Alınabilecek en ucuz sıfır araba modelini bulmak kolaylaşıyor mu?

TAYSAD yönetimi ile yaptığımız zoom toplantısında ortaya çıktı ki yılın son 4 ayında gazlayacak olan üretim, talebi karşılamaya yönelik. Yani Türkiye’de alınabilecek en ucuz sıfır araba bekleyenler dahil olmak üzere talepleri karşılamaya yönelik üretim artışı başlıyor.

Otomobil üretimi gazlıyor, sıra bekleme bitecek. Özellikle sonbahardan itibaren Avrupa’daki otomotiv üreticileri de gaza basmaya başlıyor. Böylece bulunmayan model kaymayacak.

Bu da ÖTV artışı, kredi faizlerindeki artış gibi negatif basınçlara rağmen araç almak isteyenlerin işini kolaylaştıracak. Önceki yıllarda olduğu gibi isteyen, parasını verip, ya da kredisini imzalayıp, alınabilecek en ucuz sıfır araba modeli bekleyenler artık aracını beklemeden alabilecek.

Avrupalı markaların en büyük tedarikçilerinden olan Türkiye’deki yan sanayi üreticileri, Ağustos sonu ile birlikte üç vardiya çalışmaya başladılar.

Türkiye’de TAYSAD’a üye 461 sanayi şirketinin tamamı Avrupalı üreticilere hava yastığından, lastik ve krank miline kadar binlerce parça üretiyor.

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, önümüzdeki yıllarda yollara çıkacak yeni projeler içinde ise Türkiye’deki tedarik sanayinin fazla katkısı olmadığını dile getirerek; Önceliğin Avrupalı ana sanayi üreticileriyle aynı milliyete sahip şirketlerde olduğunu hatırlatan Kanca, “Aynı zamanda elektrikli araçlar gibi yeni nesil araçlara parça üretimi yapmamız gerekiyor.” dedi.

TAYSAD üyelerinin bir kısmı bahsettiğiniz elektrikli araçlara özgü olan Li-ion Akü, hücre, Akü Yönetim Sistemi, elektrik motoru, invertör, konvertör, araç şarj ünitesi gibi parçaları biliyorlar ve bu parçalar üzerinde çalışıyorlar veya gelecek planlarında öngörüyorlar.

Yeni projelerin hızı çok düşük. Avrupalı şirketler halen evden çalışmaya devam ediyor. Bu dönemde satışlar çok düştü. Bir insanın bir şirketin yatırım yapması çok kolay değil.” diye konuştu.

TAYSAD üyesi şirketlerin ihracatları kilogram başına 4,9 dolar tutuyor. Ana sanayi içinse bu rakam 7,1 dolar.

Bakanlıkların gerekli desteği vermesi gerekiyor

Otomotiv tedarik sanayindeki firmaların ekonomik gücü ve teknik alt yapısı ile bu yeni teknolojik parçaları Otomotiv sektörünün beklediği standart ve adetlerde, sürekli ve aynı kalitede ve bir de rekabetçi olarak geliştirmek ve üretmek çok kolay değil, bu iş zaman alacaktır.

Zamanı kısaltmak ise ancak bu konuya ülke olarak yeterince kaynak ayırmakla mümkün olabilir. Otomotiv Tedarik Sanayi olarak yeni teknolojilerin önemini biliyor ve yeni parça ve sistemler üzerinde çalışıyoruz.

Türkiye’de üretim yapan tüm OEM firmaları ile bu parçalar üzerinde çalışmaya hazır ve istekli olduğumuzu da değişik platformlarda ifade ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Bu konuda hızlanabilmek için OEM ve Tedarikçilerin kol kola beraber hareket etmesi ve ilgili Bakanlıkların da gerekli desteği vermesi gerekiyor.

TOGG’un varlığı ve yerli teknolojileri kullanma yolundaki beyan ve iradesi bizim bu çalışmalarımızı destekleyecek ve hızlandıracaktır diye düşünüyoruz. Diğer OEM’ler de artık elektrikli veya hibrit araçlara özgü parçaları kullanmaya başladılar.

Hibrit araçlar şu anda 2 büyük OEM tarafından Türkiye’de başarı ile üretiliyor ve Dünyanın birçok ülkesine Türkiye’den ihraç ediliyor. Elektrikli araç üretimine yönelik çalışma yürüten OEM’ler olduğunu ve mevcut araçları için Elektrikli versiyon üzerinde çalıştıklarını biliyoruz. Bunlar tedarik sanayi için bir fırsat ve biz bunun bilincindeyiz.

Elektrikli Araçlar için yeni teknolojilerin Türkiye’de geliştirilmesi ve üretilmesine yönelik Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, OTEP (Otomotiv Teknoloji Platformu), Üniversiteler ve diğer ilgili kurumlar ile ortak bir çalışma yürüttük ve yeni teknolojiler ile ilgili sürecin hızlandırılmasına yönelik birçok tespit yaparak öneriler oluşturduk.

Artık sıra ilgili Bakanlıklar ile de görüşerek uygulama aşamasına geçmek diye düşünüyoruz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.