Berk Çağdaş: 2019 ‘da 600 bin otomobil satılacak
İçinde bulunduğumuz yılın son aylarında yaşanan keskin kur dalgalanmaları, artan faizler ve düşen otomobil pazarı, yıl sonu tahminlerini 600 bin adetlere çekti. Sancılı gidişin 2019 yılında da devam edeceği yönünde beklentiler dile getirilmeye başlandı. Bu gidişle 2019 yılında 250-400 bin adetlerde satış olur” tahmini yapanlar da çıktı. Bu karışıklıkta Türkiye otomotivinin lider markası Renault Türkiye Geneller Müdürü Berk Çağdaş, farklı konuştu.
Son iki yılda bayi, çalışan ve müşteri memnuniyetinde büyük aşama kaydettiklerini söyleyen Çağdaş, ağustos ayında yaşanan sürecin hızla pozitife geri döndüğünü gördüğünü belirterek, OTOAJANDA için şu değerlendirmeyi yaptı:
“Özellikle üst düzeyde yurtdışında yapılan görüşmeler sonrasında piyasalar pozitife dönmeye başladı. Bunun daha da olumlu olarak yansıyacağını düşünüyorum. 2019’da herkesin tersine 2018’e nazaran daha olumlu bir pazar bekliyorum.”
2019 Renault yenilikleri
Gelecek yıl biri yeni Clio diğeri de makyajlı Kadjar olmak üzere iki yeni model ve bunların değişik motor seçeneklerini yollara çıkaracaklarını dile getiren Çağdaş, “Renault olarak pazarda yüzde 20’lere yakın pazar payımızı ve liderliğimizi sürdüreceğiz. Adetler pazarın durumuna göre şekillenecektir. Bu yıl 9 ay itibariyle 66 bin adetin üzerinde satışla yüzde 19.2 pazar payındayız. Gelecek yıl yeni Clio ve yeni Kadjar ve satış-pazarlama politikamızla liderliğimizi sürdüreceğiz” şeklide konuştu.
950 binlik tahmin 600 bine indi
Bu yıl için yılın ilk aylarında yapılan tahminlerinin 900-950 bin adetlerde olduğunu hatırlatan Renault Türkiye Genel Müdürü Berk Çağdaş, içinde bulunduğumuz yıl şöyle özetledi:
“Maalesef yaşanan uluslararası çalkantıların Türkiye’ye etkisi ciddi olarak hissedildi. Bu yıl 600-650 biin adet civarında bitiririz diye düşünüyorum. 2019’da daha pozitifim. Piyasa bana göre daha pesimistik (kötümser) bakıyor. Ben daha orta yolluyum. İyimser olmak günüdür ama çok da iyimser değilim. Daralan ve sıkışan bir otomotiv pazarı var nihayetinde.”
Otomotiv: Ekonominin dengeleyicisi, net ihracatçı, desteklenmeli
Otomotiv sanayinin Türkiye ekonomisinin en önemli güçlerinden biri olduğunu hatırlatan Çağdaş, otomotiv, Türkiye Gayri Safi Milli Hasılası’nın etkileyecisi v dengeleyicisi bir sanayi. Net ihracatçı bir sektör. Bu açıdan desteklenmesi lazım. Bu nedenle iyimserim. Çok iyimser olmamın önünde ise Gelişmekte olan ülkelerin durumu gibi engeller var. ”
Filo kiralama şirketlerinin geri dönüş yılı olacak
2019 yılında filo kiralama şirketlerinin de mali durumlarını düzelterek, likiditasyon akışı sağlayacaklarını ve yasaya geri döneceklerini iddia eden Çağdaş, “Şu anda bankalar filo şirketlerine biraz haksızlık ediyor” uyarısını da yapıyor.
Çağdaş, filo kiralama şirketlerinin içinde bulunduğu pozisyon hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Bankacılık kesiminde filo şirketlerine karşı haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Filo kiralama işi bir finans işidir. Finansal yönetimin ağılıkta olduğu bir iştir. Çok çok iyi filo şirketleri var. Zayıf olduklarını düşünmüyorum. Değirmenin suyunun dönmesi ve akması lazım. Likiditeyi banka sağlamazsa her sektörde sıkıntı doğar. Şu dönemde bankalar filo şirketlerine likidite sağlamıyor.”
Filo şirketlerinin algısı bozuldu
Son aylarda yaşanan filo şirketlerinin iflası, ödeme güçlüğü içine düşmesi, sözleşmelerini TL ile yapma düzenlemesine maruz kalmaları, bankaların kredileri durdurmaları, faizlerin yükselmesi gibi gelişmeler pazardaki filo alımlarını da etkiledi. filolar önceden açıkladıkları ileri tarihli alım planlarını yapamadılar.
Bildiğimiz kadarıyla sadece Intercity ve Vural AK 2019 yeni araç alım planını açıkladı. Seneye 20 bin yeni otomobil alacak.
Genel Müdür Berk Çağdaş filo şirketlerinin son durumunu değerlendirdi:
“Son gelişmeler filo şirketleri için bankalar üzerinde çok ciddi olumsuz algı yaratıyor. Negatif algı yaratıyor. Bunun sakıncalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü filo şirketleri çok önemli bir misyona imza atıyor. Günümüzde bireysel talebin önemli kısmı kiralamaya döndü. Kiralama sektörün itici güçlerinden biri. Bunun desteklenmesi lazım.”
Bankalarla ilişkiler ne olacak?
Çağdaş, bankalarla yaşanan algı sorununun 2019 yılı başına kadar çözümleneceğini tahmin ettiklerini ifade ederek, “Bankaların sene sonuna doğru bilanço düzeltme ihtiyaçları var. Sene sonuna kadar sıkıntılar devam edecek. Yeni yılla birlikte sektöre para girişleri olacaktır.”
Alpin Türkiye’ye gelecek mi?
REnalut’nun eski Alpin markasını canlandırıp, yeni bir spor otomobil markası olarak yollara çıkaralı çok uzun süre lomadı. Lk modeller fuarda ama üretim sayılı adetlerde yapılıyor. Renault Grubu’nun yeni markasının Türkiye planını da Çağdaş’a sorduk.
Çağdaş, alpin modelinin Türkiye’ye gelmesine sıcak bakıyor. “Bizim Mais olarak bu yönde isteğimiz var ama çok limitli sayıda üretilen bir araç. Bir rotasyon sorunu olabilir. Görüşmelerimiz devam ediyor. Benim isteğim bu aracı Türkiye’de sergilemektir.” diyor.