5 yıllık yol haritasında dizele veda, Fiat’ın payına da elektrik düştü!

Türkiye sanayinin 4. büyük şirketi Tofaş’ın İtalyan ortağında radikal gelişmeler yaşanıyor. Dünyanın en büyük 7. otomotiv şirketi FCA-Fiat Chrysler Automobiles, açıkladığı son 45 milyar Euro’luk büyüme planlarıyla Fiat markasını küçültüyor. Aslında şirkete adını veren markalar Fiat, Chrysler ve Dodge küçülüyor. Haber ajanslarına konuşan bir şirket sözcüsü bu markaların tamamen ortadan kaldırılmayacağını söyledi. Bu açıklamaların sonrasında FCA hisseleri Cuma günü NYSE’de yüzde 7.2 düşüşle günü 21.55 dolardan kapattı.

Sergio Marchionne 1 Haziran 2004’ten beri Fiat ve ardından FCA’nın tepe yönetiminde bulunuyor, yakında emekli olacak

FCA CEO’su Sergio Marchionne’nin geçtiğimiz Cuma günü açıkladığı en son stratejik yol haritası sunumunda Jeep, Alfa Romeo, Maserati ve Ram markalarını genişletmeye odaklandıklarını söyledi. Marchionne analist ve gazetecilere verdiği demeçte, “Bu markalar gelirlerimizin en önemli kısmını oluşturuyor” dedi. Bu ifadeler konvansiyonel düşünmeye devam edenler için şaşırtıcı olmalı; zira temelleri 1899 yılında Giovanni Agnelli tarafından atılan İtalya ile özdeşleşen 120 yıllık Fiat, nasıl ve neden küçülür? Üstelik 2008 yılında ABD’de ortaya çıkan morgage krizi sonrası zora giren Chrysler’i hayata döndüren de Fiat olmadı mı?

Fiat markalı araçların grup içindeki satış payı yüzde 33

Nihayetinde Marchionne de bir İtalyan hem de karakteristik. Ancak, otomotivde devam eden hızlı değişimin olası kaçınılmaz sonuçları bunlar; Bünyesinde (2016’da koparılan halka açılan Ferrari ayrı tutulduğunda) 9 ayrı marka barındıran FCA-Fiat Chrysler Automobiles, içerisinde Fiat markası geçen yıl 1 milyon 520 bin adetlik satış rakamı ile yüzde 33 katkı sağladı. İtalya orjinli diğer 4 markanın yüzde 6 payı ile birlikte bu oran yüzde 39’a ancak ulaştı. Avrupa’da çok güçlü olmayan Jeep, FCA satışlarının yüzde 30’unu, pikap markası Ram yüzde 15’ini, Dodge yüzde 12’sini ve Chrysler yüzde 4’ünü karşıladı.

FCA şirketinin satışlarında Fiat ve Chrysler ürünleri düşük pay sahibi. Sadece SUV ve pikap satışları şirket satışlarında yüzde 55 paya ulaşıyor.

Marka büyümeleri SUV ve pikap ağırlıklı

Açıklanan yol haritasında Jeep, Ram, Alfa Romeo ve Maserati markalarının parlatılacağı ilan edildi. Bu diğer markaların (ki ortadan kaldırılmayacak deniliyor) yatırım almayacağı anlamına gelmez ama 45 milyar Euro’ya malolacak 5 yıllık strateji planı bu 4 markayı merkeze almış görünüyor. Bunu etkileyen birçok faktör var; Çin etkisi (yeni zenginleriyle beraber), dünyada artan SUV ve pikap etkisi, lüks markaların penetrasyonu genişleterek daha fazla ‘zenginlik hissi’ yaratması etkisi vs. Mevcut durumda FCA içerisinde satışların sınıflara göre dağılımında zaten gözle görülür bir SUV, pikap ağırlığı bulunuyor. Fiat’ın Avrupa’da öne çıktığı mini ve kompakt sınıf ile Türkiye, Brezilya, Arjantin gibi pazarlarda büyüyen sedan ve hafif ticari araçlar grup içerisinde daha küçük paya sahipler.

FCA satışlarında Kuzey ve Güney Amerika baskın durumda. Türkiye grupta 6. büyük pazar durumunda.

İşte FCA’nın 2022 strateji planındaki diğer satırbaşları…

FCA, Ram markasıyla Ford ve Chevrolet’nin baskın olduğu pikap satışlarında dünya ikincisi olmak istiyor. Bu da yeni orta ölçekli bir Ram pikap gibi yeni araçlar üretilmesi anlamına geliyor.

Jeep, Alfa Romeo ve Maserati dünya çapında genişleyecek. Jeep, 9 yeni ürünü piyasaya sürecek, büyük SUV’lar dahil olmak üzere üç yeni segmente girecek. Global modellerde giriş sınıfına kadar genişleme olacak. 2022’ye kadar, 10 plug-in hibrit, dört tam elektrikli model olacak, Avrupa’da dizel araçları satmayı durduracak.

Alfa Romeo, SUV Stelvio modelinin yanına kompakt bir SUV ve büyük bir SUV ile seriyi genişletiyor. Yıllık satışları 2022’ye kadar 400 bine çıkacak. Çin pazarı için orta segment sedanlar geliştirecek. Levante’yle süper SUV’da yer alan Maserati, orta ölçekli bir crossover modelini ve yeni bir Coupe’yi daha pazara sunacak. 2022’de satışlar 100 bine ulaşacak.

FCA’nın en çok satılan 10 modelinin ilk 6’sı ABD’den. Neyse ki 500, Panda ve Bursa’da üretilen Egea (Tipo) var.

Avrupa’nın en çok satan markaları arasında yer alan Fiat, 500 ve Panda gibi birkaç modele indirgenecek. Özellikle 500 ailesi, Avrupa’da elektrikli ve otomasyon araçlarda önemli bir paya ulaşması hedefleniyor. Bu kapsamda Türkiye’de üretilen Egea (Tipo) modeli için dizel motorlara veda edilmesi gündemde ve Üstelik, hibrit ya da elektrikli versiyonları olursa şaşırmamak gerekiyor. Chrysler, Dodge gibi markalar daha fazla yerelleştirilip Kuzey Amerika’ya odaklanacak.

FCA, Şubat ayında 2022’de dizel motorları terkedeceğini ilan etmişti. Marchionne, FCA’nın emisyon kurallarına uymak için hibrit ve elektrikli modellere ağırlık verileceğini, FCA’nın 2021 yılına kadar Avrupa’daki tüm dizel binek otomobillerinin üretimini aşamalı olarak bırakacağını açıkladı. 2022 yılında elektrik yatırımları tutarı 9 milyar Euro’ya ulaşacak.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.