Avrupa otomobillerinde hız sınırlayıcı zorunlu oldu

2035 yılından sonra içten yanmalı motorlu otomobillerin üretimine son verilmesi gibi radikal yasal düzenlemelere imza atan Avrupa’da daha önemli kararlar da yolda. Avrupa Birliği düzenleyicileri, 2019 yılında ortaya atılan hız sınırı yasasını yeniden gündeme getirdi. Tüm yeni otomobillerde ISA olarak adlandırılan hız sınırlayıcı ve uçaklardan tanıdığımız kara kutu teknolojileri zorunlu hale geliyor.

İlk kez Volvo’nun hayata geçirdiği, Renault ve Dacia ile devam eden fabrika çıkışı hız sınırlaması resmi bir boyut kazanacak. Artık Renault Megane E-Tech modeli gibi 2022 yılından itibaren yeni üretilen otomobillere fabrika çıkışlı hız limiti getirilirken; Avrupa’da lansman tarihinden bağımsız olarak tüm otomobillerde Temmuz 2024’ten itibaren hız sınırlayıcı bulunması zorunlu kılındı.

Avrupalı ​​yetkililer tarafından zorunlu hale getirilen kara kutu ise otomobilin hızı, motor devri, fren ve gaz pedalı girişleri, çarpmanın şiddeti, yolcuların trafik kazası geçirip geçirmediği gibi verileri kaydeden bir cihaz. Düzenleyiciler, bu bilgilerin bir kaza durumunda yalnızca kolluk kuvvetlerine ve kamu kuruluşlarına açık olacağını belirtiyor.

Akıllı Hız Yardımı (ISA) hız sınırlayıcı nasıl çalışır?

Akıllı Hız Yardımı (ISA) sistemi; navigasyon veya trafik işareti tanıma sistemi tarafından gönderilen verileri analiz ederek hız sınırını belirliyor. Trafik kurallarında belirtilen hız sınırı aşılırsa, sürücüye dört farklı şekilde uyarı gönderiyor.

İlk olarak görsel ya da sesli uyarı veren ISA, direksiyon simidinden titreşim yayma, gaz pedalı aracılığıyla geri bildirim ve hız sınırına gelince aracı yavaşlatma özelliklerine sahip.

Aslında hız sınırlayıcı, otomatik hız sabitleme (ACC) ve benzeri sistemleri içerisinde barındırıyor. Bu sistemin işleyişinin nasıl olacağı konusunda henüz kesinleşmiş kurallar yok. Araba üreticileri yukarıdakilerden herhangi birini “seçmekte özgür” olacak ve sürücü tüm bu önlemleri isterse geçersiz kılabilecek.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.