Avrupa ticari araç devi Ford Otosan GES ile kendi enerjisini kendi üretecek

Türkiye’nin en büyük ihracatçı şirketi Ford Otosan2 milyar euroluk teşvikli yatırımla 900 bin adeti aşacak yeni kapasitesine koşuyor. Kocaeli’nde 1 milyon 700 bin metrekarelik alanda, 2024 itibariyle 452 binlik üretim kapasitesi, 2025 yılında 605 bin adete yükselecek. Bu adetle Ford Otosan Kocaeli tesisleri Avrupa’da tek kampüste en fazla üretim yapan şirket olacak. Şirket enerji tasarrufu ve karbon nötr hedefi için de iki adet GES (Güneş Enerjisi Santralı) kurarak, kendi temiz enerjisini üretecek. Bu iki santral önce Eskişehir, sonra Kocaeli fabrikaları için güneşten enerji üretecek. Kütahya ve Burdur’da kurulacak iki GES ile Ford Otosan enerji sektörüne de girecek.

Şirket yılda 150 bin kapasiteli elektrikli araç pilleri montaj tesisi inşaatına da başladı. Tamamlandığında Gölcük fabrikasındaki pil üretimi ile kapasite 300 bine çıkacak.

Bu sıçramada başrol Ford Yeniköy fabrikasında… 3 yılda üretimi durdurmadan yeni baştan inşa edilen Yeniköy fabrikası, Ford Custom ve Volkswagen Transporter model araçlar üretecek. Tesiste halen yılda 245 bin adetlik üretim kapasitesi, 2025’de 405 bin adete yükselecek.

Romanya, Eskişehir ve Gölcük fabrikalarındaki üretimler dahil edildiğinde 900 bin adetin üzerinde binek ve hafif ticari araç üreten Avrupa’nın en büyük üreticilerinden biri olacak.

Avrupa devinin son yatırımının ana ünitesi Yeniköy fabrikası üretime başladı. Tesiste iki ana üretim bandı bulunuyor. Bantlarda aynı aracın hem elektrikli, hem hibrit hem de içten yanmalı versiyonları üretiliyor.

Ford Otosan yönetimi yeni fabrikasını otomobil gazetecilerine açtı.

İlk elektrikli Custom Transit Van modelinin de görülebildiği fabrika buluşmasında; Genel Müdür Güven Özyurt, Genel Müdür Yardımcısı Cem Temel, Fabrika Müdürü Aysan Hoşver ile Kurumsal İletişim Direktörü Burçak Türkeri ve ekibi ev sahipliği yaptı.

Tek kampüste 605 bin adet ticari araç üretecek

Avrupa’nın tek alanda en büyük ticari araç üreticilerinden biri Kocaeli’nde son hazırlıklarını tamamladı. Ford Otosan’ın 2021 yılında 130 bin adetlik üretim için kurduğu Yeniköy fabrikasının kapasitesi 245 bine çıktı, 2025’de 405 bine yükselecek. Fabrikayı 3 yılda üretimi durdurmadan yeniden kuran şirket, aynı bantta hem içten yanmalı, hem hibrit hem de elektrikli araçlar üretecek. Üretimdeki tüm cihazların birbiriyle konuştuğu fabrika aynı alanda 2,5 kat büyüyerek 225 bin metrekareye ulaşırken, üretimi 4 kat artırarak 405 bin adete çıkarıyor.

Yeniden tasarlanan Ford Otosan Yeniköy Fabrikası, Koç Grubu ile Ford ortaklığındaki şirketi elektrifikasyon, teknoloji ve üretimde Avrupa sahnesinde söz sahibi seviyesine taşımaya hazır olduğunu gösterdi.

Mayıs sonunda tanıtılacak yeni elektrikli Ford Transit Custom Van modelini de fabrika içerisinde direksiyona oturacak kadar oldukça yakından inceledik.

 

Yeniköy fabrikası ile 3500 kişiyi doğrudan işe aldı

 

  • Yeniköy, Ford Otosan’ın ve Türkiye’deki otomotiv ekosisteminin rekabet gücünü artırıyor, ihracat potansiyelini yükseltiyor.
  • Doğrudan 3500’den fazla kişiye istihdam yarattı.
  • Yan sanayi alanında, 10’dan fazla tedarikçinin fabrika çevresinde kurduğu yeni işletmeler sayesinde ilave istihdam yaratılıyor.
  • Ford Otosan bu istikrarlı büyümesi ile ekosistemini ve Türkiye ekonomisini güçlendiriyor. Ford Otosan’ın her bir TL’lik üretimi Türkiye üretimini 2.6 TL artırıyor.
  • Ford Otosan’ın Türkiye GSYH’ına yaptığı 1 TL’lik katkı ise, Türkiye GSYH’ına 3.3 TL olarak yansıyor.

