1985 model Ascona 1.6 dizel tekrar marş alacak mı?

1985 model Opel Ascona’yı hayata döndürme çalışmamız devam ediyor. Biz de merak ve heyecanla sürprizi bekliyoruz. Bir yenilenme hikayesi 4: 1985 model Ascona 1.6 dizelin kalbi atmaya başlayacak mı? Önümüze mevsimsel engeller çıkıyor. Sıcak havalar, başlayan tatiller ve ustaların bitmek bilmeyen işlerine rağmen eski otomobili canlandırmaya çalışıyoruz. Halen yollardaki Insignia’nın dedesi olan 85 Ascona’nın yeniden nefes almasını sağlamak için yoğun çaba sarfediyoruz.
1985 Opel Ascona için marş basması zamanı geliyor. 
Geçen bölümleri kısaca hatırlamak gerekirse:

 

Neden çalışmadığı bilinmeyen motoru parçalarına ayırmaya başlarken contanın yanık olduğu görülmüş ve ustalar tarafından teşhis konulmuştu. Yağ, mazot kaçakları ve 1985 yılından bu yana anahtar değmemiş motordu karşımızda duran. 1600 cc’lik dizel motorun katranlaşmış ortamının içinden parçaları tek tek ayıklamıştık. Bu katranlı karmaşa arasında revizyon gerektiren parçalar tek tek belirlendi ve listelendi.

 

Silindir kapağı revizyona sokuldu. Bütün parçaları yenilendi ve ilk günkü haline geri döndürüldü. Gerekli testlerden geçip, onay alınan silindir kapağı üzerine supaplar ve diğer tüm parçalar milimetrik ölçülerle maksimum hassasiyetle yerleştirildi.

 

Motor yarı dağınık şekilde iken blok yüzeyi ölçülerek, contanın yanması esnasında herhangi bir deformasyona uğramış olabilir diye kontrolleri yapıldı. Su, mazot ve tüm yağ kaçakları giderilerek testleri yapıldı.
Motor tamam. Fakat motorun çalışması için gerekli yardımcı elemanların yenilenmesi gerekiyor. Bu kritik parçaları sıralamak gerekirse; Yakıt pompası, yakıt filtresi, yakıt boruları, kızdırma bujileri, yakıt enjektörleri, triger seti, motor yağı, yağ filtresi ve hava filtresi gibi küçük ama hayati öneme sahip parçalar yenileri ile değiştirildi.
Yenilenmeyen ve sadece revizyonu yapılan parçalar ise oldukça kritik olan yakıt enjektörleri oldu. Usta eller yine iş başına geçti. Uzmanlık alanı sadece yakıt enjektörleri olan ustamız  enjektörleri test cihazlarına bağlayarak, ölçüm ve ayar işlemlerini tamamladı. Enjektör içinde yakıt püskürtmesini doğru şekilde sağlayan nozüller yenilerek, tekrar testlere sokuldu. Daha sonra her bir enjektör başına düşen püskürtme miktarı ayarlandı.
Bütün bu süreç internetin getirdiği pratiklik ve çevremiz sayesinde aşılabildi. Hatırlarsanız yakıt boruları bizi düşündürmeye başlamıştı. Orijinal olmayan, yan sanayi veya başka bir modelden temin edilecek uyumsuz yakıt boruları sıfır sızdırmazlık ve doğru montaj için sorunlar çıkarabileceği için bu seçenekler ustalarımız tarafından elendi. Orijinal parça için arayışa geçen ekibimiz sonunda özel üretime karar verdi. Sorunlu yakıt borusu atıldı yerine yeni parça özel olarak elde imal ettirildi . Fotoğrafta eski ve yeni boruyu ve üzerinde yapılan başarılı  el işçiliğini görebiliyoruz. 
Bulmacanın son parçası olan yakıt borularını beklerken Ascona’nın homurdanarak kulaklarımızın pasını alması için bekleyiş son aşamaya geldi gibi görünüyor. Arkadaşımız Uğur, sürekli aracın başında. Gece gündüz marş basması için elinden geleni yapıyor. Çalışıp çalışmayacağı yeniden ilk start verilince belli olacak. Bakalım unutulan, görülmeyen, bilinmeyen başka bir sorunu çıkacak mı emektar Ascona’nın… Uğraştığımıza değecek mi, yoksa boşa mı kürek çekiyoruz? 35 yaşındaki 1985 model Opel Ascona 1.6 dizel “çalışacak mı”?
Ustalarımız halen motorun kalbinde çalışıyor.
Parçalar testlerden geçiyor. İnce ayarları yapılıyor.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.