Qashqai önde, Duster peşinde. 3008 temmuz lideri

Dünya otomobil pazarı 2018 yılı ilk 6 ayında yüzde 3,6 artışla 44 milyonu aştı. Bu dönemde dünyada 15 milyon SUV modeli yollara çıktı. Böylece yüzde 14 artışla dünya otomobil satışlarında en yüksek pay SUV sınıfında gerçekleşti.

Peki SUV modellerin en yüksek pazar payına ulaştığı ülke hangisi oldu? SUV satışlarında hangi sınıf modeller daha hızlı büyüdü? Markaların kıyasıya rekabetine destek sağlayan SUV sınıfı, hangi gruplarda daha yüksek paylara ulaştı? Türkiye dünya SUV sahipliği liginde hangi ülkeleri geride bıraktı? 

Türkiye’de söz konusu dönemde daralan pazar etkisiyle 276 bine yakın satış rakamı ortaya çıktı. Bu rakamın yüzde 20’ye denk gelen kısmı yani 55 bin 411’i SUV modellerden oluştu. JATO verilerine göre SUV modelleri grupların büyüme planlarında etkin rol oynuyor.

Japonya’da SUV satışları yüzde 12 paya sahip

Rusya’da satılan 100 otomobilin 45’i SUV

Başta yıllık satışların 24 milyonu geçtiği Çin olmak üzere bir iki istisna dışında büyük pazarların neredeyse tamamında SUV modelleri hızla artıyor. Bu konuda 2018 yılı ilk yarı sonuçlarına göre liderlik yüzde 45 ile Rusya’da. Onu 6 ayda 8,6 milyon otomobilin satıldığı ABD izliyor yüzde 44 ile. Kanada ve Çin’de bu yıl satılan otomobillerin yüzde 42’si SUV modeli olmuş. Güney Kore’de bu oran yüzde 34. Bu ilkede sedanların payı da çok yüksek. Başta kuzey ülkeleri olmak üzere Avrupa Birliği’nde SUV talebi artışta; oran yüzde 33.

Asya Pasifik ülkelerinde bu oran yüzde 27 iken Hindistan’da yüzde 23. Latin Amerika ülkelerinde yüzde 22, Türkiye’de ise yüzde 20. Japonya artan SUV trendine en az ilgi gösteren ülkelerden biri; SUV’laşma oranı bu yıl yüzde 12 düzeyinde.

Nissan SUV

Renault Nissan İttifakı zirvede

Dünya çapında satışlar ele alındığında; otomotiv marka ve gruplarının 15 milyon adetlik SUV satışlarından aldığı pay önemli bir veri haline geliyor. Liderliği etkileyen bir durum var; Yılın ilk yarısında az farkla dünyada en çok araç satan Renault Nissan İttifakı SUV  satışlarının yüzde 12,2’sini elde etmiş. Onu yüzde 8,4 ile GM izliyor. Hyundai-Kia Grubu’nun dünya SUV satışlarından aldığı pay yüzde 8,2.

Toyota ve VW Group markalarının SUV pazarından aldığı pay yüzde 8,1’er. Onları yüzde yüzde 6,6 ile FCA-Fiat Chrysler Grubu takip ediyor. Honda yüzde 6,2 pay sahibi iken, Ford 5,6 pay alıyor. Volvo’yu alan Geely yüzde 4,1 pay sahibi, PSA Grubu yüzde 3,9. BMW Grup markalarının SUV modellerle aldığı pay yüzde 2,8. Çinli Great Wall, Mazda ve Daimler (Mercedes) yüzde 2,7. Sonra sırasıyla Çinli Changan, Land Rover ve Jaguar’ın da sahibi; Hintli Tata, Çinli GAC, SAIC, Japon Suzuki ve Çinli Dongfeng gibi şirketler yer alıyor.

En fazla büyüme B sınıfı SUV’larda

6 ayda dünyada satılan 15 milyon SUV modelinde en yüksek pay 5,92 milyon adetle C sınıfı; (Nissan Qashqai, VW Tiguan, Ford Kuga vs.) modellerde ve 3,79 milyon adetle D sınıfı; (Honda CR-V, Peugeot 5008 vs.) olsa da, en fazla büyüme B sınıfı modellerde. Geçen yıla göre yüzde 25 artan B sınıfı SUV (Hyundai Kona, Renault Captur vs.) satışları 3,45 milyon gibi yüksek rakamlara ulaşmış durumda. Satışların 1,8 milyonu da E sınıfı SUV (Land Rover Discovery, Mercedes GLC vs.) modellerden geliyor.

Türkiye’de SUV satışları

Türkiye’de SUV tarzı araç satışlarının son 7 aylık verileri ise Nissan Qashqai ile Dacia Duster rekabetine işaret ediyor.

Qashqai 8288 adetin satış yaptığı bu yılın ilk 7 ayında, Duster satışları 7688 adeti buldu.

Peugeot 3008 bu modellerin arkasında geliyor. Fransız markanın yeni tasarım dilini ve teknolojilerini yansıttığı yeni nesil 3008 7 ayda 5394 adet gibi önemli bir satışa imza attı.

Ford Kuga da bu segmentte 3144 adetlik satış rakamıyla başarılı sayılıyor.

Renault Kadjar satış rakamının 2203 olduğu belirtiliyor ODD Raporunda.

Bu arada bir kaç rakam daha ekleyelim analizimize. Türkiye’de bu yılın ilk 7 ayında satılan 363 adet Porsche’nin 220 adeti kompakt SUV MAcan modelinden oluşuyor.

Yine 7 ayda satılan 30 Maserati’nin 23 adeti yeni Levante adlı lüks SUV.

Türkiye’de satılan Jaguar sayısı 100 adet. Bunun 62 adeti F-Pace adlı SUV araçtan geldi.

Tamamen SUV tarzı araç satan Land Rover 792 adet araç sattı. Range Rover ise 247 adet Sport modelinden satış yaptı.

Yine Jeep satışları 1310 adeti buldu. Bunun 1012 adeti en hesaplı Jeep olan Renegade modeli oldu.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.