250 milyon dolar arıyor

 

Hexagon Studio ile Karsan'ın yarattığı 'Geleceğin Taksisi V1', Londra Belediyesi'nden 'Aracın seri üretimine geçin, pazara girin' daveti aldı. Hexagon'un Başkanı ve Karsan'ın Yönetim Kurulu Üyesi Nahum, yerli oto markası üretmeye aday olduklarını açıklayarak, "Bugüne kadar 50 milyon dolar harcadık. V1'in seri üretimi için 250 milyon dolar yatırım gerekiyor. Bankalarla görüşüyoruz, stratejik ortaklığa da hazırız" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Ocak 2011’de TÜSİAD’ın Genel Kurulu’nda ‘Artık yerli aracımızı üretelim. İşte babalar burada” çağrısının üzerinden yaklaşık 3.5 yıl geçti ancak hiçbir üretici 'yerli oto' için harekete geçmedi.

Yabancı ortaklı yerli şirketler 'resmen' dile getirmese de bu işe soğuk bakıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın 100 milyon liralık teşvik edeceği yerli elektrikli araç projesinde ise Anadolu Isuzu birinci seçildi.

Peki çizdiğimiz bu tabloda 'yerli marka' hayali suya mı düşecek?

Hexagon Studio Yönetim Kurulu Başkanı ve Karsan Yönetim Kurulu Üyesi Jan Nahum, yerli otomobil markası yaratmaya aday olduklarını açıkladı.

Nahum, Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalayalabilmesi için mutlak kendi markasını yaratması gerektiğini belirterek, "2023 için otomotivde ihracat hedefi 75 milyar dolar. İhracatımız şu an 20-25 milyar dolarlar arasında gidip geliyor. 75 milyar dolarlık hedefe ulaşmamız için 10 yıl içinde Türkiye'ye sıfırdan birkaç yatırımın gelmesi gerekiyor. Ancak Volkswagen'i, Peugeot'su başka ülkelere yatırıma gitti. O zaman ne yapacağız? Kendi markamızı ortaya çıkaracağız. Türkiye kendi modellerini yapamaz ise bu hedefe ulaşamaz. Başbakan Erdoğan'ın bakışı çok doğru, bunu kimse inkar edemez" dedi.

Dünyanın en büyük metropollerinden New York için 'Geleceğin Taksisi' ihalesi için hazırladıkları V1'i 3 yıllık  süre zarfında geliştirdiklerini ve şimdi Londra taksi pazarına da hazır hale getirdiklerini hatırlatan Nahum, şu bilgileri verdi:

"Sağdan direksiyonlu ve elektrik motorlu V1'in prototipini iki kez Londra'da sergiledik ve büyük ilgi gördük.

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, araca yakın ilgi gösterdi. Londra Belediyesi 'Elektrikli V1'i üretin, hemen 10 aracı piyasaya sunalım' davetinde bulundu. 2018'den itibaren Londra'da yola çıkacak taksilerin elektrikli motora sahip olması zorunlu hale getirilecek. Bu geçiş döneminden sonra tüm taksiler elektrikli olacak.

Aynı şekilde New York taksi ihalesiyle ilgi nihai anlaşma yapılmadı. Nissan'ın kazandığı süreçle ilgili belirsizlik sürüyor.

New York'ta yer alacak Geleceğin Taksi'lerinin yarısının engelilere yönelik olması şartı aranıyor. V1 taksi de bu özellikleri sağlayan tek model."

ENGEL SERMAYE

Jan Nahum, V1 Taksi'de bugüne kadar büyük ilerleme kaydettiklerini şimdi önlerindeki tek engelin sermaye olduğunu kaydetti.

Duayen otomotivci, Hexagon Studio ile Karsan'ın yarattığı yerli elektrikli taksi V1'in seri üretime geçmesi için 250 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Bugüne kadar yaklaşık 50 milyon dolar yatırım yaptık. Londra'nın davetine cevap vermek, Philadelphia, Washington, Chicago gibi şehirlerde boy göstermek için motor yatırımı için motor yatırımı hariç 250 milyon dolar gerekiyor.

Birçok fon ve bankanın kapısını çalıyoruz ancak riskli yatırım grubu olduğundan şu ana kadar olumlu yanıt alamadık. Görüşmelere ve çalışmalara devam ediyoruz. Belki stratejik bir ortaklık yapabiliriz" diye konuştu. Jan Nahum ilk etapta 10 bin araçlık V1 üretiminin kendileri için yeterli olacağını sözlerine ekledi.

 

TÜBİTAK ihalesinden nasıl elendik, anlamadık

Jan Nahum, 100 lira teşvik ödüllü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBTAK'ın yerli elektrikli araç projesinden elenmelerine şaşırdıklarını söyledi. Nahum, "Neden elendik diye sorduğumuzda, doyurucu cevaplar alamadık. Hem marka hem proje olarak çok hazırdık. 100 milyon liralık teşvik, V1'in seri üretime geçmesine önemli katkı sağlayacaktı" dedi.

2018'de Londra'da elektrikli zorunlu

Londra'da 22 bin taksi bulunuyor. Taksilerin büyük çoğunluğunu TLI şirketinin ürettiği ünlü London Black Cabs'ler oluşturuyor. Mercedes'in Vito modeli de Londra taksi pazarına girdi. Normalde yılda 2 bin taksi yenileniyor. Ancak elektrikli taksi zorunluluğu nedeniyle 2018'ten itibaren bu rakam yılda 5-6 bin adede çıkacak. Londra'da New York'un aksine ihale yapılmıyor. Pazar belirli şartları yerine getiren her markaya açık.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.