3100 şikayet aldı: Amerika’da Hyundai ve Kia’ya soruşturma

Volkswagen Grubu’nu dizel skandalı nedeniyle adeta köşeye sıkıştıran ABD, şimdi de Kia ve Hyundai için kritik bir karara imza attı. ABD makamları pazartesi günü iki Güney Koreli marka için bir açıklama yaptı. Resmi açıklamada Kia ve Hyundai’nin araçlarında beklenmedik yangınlar çıktığı ve bu yüzden 3.100 tüketici şikayetinin kendilerine ulaştığı belirtildi. Bu nedenle iki marka hakkında iki ayrı soruşturma açıldığı ifade edildi.

ABD’nin Karayolları Müdürlüğü olarak tarif edebileceğimiz NHTSA tarafından açılan soruşturmada kaza dışı yaşanan yangın olaylarında bir kişi yaşamını yitirken, 103 yaralanma yaşandığı belirtildi.

3 milyon Kia ve Hyundai için karar alınabilir

NTHSA yetkilisine göre 29 Mart’ta başlayan soruşturmalar sonucunda yaklaşık 3 milyon Kia ve Hyundai marka araç geri çağrılabilir.

Toplatma kararı verilebilecek modeller arasında 2011-2014 yılları arasında üretilen yaklaşık 1,3 milyon Hyundai Sonata ve Santa Fe yer alıyor.

Kia içinse geri çağırma listesine yazılacak araçlar olarak Optima ve Sorento yer alıyor. Yaklaşık 1,7 milyon Kia arasında 2011 2014 model Optima ve Sorento ile 2010-2015 model Soul bulunuyor.

NHTSA tarafından açıklanan ölümlü yangın, bir Kia modeli içinde gerçekleşti.

NHTSA tarafından yayınlanan belgelere göre, alınan şikayetler, özellikle motor bölmesinde beklenmeyen yangınların başlamasında odaklanıyor.

Aslında 3 milyon aracın toplatılmasına uzanan süreç 2018 yılı haziran ayında baladı. Amerikan Karayolları İdaresi, her iki üreticiyi uyardı ve önlem istedi. Geçtiğimiz günlerde de firmaların aldıkları önlemleri belgelendirmesini istedi.

NHTSA, Kia ve Hyundai otomobillerinin beklenmeyen bir yangın probleme yol açabileceğini daha önce de soruşturmuştu.

2015 yılından bu yana, yaklaşık 6 milyon Kia ve Hyundai marka araç ABD’de çeşitli sorunlar çıkarıyor ve sadece yaklaşık 2,4 milyonu tamirat için geri çağrıldı.

Kaynak: AFP

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.