Anlaşmasız Brexit araba fiyatlarını artıracak

Avrupa Birliği ile İngiltere (Birleşik Krallık) son yıllarını ayrılık görüşmeleri ile geçiriyor. Artık İngiltere, AB’den kesin olarak ayrıldı. Şimdi iki güç arasındaki ekonomik ilişkilerin nasıl düzenleneceği belirlenmeye çalışılıyor.

Yeni İngiltere, Japonya ile Serbest Ticaret Anlaşması’nı oluşturdu. Özellikle Nissan için çok önemli olan bu anlaşma ile Qashqai üretimi Sutherland’de devam edecek. Avrupa otomotiv sektörü ise İngiltere ile giderek arasının açıldığını hissediyor.

Avrupa otomotiv sanayi birlikleri, anlaşmasız Brexit kaybı 110 milyar avroyu bulacak iddiasını dile getiren bir açıklama yayınladılar.

Anlaşmasız Brexit yani Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden serbest ticaret anlaşması yapılmadan çıkışı; AB’deki otomobil üreticilerini endişelendirmenin ötesine geçti.

23 Avrupalı otomobil sanayi örgütü ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada Pazartesi günü seslerini birleştirerek “AB ve İngiltere’nin iddialı bir serbest ticaret anlaşmasını gecikmeden güvence altına almaları için” harekete geçme çağrısı yapıldı.

Anlaşmasız Brexit durumunda 2025 yılına kadar 110 milyar euro kayıp oluşabilir.

Avrupalı otomobil sanayicileri, Brexit sonrası ticaret anlaşması (STA) görüşmelerinin başarısız olmasının; 2025 yılına kadar 110 milyar avroluk ticaret kaybına neden olacağı konusunda uyardı.

İngiltere ile AB arasındaki STA (Serbest Ticaret Anlaşması) yapılmamasının araç fiyatlarını artıracağı da vurgulandı. Bugünkü tahminlere göre STA imzalanmaması önümüzdeki beş yıl içinde üç milyon aracın üretim kaybına neden olabilecek talep düşüşüne yol açacak.

23 Avrupalı dernek, bunun AB’deki fabrikalara maliyetinin 57,7 milyar avro ve Birleşik Krallık’taki fabrikalara ise 52,8 milyar euro zarar anlamına geleceğine işaret ediyorlar.

Anlaşmasız Brexit kaybı, Koronavirüsün salgınının 100 milyar avroluk üretim kaybından daha fazla zarar verecek gibi görünüyor.

Anlaşmasız Brexit kayıplarının otomotive faturası

Londra ve Brüksel arasında yüksek gerilim

Dernekler bu açıklamayı, Londra ile Brüksel arasında bir haftadır devam eden yoğun gerilimin ardından yaptı. Brexit geçiş sürecinin son tarihi 31 Aralık olarak belirlendi ve bu tarihe sadece on beş hafta kaldı.

Ortaya çıkacak kaybı istihdam açısından da etkisi olacak. Dernekler, Birleşik Krallık ve AB otomotiv sanayinde 14,6 milyon kişinin çalıştığını; bununda bölgedeki 15 işten birine karşılık geldiğine işaret ediyorlar. Anlaşmasız Brexit istihdama da tehdit oluşturuyor.

Açıklama, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), Avrupa Avrupalı ​​Tedarikçiler Birliği (CLEPA) ve İngiliz Üreticiler Birliği (SMMT), Fransız Üreticiler Komitesi de dahil olmak üzere 23 ulusal kuruluş tarafından imzalandı. Destekçiler arasında Fransa Otomobil Üreticileri Birliği (CCFA), Otomotiv Platformu (PFA) ve Alman Otomobil Endüstrisi Federasyonu (VDA) da bulunuyor.

Anlaşma olmazsa vergiler ve araba fiyatları artacak

İKi güç arasında STA imzalanmaması durumunda otomobillere yüzde 10 ve ticari araçlarda yüzde 22 ek gümrük vergisi gelecek. İki güç, Dünya Ticaret Örgütü (DTO) kurallarına göre ticaret yapmak zorunda kalacaklar.

Avrupalı otomotivciler bu maliyet artışlarının tüketicilere yansıyacağını, araçları daha pahalı hale getireceğini ve dolayısıyla da talebi etkileyeceğini belirtiyorlar.

Kaynaklar: AFP, CCFA, ACEA

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.