2024 otomotiv ihracatı otomobille büyüdü

Türkiye otomotiv ve tedarik sanayi ihracatı 2024 yılında 37 milyar doları yakaladı ve 19 yılda 18 kez en büyük ihracatçı sektör olarak 2025 yılına girdi. 

  • OİB verilerine göre Türkiye ihracatının lideri olan sanayinin 2024 ihracatı 2023’e göre yüzde 6 artışla 37 milyar dolar oldu.
  • Otomotiv, yılın 12. ayında ihracatını yüzde 10 artırıp, 3,5 milyar dolar yakaladı ve bugüne kadar aylık bazdaki en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaştı.
  • Geçen yılın son ayında da Binek otomobiller ve Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda yüzde 19’ar ihracat artışları kaydedildi

 

Türkiye otomotiv üretimi 2021 1. çeyrek

Tedarik endüstrisi ihracatı 2024 yılında yüzde 5 arttı

Sektörde yüzde 40’lık pay ile en büyük ürün grubu olan Tedarik endüstrisi ihracatı 2024 yılı tamamında bir önceki seneye kıyasla yüzde 5 artışla 14 milyar 879 milyon dolar oldu.

 

Binek Otomobiller ürün grubu aralık ayında yüzde 19 artışla 1 milyar 307 milyon dolar ihracat yaptı ve otomotiv ihracatında en büyük ürün grubunu oluşturdu. Geçen ay Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 25, İtalya’ya yüzde 26, Almanya’ya yüzde 27, Slovenya’ya yüzde 412, Belçika’ya yüzde 232 ihracat artışı yaşandı.

 

Aralık ayında Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 19 artışla 601 milyon dolar olurken, bu ürün grubunda Birleşik Krallık’a yüzde 9, İtalya’ya yüzde 12 oranında ihracat düşüşü, Almanya’ya yüzde 280, Fransa’ya yüzde 81, İspanya’ya yüzde 50 ihracat artışı yaşandı.

Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı da aralık ayında yüzde 11 düşüşle 257 milyon dolar olurken, bu ürün grubunun Fransa’ya yüzde 87, ABD’ye yüzde 328 ihracat artışı, Almanya’ya yüzde 48, İtalya’ya yüzde 31 ve İspanya’ya yüzde 54 ihracat düşüşü oldu. Geçen ay Çekiciler ihracatı da yüzde 28 azalışla 101 milyon dolar oldu.

 

Almanya geçen yılın en büyük pazarı oldu

Geçen yıl otomotivin en büyük pazarı olan Almanya’ya 4 milyar 856 milyon dolar ihracat yapıldı.

Geçen yıl ikinci büyük pazar olan Birleşik Krallık’a yüzde 25, İtalya’ya yüzde 9,5, Slovenya’ya yüzde 33, ABD’ye yüzde 19, Romanya’ya yüzde 33,5 ihracat artışı, Rusya’ya yüzde 16, İsveç’e de yüzde 21 ihracat düşüşü yaşandı.

Aralık ayında ise Fransa, bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 26 artış ve 513 milyon dolar ihracatla en büyük pazar oldu. Yılı lider tamamlayan Almanya’ya ise aralık ayında yüzde 14 artışla 432 milyon dolar ihracat yapıldı. İtalya’ya ihracat da yüzde 2 artışla 338 milyon dolar olurken, Slovenya’ya yüzde 106, Belçika’ya yüzde 31, ABD’ye yüzde 54, Romanya’ya yüzde 20, Fas’a yüzde 34 ihracat artışı, Rusya’ya yüzde 54, Portekiz’e yüzde 21 ihracat düşüşü yaşandı.

VW’nin sıkıntılı süreçten geçtiği Almanya otomotiv sektörü, Türkiye için fırsat oluşturdu.

AB Ülkelerine 2024 yılı ihracatı 25,3 milyar dolar

Sektörde yüzde 68,2’lik pay ile en büyük ülke grubu olan Avrupa Birliği Ülkelerine de 2024 yılında 25,3 milyar dolar ihracat yapıldı.

Geçen yıl Diğer Avrupa Ülkelerine yüzde 25,

Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesine yüzde 17,

Okyanusya Ülkelerine yüzde 55 ihracat artışı yaşanırken

Orta Doğu ülkelerine yapılan ihracat yüzde 19, Bağımsız Devletler Topluluğuna da yüzde 11 azaldı.

Aralık 2024 döneminde ise otomotiv ihracatından yüzde 71,8 pay alan AB Ülkelerine yüzde 18 artışla 2 milyar 469 milyon dolar ihracat yapıldı. Geçen ay Diğer Avrupa Ülkeleri yüzde 11,8 pay ile ülke grupları arasında ikinci sırada yer alırken, ihracat artışı yüzde 3 oldu. Aralıkta Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesine yüzde 23 ihracat artışı, Bağımsız Devletler Topluluğuna ise yüzde 25, Afrika Ülkelerine yüzde 30 ve Orta Doğu Ülkelerine yüzde 47 ihracat düşüşü yaşandı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.