400 bin kişilik şirket Stellantis tabelası onların ellerinde
Aslında her şey 2019 yılının sonlarında başladı. İtalyan sanayici Agnelli ailesinin büyük hissedarı olduğu Fiat Chrysler (FCA) tarihi bir hamle yaparak, Fransız Peugeot Citroen (PSA) ile ortaklık teklifini açıkladı. PSA makul buldu ve 2020 yılı boyunca yeni bir şirketin duvarları tek tek örüldü. Sonunda dün Stellantis resmen doğdu. İlk önce Milano Menkul Kıymetler Borsa’nda hisseleri işleme açıldı. Sonra da Paris Borsası’na kote oldu. Sırada New York Borsası var. Hisseleri henüz 50 milyor dolar etmiyor ki Tesla’nın piyasa değerinin 750 milyar dolar olduğu bir dönemden söz ediyorum.
Stellantis dün resmen kuruldu ve bugün; FCA ve PSA şirketlerinin liderleri bir basın toplantısı ile yeni yolculukları hakkında ilk resmi bilgileri paylaştılar.
Toplantıda Stelanttis ile 5 milyar dolarlık büyük bir sinerjinin gerçekleşeceğine dikkat çekildi. Yine 2021 yılının sonuna kadar 39 elektrikli araçla küresel pazarlarda rekabet edebilecek şekilde konumlanacaklarını açıkladılar.
Yeni şirket Stellantis 400 bin çalışanıyla, istihdamda da bir dünya devi oldu. Stellantis fabrikaları dünyanın dört tarafına yayılmış şekilde üretim yapıyor.
Stellantis’in 11 üyeli Yönetim Kurulu, Başkan John Elkann tarafından yönetilecek. İcra Kurulu Başkanı olarak Carlos Tavares görev alacak. İki önemli isim, Stellantis tabelasını birlikte kaldırdılar.
Yeni hedeflere yelken açan küresel şirket 125 yıllık gurur veren başarılarla dolu bir tarihçeye sahip. Stellantis Çin, Afrika, Orta Doğu, Okyanusya ve Hindistan, Avrupa, Kuzey Amerika ve Latin Amerika bölgelerinde varlık gösteriyor.
Yeni şirket dün, 18 Ocak’ta Euronext (Paris) ve Borsa Italiana (Milan) ve bugün de New York Borsası’nda işlem görmeye başladı.