Otomotiv tedarik sanayi 2022’de 2 milyar dolar yatırım yapacak

Otomotivde çip krizi, hammadde fiyatlarındaki artış gibi negatif unsurlara rağmen çarklar dönmeye devam ediyor. 2021 yılında bir çok üretime ara verilmesine rağmen istihdamda artış yaşayan otomotiv sanayi, 2022 yılına da ayağını gazdan çekmeden girdi.

Otomotiv ana saniyede 500 milyon dolar civarında beklenen yeni yatırımlara, 2021’i ihracat skralı olarak kapatan TAYSAD üyelerinen destek geldi.

TAYSAD üyesi tedarik sanayii şirketlerinin 2022 yılı yatırım tutarları 2 milyar doları bulacak. Bu yatırımın yarısının elektrikli araçlara yönelik parça üretimine gitmesi söz konusu.

Zaten ana sanayi yatırımları da TAYSAD’ın yeni nesil parça üretimini bekliyor. TOGG, Ford Otosan ve Toyota tarafından yapılacak yeni model ve elektrikli araç yatırımları için en az 40 TAYSAD üyesi firma hazırlanıyor.

Bu arada yeni kurulan SIRO elektrikli araç pil şirketi de TAYSAD’A yeni üye oldu.

TAYSAD’ın yeni yatırımların da besleyeceği sanayi ortamında 2022 yılı ihracat hedefi 14 milyar dolara yükseldi.

TAYSAD Bakanı Albert Saydam, otomotiv tedarik sanayi yatırımları ile ilgili bilgi verdi:

“Bu yatırımların en büyük nedeni ülkemizde anons edilmiş bazı ana sanayi yatırımları. Örneğin Ford Otosan’ın az önce bahsetmiş olduğumuz yeni platformu, TOGG’un takvimine uygun ilerleyişi. Burada birebir yapılan her yatırım içinde çipi olan elektronik bir devre üretimi için olmayacaktır. Zaten ülkedeki yatırım ana sanayi elektrikli araca döndükçe yatırımlar da bu yönde değişecektir.

Şu anda 40’a yakın ilimizin yoğun bir şekilde daha önce hiç üretmedikleri ve içinde bir devre bulunan ürünler tasarımında yoğun olarak çalışan yaptığımız anketlerle tespit ediyoruz.

Bir konunun da altını çizmemiz lazım. Otomotiv Teknoloji Platformu OTEP OİB, OSD ve TAYSAD’ın ortak platformu. Bu platformu bu amaç için kullanma kararı aldık. Şöyle ki yeni bir dönemden bahsediyoruz. Eski dönemde işler biraz daha tarif edilmiş ve kolaydı.  Ana sanayinin bir ürüne ihtiyacı olurdu. Bu ürünü yapabilecek firmalara giderdi. O firmalara da resmini verir, tarif eder, hatta hedef fiyatını verir ve o firmanın yapması için de destek olurdu.

Şu anda bu tamamen değişiyor.

Bir beklenti var ana sanayilerden: Tedarik sanayi kendi içinde bir ürüne yoğunlaşsın; ürünle ilgili tüm beklentileri araştırsın; kendi içinde üretsin; kaça üreteceğini üç aşağı beş yukarı tespit etsin ve öyle ana sanayiye gitsin. Biz de OİB ve OSD ile beraber OTEP’i bu amaçla kullanma kararı aldık.

Şöyle ki, Otomotiv tedarik sanayiden birden fazla tedarikçiden ben bu ürüne yoğunlaşmak istiyorum. Dönüşümde bu ürünün önemli bir paya sahip olduğunu görüyorum veya bu ürünün yerlileştirilmesi için ben adayım diyecek, OTEP bununla ilgili teknik araştırmaları yapacak. Teknik araştırmalar dediğimiz de o kadar kolay değil biliyorsunuz. Her yiğidin yoğurt yiyişi vardır gibi her ana sanayinin kendi şartnameleri; kendi sertifikasyon kuralları, kendi beklentileri oluyor. OTEP ‘i veri tabanı oluşturucu bir platform haline getirmeye çalışıyoruz.

Sonuç olarak bu 2 milyar dolarlık yatırım birebir komponent üretimi değildir. Yarısı elektrikleşme için yapılmış veya elektrikli araçlarda kullanılacak ürünleri üretmeye yöneliktir diyebilirim.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.