Araç bakımı yapabilmenin en pratik yolları

Araç bakımı yapmak çoğu zaman otomobil sahiplerine zor veya uğraştırıcı gelebilir. Eğer; “Elim bu işlere birazcık yatkın, ben de halledebilirim.” ya da “Araç bakımı en kolay nasıl yapılır?” diyorsanız, yazıya göz atabilirsiniz. Her sürücünün bilmesi gereken 10 temel ve gerekli olan bakım yollarını ele aldık. Peki siz kaç tanesini yapabiliyorsunuz ve yapabilirsiniz?

10. Ön Cam Suyunu Yenilemek: Ön camınızın temiz olması, engelsiz görüş açısı ve güvenli sürüş için kritik öneme sahip olan basit ama etkili bir yöntem. Aracınızın ön camının yağan yağmurdan ve kirlerden arındırmak size yardımcı olabilir. Aracınızın sadece kaputunu açın ve üzerinde ön cam simgesi’ yer alan bir kapak arayın. Kolay bulabilmeniz için bu kapaklar genellikle mavi veya sarıdır. Açtıktan sonra içerisine cam suyu antifrizi veya su ekleyerek doldurabilirsiniz.

 

9. Ön ve Arka Cam Sileceklerin Değişimi: Sileceklerinizin, silmemeye başladığını anladığınız anda bunu pratik bir şekilde değiştirebilirsiniz. Silecek lastiğini serbest bırakmak için, genellikle itilmesi gereken küçük bir tırnak vardır. Bu tırnağı ittirdikten sonra yuvasından çıkarmak için ters yöne kaydırmanız gerekiyor. Sileceklerinizin boyutunu, orijinal boyutlarda almaya özen göstermeyi unutmayın.

8. Yağ Kontrolü: Araç bakımı açısından kritik bir önem taşıyan bir bileşen de motor yağıdır. Eğer elektrikli bir araca sahip değilseniz, araç motor yağını kontrol etmek çok kolaydır. Aracınızın düz bir yerde park halinde olduğundan emin olun. Ve eğer yeni park ettiyseniz, yağın tamamen kartere akması için birkaç dakika bekleyin, aksi takdirde motor yağınızı tam olarak ölçemezsiniz. Ardından, yağ çubuğunu dışarı çekin, bir bez veya kağıt havluyla silin ve yeniden takıp çıkarın. Yağ çubuğundaki seviyesine göz atın. Eğer, Yağ “Düşük” ve “Dolu” işaretleri arasında eşit bir seviyedeyse yola gönül rahatlığı ile çıkabilirsiniz. Sadece yağın eksik olmasını kontrol edip bırakmayın. Bir motorda aşırı miktarda yağ bulunması havalandırma ve diğer birçok soruna yol açabilir. Temel olarak, eşit seviyede tutmaya çalışın.

7. Yağ Eklemek: Eğer motorunuzdaki yağ seviyesi düşükse, basit ve kolay bir şekilde yağ ekleyebilirsiniz. Yağ doldurma kapağını bulup, içine biraz yağ dökün. Fakat doğru yağ viskozitesini seçtiğinizden emin olun! Bir dakika kadar bekleyin ve seviye çubuğunu tekrar kontrol edin. Aşırı dolumdan kaçınmak için, doğru seviyeye ulaşılana kadar küçük miktarlar ekleyin. Araba motorları genellikle dört ila beş litre alır, ancak bu farklılık gösterebilir. Özel ayrıntılar için aracın kullanım kılavuzuna baktığınızdan emin olun. Her aracın yağ viskoziteleri farklıdır!

6. Lastik Basıncını Kontrol Etmek: Araç bakımı nasıl olmalı? Daha ne kadar kolay olabilir ki? Aracınızın yolla temas eden ilk noktası; Evet, lastikler. Tüm sürücüler arabasının basıncını kontrol edebilmelidir, en azından bilmeniz gerekli. Yine çok basit bir şekilde, sibop kapağını çıkarın ve bir hava tabancasını sonuna kadar sıkıca yapıştırın. İyi oturduğundan emin olun, böylece kenarların etrafında hava kaçmaz, yoksa yanlış ölçümlere neden olabilir. Özel durumlar olmadıkça, etiket üzerinde yer alan ve genellikle sürücü tarafı kapı kenarlarının yakınında bulunan fabrikada tavsiye edilen lastik basıncını korumak en iyisidir. Gerektiği kadar lastiğinizi şişirin ya da havasını azaltın. Neredeyse benzinliklerin yüzde 90’dan fazlasında hava ve su temin edebileceğiniz makineler yer alıyor.

