gıcırtılar vs. öne çıkıyor. Otomotiv sektör ortalaması 166! Peki gelelim diğer markalara. Tesla’dan sonra en kötü skor 228 ile Land Rover’da.

Bu araştırma ABD’de satılan yeni yani 2020 model otomobil, SUV’leri kapsıyor. Bu listede en kötü durumda olan ikinci marka premium marka Audi; 100 otomobilde 90 günde 225 sorun bildirimi ile. Avrupa’da sorunsuz bilinen markalardan biri olan Volvo 210 puanla, Alman premium markası Mercedes-Benz 202 puanla, İngiliz-Hint premium markası Jaguar 190 puanla itibarlı araştırma kuruluşu JD Power listelerinde önde. Yani daha sorunlu markalar arasında. Şaşırmayınız; genel olarak, lüks markaların 2020 IQS çalışmasında bu kadar dökülmesi yeni ekipmanlar sayılan  bilgi-eğlence sistemlerindeki sorunlardan kaynaklanıyor.

J.D. Power bu araştırmayı Şubat Mayıs 2020 tarihleri arasında satılan 87,272 araçta 223 soru ile oluşturdu. Listeye devam edelim; artık bir İtalyan Fiat çatısı altında olan Amerikalı Chrysler 189 puanla listede yine ortalamadan daha kötü bantta yer alırken; Subaru 187 puanla süper spor Porsche ise 186 puanla görülüyor. Honda premium markası Acura 185 puan, Japon Mazda 184 puan, ABD’li premium marka Lincoln 182 puanla listede bulunuyor.

Bu listelerde Japon markaları genellikle daha iyi durumda olurdu; ne varki otomobillerin dönüşüm süreçlerinde sorunlar da farklı alanlardan geliyor. Mekanik sorunlar yerine elektronik, dijital sorunlar; dizayna yönelik eleştiriler artıyor. Buna bağlı olarak Toyota ve Honda 177 puan; BMW 176 puan; Mini ve Ford 174 puan; Infiniti ise 173 puanla sektör ortalamasından daha kötü olarak 2020 model araçları ile listede bulunuyor.

Sektör ortalamasından (166 puan) daha iyi olan markalara geldiğimizde Amerikan premium markası Cadillac 162 puan; Nissan 161 puan; Lexus 159 puan; Jeep 155 puan; Volkswagen 152 puan, GMC 151 puan; Buick ise 150 puanla öne çıkıyor.

Listede en iyi markalara ulaştığımızda 148 puanla Mitsubishi, 142 puanla Genesis, 141 puanla RAM ve Chevrolet, 136 puanla Kia ve Dodge yer alıyor. JD Power araştırmasında en iyi markalar Dodge, Kia, Chevrolet, RAM olarak sıralanıyor. -Muhtemelen en sade ürünler üretmeleri bunda çok etkili olmuştur!-

Gelelim araştırmada sınıflara göre en iyi puanı (en az) alan modellere. Yani en az sorunsuz 2020 model araçlara. Küçük premium otomobilde Audi A3; Kompakt otomobilde Kia Forte; Kompakt premium otomobilde Genesis G70; Kompakt sport otomobilde Hyundai Veloster ve Mini Cooper; orta boy otomobilde Chevrolet Malibu,

Orta boy premium otomobilde Cadillac CT5; orta boy sport otomobilde Ford Mustang; orta üst sınıf premium otomobilde Cadillac CT6; büyük otomobilde Nissan Maxima; büyük boy premium otomobilde BMW 8 Serisi,

Küçük SUV’da Kia Soul; küçük premium SUV Jaguar E-Pace; kompakt SUV’da  Hyundai Tuscon; kompakt premium SUV’da Cadillac XT4; orta boy SUV’da  Nissan Murano; orta boy premium SUV’da Lexus GX; orta boy üstü SUV’da Kia Sorento; orta boy üstü premium SUV’da BMW X6,

Büyük SUV’da Nissan Armada; büyük premium SUV’da Cadillac Escalade; minivanda Kia Sedona; orta boy pickupda Ford Ranger; büyük light-duty pickupta  Toyota Tundra; büyük heavy-duty pickupta Ford Super Duty modelleri sorunsuz araçlar olarak öne çıkıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.