Ve ilk karar Nissan Navara fabrikası kapanıyor

Renault Nissan Mitsubishi İttifakı yeni yol haritası dün açıklanmıştı. Bugün sıcağı sıcağına Nissan, İspanya’nın Barselona bulunan 40 yıllık fabrikasını kapatma kararı aldı. Nissan Navara ve e-NV200 üretimi yapılan fabrikada 3 bine yakın çalışan bulunurken, yan sanayi ile birlikte 25 bine yakın kişinin doğrudan etkileneceği belirtiliyor. Nissan fabrikası kapatma kararının ardından işçiler protesto başlattı.

Kararın ardından Navara pick-up üretimi Güney Afrika fabrikasına kaydırılacak, e-NV200 ise Renault bünyesindeki Fransa, Maubeuge fabrikasına alınacak. Kaynaklar kapatma maliyetinin Nissan’a 1 milyar Euro’ya malolacağını belirtirken; Nissan Avrupa bölgesinde sadece İngiltere Sunderland fabrikasını bırakmış olacak. Nissan yönetimi bu fabrika için kapatma kararı olmayacağını dile getiriyor.

İspanya Endüstri, Ticaret ve Turizm Bakanlığı Barselona’daki fabrikanın Nissan için AB’de (Brexit sonrası) tek fabrika olduğu için stratejik olduğunu; yatırım yapmanın kapatma maliyetinden daha karlı olacağını açıkladı. İspanya hükümetinin, gelecek günlerde Katalonya özerk hükümeti, Barselona Belediyesi, Serbest Bölge Müdürlüğü ve sendika yetkilileriyle toplantı yapacağı kaydedildi.

Nissan, Avrupa’da teşviklere bakmaksızın Asya’daki faaliyetlerine yeniden odaklamayı planlıyor. Hatrılanacağı gibi yeni yol haritasında Nissan, Japonya, Çin ve Kuzey Amerika’ya ağırlık verecek.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.