 

Ford’un sürdürülebilirlik yatırımları

  • Yeniköy sürdürülebilirlik ve verimlilik uygulamaları tasarlanan bir tesis oldu.
  • Fotovoltaik Cam Duvar, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor.
  • Güneş ışığını yakalayan ‘Photowall- Suntracker’ teknolojisiyle üretim alanlarının aydınlatma ihtiyacına destek oluyor.
  • Üretim alanındaki ısıtma ihtiyacı ‘SolarWall’ sistemleri sayesinde doğalgaz yerine yenilenebilir enerjiden karşılanıyor.
  • Yeniköy Fabrikası kurulan solar paneller ile 1 futbol sahasının 6 ayda tükettiği enerji kadar tasarruf sağlanıyor. Bu elektrik enerjisi yaklaşık 1344 hanenin 1 yılda tükettiği enerjiye denk.
  • Gelişmiş yağmur suyu toplama, atık su ve gri su geri kazanım uygulamaları ile her yıl 128 olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar su tasarruf ediliyor. Bu tasarruf, 1153 haneye bir yıl boyunca su sağlayabilir.
  • Ford Otosan’ın 2030 yılına kadar tüm fabrikalarında karbon nötr olma hedefine sahip.
  • Gölcük, Yeniköy, Eskişehir ve Sancaktepe tesislerinde tüketilen elektrik enerjisinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan elde ediyor. Dünya çapında tanınan I-REC sertifikasına sahip.
  • Eskişehir ve Kocaeli fabrikalarının enerji ihtiyacını desteklemek için Kütahya ve Burdur’da GES’ler kuruyor.

 

Akıllı ve verimli üretim çözümleri:

  • Kocaeli’ndeki akıllı fabrika uygulamaları ile 2019’da Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Öncü Fabrika Ağı’na (Global Lighthouse Network) girmeye hak kazanan Türkiye’deki ilk, dünyadaki dört otomotiv üreticisinden biri olan Ford Otosan, ‘Endüstri 4.0’ çalışmalarını Yeniköy ile bir üst seviyeye taşıdı.
  • Yeniköy, gerçek zamanlı anlık üretim datası sağlayan ekranları ile eş zamanlı izlenebilirlik sağlayan dijital bir fabrika konumunda.
  • Montaj hatlarında ilk kez havalı presleme ekipmanı yerine kablosuz ve şarj edilebilir matkaplar kullanılıyor, böylece ‘sessiz fabrika’ düzeyine ulaşıyor.
  • Kaynak ve montaj atölyeleri, Ford fabrikaları arasında ve Türkiye’nin otomotiv sektöründe bir ilki teşkil ediyor. Ford Otosan mühendisleri tarafından sıfırdan tasarlanıp hayata geçirilen bu çok katlı mimari, alan kullanımını ve üretim hatları verimliliğini artırıyor.
  • Hatlara malzeme taşımak için programlanmış AGV’ler (Automatic Guided Vehicles- Otomatik Yönlendirmeli Araçlar) sayesinde ilgili malzemeler hat kenarına hassas ve hızlı bir şekilde taşınıyor.  Böylelikle zaman ve malzeme verimliliği sağlanmış oluyor.
  • Akıllı, esnek ve yüksek verimlilikte bir tesis olması için anlık veri ve yapay zekâ desteği ile uçtan uca yönetiliyor. Yüksek otomasyon seviyesiyle dikkat çekiyor. Endüstriyel ekipmanlardan sensörlerle veri toplanıyor ve bunlar Nesnelerin İnterneti ile birbirine bağlanıyor.
  • Akıllı fabrikaların temel özelliği olan kapalı döngü modeli işletiliyor. Üretim planlaması gelişmiş veri analitiği ile gerçekleştiriliyor. Böylece talep, arz ve süreç sapmalarındaki değişiklikler karşısında üretimin optimize edilmesi sağlanıyor.
  • Gelişmiş robotik, makine görüşü ve simülasyon modellerine dayalı operasyonların dijital ikizleri kullanılıyor.

Ford Otosan fabrikalarında üretilen ve üretilecek araçlar

 

  • Yeniköy Fabrikası, esnek ve entegre bir tesis. Gerektiğinde %100 kapasite transferi ile hem içten yanmalı hem de elektrikli araçları üretebilecek bir fabrika konumunda.
  • Yeniköy, Avrupa’nın en çok satan ticari aracı olan Transit Custom’ın dünyadaki tek üretim merkezi. Transit Custom, Ford markasını Avrupa’da ticari araç pazarında dokuz yıldır üst üste pazar liderliğine taşıyor.
  • Ford’un ikinci elektrikli ticari aracı olan ve Avrupa’da satışa sunulan E-Transit ve E- Tourneo Custom Yeniköy’de üretiliyor.
  • Buna ek olarak Ford Otosan, Volkswagen’in yeni nesil 1 tonluk ticari aracını Yeniköy’de üretecek.
  • Yeniköy fabrikasında batarya montaj tesisi inşaatına başlandı. Tamamlandığında, Gölcük fabrikasındaki 150 bin batarya montaj kapasitesine ilaveten Yeniköy ile birlikte toplam kapasite 300 binin üzerine çıkacak.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.