ANAVATANI ALMANYA’DAN SONRA EN YÜKSEK PAZAR PAYI TÜRKİYE’DE

Volkswagen (VW), Audi, Seat, Skoda, Porsche, Lamborghini ve Bentley'in Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv, 'altın' yılını yaşıyor. Şirket otomotiv sektöründeki yüzde 14'lük daralmaya karşın 2014 yılını büyümeyle kapatmaya hazırlanıyor. Doğuş Otomotiv, bu yıl 750-760 bin adetlik satışla kapanması beklenen otomotiv pazarından yaklaşık yüzde 20.2'lik pazar alacak.

Bir başka deyişle satılan her 5 araçtan 1'ini Volkswagen Grubu markası logosu taşıyacak. Volkswagen markası hem binek otomobilde hem de toplam pazarda liderliğe ulaşacak.

Doğuş Otomotiv'in gösterdiği bu performans Türkiye sınırlarını da aşacak. Türkiye, Avrupa'nın en büyük otomotiv üreticisi Volkswagen Grubu'nun anavatanı Almanya'dan sonra en fazla pazar payına sahip ülke konumuna yükselecek.

Almanya yüzde 35'lik pazar payıyla VW Grubu'nun en büyüğü. Almanya'yı yüzde 20.2'lik pazar payıyla Türkiye, yüzde 20.1 ile Brezilya ve yüzde 19'la Rusya izliyor.

Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, yıl başında tüm markaları için belirledikleri hedeflere 2014'te ulaştıklarını belirterek, "11 ay itibarıyla Doğuş Otomotiv olarak toplam pazardaki payımız yüzde 20.2. Son 5 yılda kalite konularına yaptığımız yatırımlarımızın karşılığını gördük" açıklamasını yaptı. 

Aralık'ta kampanyaların olumlu etkisiyle satışların hareketli geçtiğini belirten Bilaloğlu, "İlk 11 ay itibarıyla pazar yüzde 14 daralarak 620 bin 692 adet olarak gerçekleşti. Aralık'ın olumlu etkisiyle otomotiv pazarı yılı yüzde 11-12 daralmayla kapatacağını öngörüyoruz" diye konuştu. Bu da binek otomobil ve hafifi ticari araç satışlarının 750-760 bin adet seviyesinde kapanacağı anlamına geliyor. Doğuş Otomotiv de markalarıyla satışlarını yüzde 20 oranında artırarak 151 bin adedin üzerinde satışa imza atmış olacak.

Peki otomotiv dünyasını 2015'te neler bekliyor? Ali Bilaloğlu, beklentilerini şöyle anlattı: "Global ekonomide  yaşanan türbülanslar artık hayatımızın bir parçası. Tüm dünyada devam eden makroekonomik değişkenliğin yanı sıra müşteri beklentilerinin farklılaşması, dijitalleşmenin artması, teknolojik ilerlemeler ile artık hayatımızın yeni standartları var.

'Yeni normal' olarak tanımlanan bu ortamda, risk faktörünü daha iyi analiz etmeniz, müşterinizi daha iyi tanımanız, tüm teknolojik gelişmeleri en uygun şekilde iş yapış şekline dahil etmeniz gerekiyor. 2015'te Doğuş Otomotiv olarak 'yeni normal' gerçeklerine uygun olarak pazar payımızı mevcut seviyelerde korumayı amaçlıyoruz. Pazara yeni sunacağımız modelller bize destek olacak."

Yeni Audi Q7 vergi avantajlı dizel motorla gelecek

 Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, Volkswagen'den Porsche'ye kadar 2015 yılında pazara sunacakları yeni modelleri şöyle sıraladı:   

VOLKSWAGEN: Yenilenen Passat’ta 2.0 TDI 4 MOTION 240 beygir DSG ve Passat Bluemotion takviyesi olacak.

SEAT: ST ve Cupra versiyonlarıyla genişleyen Leon ürün gamını, 2015'in ilk çeyreğinde Leon X-PERIENCE’ın gelmesiyle tamamlanacak. Seat'in ilk all-road aracında 110 beygir güç üreten 1.6 TDI 4Drive motor yer alacak. X-PERIENCE, Leon ST'ya göre 15 milimetre daha yüksek konumlandırılmış. Seat ayrıca Alhambra ve Ibiza modellerinin faceliftlerini de pazara sunacak.

AUDI: 2015 yılında iki önemli model lansmanı yapacak. Mayıs'ta Q7 ve Ekim'de A4 müşterilerle buluşacak. Eski jenerasyona göre 363 kilogram hafifleyen yeni Q7'de 272 beygir gücünde 2 litre hacimli TDI motor yer alacak.

PORSCHE: Porsche hareketli bir model yılı geçirecek. Marka Carrera GTS, Carrera 4 GTS, Cayman GT4, Cayenne GTS, Cayenne Turbo S, Boxster Spyder, 911 GT3 RS, Macan GTS modellerini Türkiye pazarına sunmayı planlıyor.

VOLKSWAGEN TİCARİ ARAÇ: Volkswagen Ticari Araç, iki lokomotif modeli Caddy ve Transporter'ı yeni yüzüylü yollara çıkaracak.

SKODA: Skoda Mart ayında yenilenen Fabia'yı ve Ağustos'ta yeni Superb’i müşterilerimizle buluşturmayı öngörüyor.

 

VW 1 milyar liralık yedek parça alıyor

 Ali Bilaloğlu, Volkswagen Grubu'nun hemen hemen her yıl Türkiye'den milyar lira seviyesinde yedek parça aldığını söyledi. Bilaloğlu, "Son yıllardaki gelişme ile birlikte ülkemiz çok ciddi sanayi ülkesi oldu. VW dışında Türkiye’de üretim yapan diğer büyük yan sanayi şirketleriyle birlikte ülkemizde yedek parça alımında, geçtiğimiz yıllarda söylediğimiz gibi 1 milyar TL’lik rakamlar halen geçerli" dedi. 

 

1 milyon adetlik satış değil istikrar önemli

'Otomotiv pazarı ne zaman 1 milyon adetlik satışı görecek?' sorumuzu Ali Bilaloğlu şöyle yanıtladı:

"Otomotiv, yapısı itibariyle ekonominin lokomotif sektörü konumunda. Dolayısıyla ekonomide yaşanan herhangi bir büyüme ya da düşme bire bir otomotiv sektörünü etkiliyor. Ülke ekonomisi ne kadar istikrarlı bir trend izlerse, otomotiv de aynı şekilde istikrarlı görünüme ulaşır. Buradan çıkaracağımız gibi önemli olan 1 milyon toplam pazar hacmi değil, istikrarlı şekilde büyüyen bir pazar yapısına ulaşmak. Son yıllarda ülke ekonomisindeki pozitif trendin etkisiyle otomotivdeki dalgalanmanın seyrinin düştüğünü söylemek mümkün." 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.