Arabadaki kuş pisliği lekesi temizleme yöntemleri nelerdir?
Otomobil sahipleri park ettikleri araçlarına gelen zararlarla mutlaka karşılaşmıştır. Bazı araçların motor bölümlerine kedi yavruları girer, bazılarına ise fareler.
Uğraş dur onları çıkaracağım diye. Bir başka konu ise özellikle sıcak yaz günlerinde tam ağaç altında gölge bir park yeri bulmuşsunuz, aracınızı bırakmışsınız oraya.
Bir geliyorsunuz üzeri kuş pislikleri ile dolu. Bir de kurumuşlar ki sormayın gitsin. Normal yaşamda bile çok can sıkıcı olan bu konu Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle üzerine düşülmesi gereken bir hale geldi.
Herkesin evlere kapandığı bu dönemde araçlar uzun süre park halinde bulundukları yerde kaldı. Bu süre içerisindeki durumda da, araçların kuş pisliklerine daha fazla ve uzun süre maruz kalmasına sebep oldu. Peki araba camındaki kuş pisliği nasıl temizlenir? Arabada kuş pisliği nasıl temizlenir? Kuş pisliği lekesi nasıl çıkar?
Bahar aylarında araç temizliğine daha fazla özen gösterilmesi gerekir, ilkbahar ve yaz ayları araçların boyası için özellikle tehlikeli olabilir.
Bu sadece etrafta daha fazla kuş bulunmasından kaynaklanmaz. Yoğun güneş ışığı altında yumuşayıp genleşen boya soğuduğunda sıkılaşır ve kuş pisliği gibi ağır kirler yüzeye iyice yapışıp kalır!
Pisliğin araç üzerinde bırakılması durumunda aracınızın kaporta boyasında kalıcı bir hasar oluşabilir ve temizlenmesi için özel işlem gerekebilir.
Kuş pisliği nedir ve lekesi neden çıkmıyor açıklayalım;
Kuş pisliği genellikle siyah ve beyaz renktedir ve tamamı dışkıdan oluşmaz. Beyaz kısım ürik asittir ve idrar yolunda üretilir. Dışkı ise sindirim sisteminde üretilir. İkisi aynı anda salgılanabilir ancak bu o kadar hızlı gerçekleşir ki ikisinin birbirine karışması için yeterli vakit olmaz.
Arabada kuş pisliği lekesi nasıl temizlenir?
Kuş pisliğini arabanızın kaportasının üzerinde öylece bırakmak hiç iyi bir fikir değil. Bunun için araç sahiplerine tavsiye edilen, aracı düzenli olarak sünger, ılık su ve pH nötr bir şampuan ile yıkamak ve zararsız görünümlü maddeleri boyadan hemen çıkarmaktır. Boyalı yüzeyleri yılda bir veya iki kez cilalamak da yeni son boya katının en zorlu saldırılara dayanmasına ve daha uzun süre parlak kalmasına yardımcı olur.
Kuş pisliği lekesi nasıl çıkar?
Eğer Araç üzerindeki kuş pisliği kurumamışsa;
Pisliği, aracınızın boyasına zarar vermeyecek yumuşak bir bez veya kağıtla temizleyebilirsiniz. Fakat burada dikkat etmemiz gereken nokta, kuş pisliğini yaymadan temizlemek. Aynı zamanda ad etrafının temizlenmiş olduğundan emin olmak. Kuş pisliği yayılırsa daha fazla geniş bir alana zarar verir.
Araç üzerindeki kuş pisliği kurumuşsa;
Kurumuş halde bulunan kuş pisliği lekesi otomobilinize zararı çok daha fazladır. Kuş pisliği görür görmez zaman kaybetmeden temizlemek gerekir. Özellikle kuş pisliği temizlemek için marketlerde çeşitli malzemeler satılmaktadır. Eğer evinizin kapısında gördüyseniz, ılık su da temizlemek için büyük ölçüde işinizi görecektir.
Araba camındaki kuş pisliği nasıl temizlenir, Araç üzerindeki kuş pisliğini temizlerken dikkat edilmesi gerekenler;
Öncelik olarak, temizlik için sıcak su kullanımı boyaya zarar verir, buna özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Bu yüzden de kullandığınız suyun ılık olması gerekmektedir.
Evde kullandığınız, ağartıcı özellik taşıyan, kimyasal madde içeren her türlü temizlik malzemesi arabanın boyasına zarar verir. Kuş pisliği lekesi çözümü için mümkün olduğunca aracınızdan bu tür maddeleri uzak tutun.
Kurumuş kuş pisliğini asla kazıyarak temizlemeye çalışmayın! Arabanızın boyasını çizer ve yeni bir boyacı bulmak için yola koyulmak zorunda kalabilirsiniz.
- Kuş pisliğinin üzerine ılık su döküp üzerini kaplayacak büyüklükte bir kağıt havlu parçası koyun.
- Biraz bekledikten sonra tekrar ılık su döküp, ilkinin üzerine bir kat daha kağıt havlu parçası koyun. Bir süre bekledikten sonra dışkı büyük ölçüde yumuşamış olacaktır. Eğer yumuşamaz ise aynı işlemi bir kez daha yapabilirsiniz.
- Pisliğin yumuşadığından emin olduktan sonra bölgedeki kağıdı bastırmadan, pisliği temizleyecek şekilde alıyoruz.
- Kuş pisliğini arabadan çıkardıktan sonra boyaya zarar vermeyecek nemli bez veya alkolsüz ıslak mendil kullanarak; pisliğe maruz kalan tüm bölgeyi temizlemeli ve hiçbir şey kalmadığından emin olmanız gerekiyor.