Aman dikkat! Trafik cezaları boş geçmiyor
Hoşumuza gitse ya da gitmese de trafik kuralları caddeler, sokaklar ve karayolu ulaşımında herkesin güvenliği için geliştiriliyor.
Yapılan onca düzenlemeye rağmen, birçok sürücü ve bir o kadar yaya bunlara uyma konusunda iştahlı değil; dahası bir süredir yollarda trafik magandası gibi dolaşmak neredeyse moda. Beygir gücü biraz yüksek araçların olur olmaz ‘gazlaması’ yerden biraz yüksek ‘jip’lerin yolu istediği gibi kullanması sıradan olmaya başladı. Ama dikkat!
Evet, Türkiye gelişmiş ülkelerin aksine yayaların değil araçların öncelikli olduğu bir ülke; bu bir başka yazı konusu. Ama yaya ve araçların iç içe olduğu caddelerde hız sınırları, kavşak noktasına yaklaşma gibi temel konular büyük bir sürücü kesiminin umurunda bile değil. Ama artık dikkat!
Sürüş güvenliği ve cüzdan güvenliği için dikkat! Trafik cezaları bugünlerde her zamankinden daha fazla can yakıyor. Kamu otoritesi yılın son çeyreğine ulaşılmasının ‘bütçesel’ ihtiyaçlarının da etkisiyle işi biraz daha sıkı tutmaya başladı. Son haftalarda bir taraftan eski dönemlerden kalma cezalar sürücülerin eline ulaştırılıyor. Bir yandan da yeni kural ihlallerine yönelik tedbir ve cezalar işleme konuyor.
Son gelişme olarak trafik cezası kesme yetkisi trafik polislerinin uhdesinde olmaktan çıkarıldı. Normal polis, sivil polis ya da jandarma ekipleri de trafik cezası yazmaya başladı. Üstelik birçok noktada EDS sistemleri var; buradan alınan trafik ihlal görüntüleri de cezaya dönüştürülüyor.
İşte bu yüzden dikkat, aman dikkat! diyoruz. Ve tabi her şeyden önemlisi kendinizin sürüş güvenliği, başkalarının can güvenliği için aman dikkat! Hız sınırlamalarına- trafiğin ritmini bozmamaya, kaldırım ve otopark ortası bir kavrama bürünen cadde ve yol kenarlarına; kavşaklarda yer alan ışıklara, EDS noktalarına, bağlantı noktalarına aman dikkat!
Dikkat edilmesi gereken bu konuların dışında bir de elimizde ilginç trafik cezaları var. İlginç kelimesini bu konu için açıklamak gerekirse haber bültenlerinde yada sosyal medyada sıklıkla duyduğumuz ve gördümüz bize ait olmayan cezalar.
Belki sistem hatası yada başka bir sebebi olabilir lakin gitmediğimiz şehirlerde, geçmediğimiz köprü ve otoyollarda plakamıza yazılmış cezalar ile karşılaşabilirsiniz.
Bu duruma benzer olarak kişilerin T.C. kimlik numaralarına yazılmış ve üzerinden seneler geçerek defalarca katlanan cezalar hiç ummadığınız şekilde karşılarına çıkabiliyor.
Hiç kullanmadığınız yada bilmediğiniz plakalar üzerinden yazılmış cezalar veya yıllar önce yatırdığınız ama yatmamış olarak size geri dönen cezalar bu sıralar çok moda. Araçlarınızı satarken bir an da noterde satış engeli ile karşılaşabiliyor ve taşıtınız üzerine hak mahrumiyeti konularak satışınız engellenebiliyor.
Bu durumda yapabileceğiniz tek çözüm ise “parayı yatır sonra itiraz edersin” kuralını yerine getirmekten başka bir şansınız olmuyor.
Trafik cezaları ne kadar?
Yeni yılda trafik cezaları derleme oranı nispetinde artacak. Bu rakam geçen yıl başında trafik cezalarına yüzde 14,47 oranında zam getirmişti.
Buna göre 2018 yılı en yüksek trafik cezası 17.065 TL ile ruhsat çıkarmada usulsüzlük olarak belirlendi. En düşük trafik cezası ise 85 TL ile taşıma sınırı üzerinde yolcu alma oldu.
Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 2.018 TL, emniyet kemeri takmamanın cezası 108 TL; trafik işaretlerine zarar vermek, yola çöp atmak ve trafiği engellemek gibi düzeni bozan ihlallere verilen ceza ise 488 TL.
O yol üzerinde geçerli hız sınırlarını %10’dan %30’a kadar aşmak 235 TL, %30’dan fazla aşmak ise 488 TL olarak cezalandırılıyor. Alkollü araç kullanmanın 1. seferinde 1.002 TL, 2. seferinde 1.256 TL ve 3. defa aynı kural ihlali gerçekleştirildiğinde 2.018 TL ceza uygulanırken; Alkol metreyi üflemeyi reddetme de 2.869 TL ile cezalandırılıyor.