5. Lastik Kontrolü ve Değişimi: Sürücülerin karşılaşacağı özel durumlardan birisi de lastiğin patlamasıdır. Ve absürt bir yerde patlayan lastiklerini değiştirebilmesi gerekir, ancak maalesef geçici yedekler gittikçe daha az yaygın hale geldi ve yerini, ağırlıktan tasarruf sağlayan acil durum şişirme kitleri aldı. Yine de, bir aracı krikoyla kaldırma, Patlak lastiği çıkarma ve bir yedek takma yeteneği, özellikle cep telefonu hizmetinin kullanılamadığı bir servise sahipseniz, önemli bir konu. Biraz daha fazla zaman alan bir işlemdir fakat eğer yedek lastiğe sahipseniz yanındaki değiştirme alet-edavatları ile halledebilirsiniz. Eğer lastiğinizin havası olmasına rağmen patlak olduğunu biliyorsanız en yakın lastikçiye uğramayı unutmayın.

4. Akü Takviye Kablosu ve Takviye Etmek: Her bir sürücünün yapabilmesi gereken şeylerin listesinde 4 numarada yer alıyor. Aküsü bitmiş bir aracı en hızlı çalıştırabilmenin yolu takviyedir. Tabii ki, bu akü takviye kablosu, Aküsü sağlam bir araba veya kamyon (veya taşınabilir bir akü) ve biraz bilgi gerektirebilir. Bunu denerken, en önemli şey kabloları karıştırmayın. Pozitif (+) kablo, karşı araçta yine Pozitife (+) bağlanmalıdır. Eksi diye tabir ettiğimiz Negatif(-) ise karşı araçta yine Negatif(-) yer alan kısıma bağlanmalıdır. Eğer onları değiştirirseniz olumsuz problemler olabilir. Bunu önlemek için yararlı bir ipucu verelim, kırmızı rengin pozitif (+) ve siyahla negatif () ile ilişkili olmasıdır.

3. Hava Filtresi Değişimi: Araç bakımı için en önemli kriterlerden birisi de; Temiz hava, tıpkı insanlar gibi motor için de önemli bir yere sahip. Serbest hava akışı sağlanmayan bir oksijen kaynağı olmazsa, içten yanma gerçekleşemez. İşte bu yüzden aracınızın hava filtresini temiz tutmak önemlidir. Kir ve kalıntılarla tıkanırsa, gerektiği kadar hava akışı sağlanmaz ve motorunuzun verimini azaltır. Ancak iyi bir haber, genellikle ucuz ve değiştirilmeleri de kolay. Bir çok modern otomobil ve kamyonda, hava filtresi genellikle büyük bir dikdörtgen muhafazanın altında bulunur ve kapak, vida veya klipslerle yerinde tutulur. Her iki durumda da, filtrenin kendisine erişmek için sadece bu kutuyu açmanız gerekiyor. Açtıktan sonra sadece yerine oturtmanız ve kapağını kapatmanız yeterli. Ancak eskisiyle aynı şekilde yerleştirdiğinizden emin olmalısınız yoksa hava akışı sağlanamaz.

2. V Kayışını Kontrol Etmek: Bazı araçlarda görünmeyen kısımlarda olsa bile, her sürücünün araba veya kamyonun V kayışını kontrol edebilmesi gerekir. Söz konusu parçanın plastik örtü katmanından sonra katman tarafından gizlenmemesi şartıyla. Eğer kayışınız görünür bir şekildeyse ve kayışta ağır aşınma, oluklar boyunca çatlama, uzunlamasına yırtılma veya diğer bariz hasar belirtileri varsa en kısa zamanda servisinizde değiştirmeyi unutmayın!

1. Soğutma Suyunu ve Sistemini Kontrol Etmek: Son olarak, dışarıdaki her sürücü araçlarının soğutma sistemini mutlakla kontrol etmeli ve edebilmelidir. Kritik olarak önemli fakat çoğu zaman tatil günlerinde aldığımız egzersiz ekipmanları gibi görmezden geliyoruz. Soğutma sistemleri kavurucu yaz sıcağı ve kutup soğuğu ile başa çıkmak zorundadır. Şişmiş, çatlamış, çatlamış veya sızdıran hortumlara dikkat edin. Patlamaya hazırlanıyor olabilirler ve bu da sizi yüksek ihtimalle mahsur bırakacak. Ayrıca yedek sıvı deposunda yeterli miktarda soğutma sıvısı bulunduğundan emin olun. Eğer yeterli seviyeden az ise daha fazlasını ekleyin. Antifriz, renksiz veya paslı görünüyorsa, soğutma sisteminin temizlenme vakti gelmiş demektir. Ayrıca hallice eski model arabalarınızda daha önceden soğutma sıvısı olarak sadece su kullanıyorsanız, bakım yapacağınız zaman tamamen antifriz eklemeyin. Su’ya alışmış olan pas ve kirler antifrize karşı çözülmeye meyillilerdir. Bu da aracınızın yine sizi yolda bırakmasına sebep olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.