Otomobilinize iyi bakın: Pasta cila mı, seramik mi, folyo veya plastidip kaplama mı?

Son bir yıllık dönemde dolar ve euro TL karyısında yüzde 40-45 değer kazandı. Özelikle Mayıs ayından bu yana dövizdeki oynaklık had safhada. Otomobil satıcıları da bu artışları tamamen olmasa da yansıtıyorlar. Bu arada artan vergiler de otomobil sahibi olmayı zorlaştırıyor. Peki yeni otomobil almanın zorlaştığı bir dönemde ne yapacağız? Öncelikle elimizdekine iyi sahip çıkacağız. Peki en iyi nasıl koruyabiliriz?
İşte sizin için Uğur Yumak arkadaşımız derledi: Pasta – cila, seramik kaplama, folyo kaplama,  plasti dip kaplama . . . Peki ya hangisi? Yeni araç aldınız. Daha sıfır kilometre… Kokusu üzerinde. Hemen bayideki satış elemanı soruyor? Boya koruma ister misiniz?  Kafalar karışıyor. Nasıl karışmasın ki? Nasıl yani otomobil üreticisi korunması gereken boyayla mı boyamış aracınızı? Kuş pisliği gibi yakıcı asitli nedenlere eyvallah da onun ötesinde tozlanmaya karı yıkama yeterli gelmiyor mu? Kediler mi dolaşıyor aracın üzerinde? Pekala, koruma yapmaktan zarar gelmez.
Kararımızı verdik koruma yaptıralım ama neyle koruyacağız aracımızın dış derisini? 250 liradan başlayıp 15 bin liraya kadar değişkenlik gösteren bu kaplama ve boya koruma yöntemleri her geçen gün popülerliğini arttırıyor.
Araç sahipleri kirlenen araçları için neye karar vereceğini bilmek istiyor. Ama kendisi karar veremiyor, çünkü yeni teknolojiler yeni sistemler devreye giriyor. Yeni yöntemlerle araçların dış kısımları korumaya alınmak isteniyor. Temel olarak yapılan işlem, arabamızın boyası üzerine uygulanan bir koruma katmanı oluşturmaktır. Bu katman ile boyanın parlaklığını ilk günkü gibi korumak ve çizilmelere karşı mukavemet oluşturmak amaçlanır. Bunun değişik yöntemleri var. Biz bunları bildiklerimizle anlatmaya çalışacağız:
Seramik kaplama: Son 3-5 aydır seramik kaplama çok moda. Biraz araştırdım, 750 lira ile 4.000 lira arasında değişen fiyatlar aldım. 2006 yılında bir arkadaşım siyah Subaru Impreza aracına uygulamak üzere İtalyan malı kutusu 800 euro olan bir ürün satın almıştı. Polimer bazlı olup boyanızın üzerinde  boya kalınlığının 10/1’i oranında bir katman oluşturuyor. Bu katman aracınızın orijinal boyasını dış etkenlere karyı koruyor.
Bu uygulamalar artık yaygınlaştı. Adeta şişeyi eline alan yapar oldu. 3 yıl – 5 yıl garantiler havalarda uçuyor. Çok değil bugün seramik uygulaması için para verenlerin 1 sene sonra görüşlerini tekrar burada okuyacaksınız diye düşünüyorum…
Bayi önerisi koruma paketleri: İşi kitabına göre yapıp Ferrari gibi çok özel otomobillere uygulanan seramik kaplamayı ülkemizde otolara uygulayan ustaların yanında bir de sıfır araba alırken bayilerin sattığı boya koruma paketleri var.
Ne olduğunu bilmediğiniz ama sıfır aldığınız arabayı alırken gaza getirilerek yaptırdığımız boya koruma sistemleri bunlar. Bu işi uzmanları 2 veya 3 günde yaparken satış bayileri aracınızı aldıktan 1 gün sonra boya koruma, iç trim korumalarını yapıp-yaptırıp size teslim ediyorlar. Demek ki çok hızlılar. Satış elamanınıza ne kadar güveniyorsanız, bu öneri de o kadar güvenilirdir.
Pasta cila ile yıllardır otomobiller daha bakımlı…
Pasta Cila: “Sanayi”de 250 – 300 liraya yaptıracağınız pasta-cila işi küçük ve kılcal çizikleri temizler ve boyanız ışıl ışıl olur.  Ama çok tehlikelidir.
Bilinçsiz ellerde boyanızı tamamen kaldırıp aracın metaliyle baş başa kalabilirsiniz. Cilalamak yerine bir tür zımpara yapabilirler ve aracınızı yeniden boyatmak zorunda kalabilirsiniz. İşin profesyonelleri pasta-cila yapacakları aracın her bölgesinin boya kalınlığını özel elektronik ölçüm cihazları ile ölçüp, boyanın ince olduğu yüzeyleri belirliyor ve buna göre işlem yapıyorlar.
Folyo kaplama: Ev dekorasyon malzemeleri satan mağazalarda mutfak dolabı kaplama kağıtları vardır. Temel olarak arabamızı kapladığımız ürünlerde bu iş için üretilmiş folyolardan oluşur. Ticari taksilerde bu folyonun kalitesine bakılmaz ve 1000 – 1500 liradan başlayan fiyatlarla bu kaplamayı yaptırabilirsiniz. Lakin bu işin son noktası olan ve çok daha kaliteli malzeme ile kaplama işi 15.000 lira gibi fiyatlara ulaşır. Seramik ve pasta-cila uygulamaları gibi bu folyo da aracınızın boyasını dış ortamdan tamamen izole eder ve korur. İsterseniz farklı renkler seçerek arabanızın rengini de değiştirmiş olursunuz. Burda bilmeniz gereken en önemli konu ise, kalitesiz folyoları aracınızdan sökmek istediğinizde arabanızın boyasını da sökebiliyor olmasıdır. Aman dikkat….
Bu kaplamayı yaptıracak kişiler internet üzerinden bu işi yapan firmaları ve kullandıkları malzemelerin markalarını mutlaka araştırmalılar.
Folyo söküldükten sonra
Plasti Dip kaplama: Sıvı lastik desem kulağa çok garip geliyor biliyorum. Sprey halinde satılan bu ürün, boya gibi aracınıza sıkılarak aracınızın dış yüzeyini harici etkenlerden tamamen izole edebiliyorsunuz. Bu ürünün asıl çıkış noktası ise çıplak elektrik kablosu gibi yüzeyleri kaplamak ve izolasyon sağlamaktır. Bu ürün ülkemize ilk geldiğinde bir arkadaşımın Harley Davidson motorunu mat siyahla kaplamıştık ve gerçekten büyüleyici bir üründü. O tarihte sadece siyah ve beyaz renkleri varken şu anda sonsuz renk seçenekleri mevcut. Boya gibi karışım yapabiliyorsunuz. Ayrıca metalik renk seçenekleri de var.
En büyük rahatlığı kendiniz uygulayabiliyorsunuz, boya gibi akmıyor veya iz bırakmıyor. Yıllar sonra çıkartmak istediğinizde ise geride izli yapışkan parçalar bırakmadan sökebiliyorsunuz.
Plasti Dip sökülürken…
Amaç boyayı korumak… Aracınızı yıllar sonra satarken, ilk günkü gibi satmak. Bunun için binlerce lira ödeyeceksiniz. Bu kadar para harcarken kalıcılığını ve uzun vadede geçerliliğini iyi sorgulamak lazım…

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.