Bir zamanlar Türkiye’de de üretilmişti, şimdi yenilendi

Land Rover Defender yeniden yollara çıkmaya hazırlanıyor. Kamuflaj altında son yol testlerinde görüntülenen yeni Defender, köklerine ne kadar bağlı kaldı? Bir dönem Türkiye’de devlet kurumları için üretilen Defender; sert arazi aracı olarak kalmaya devam edecek mi?
Sonuncusu 2012 yılında bantlardan inen ve üretimi durdurulan Defender, Land Rover’ın orta dönem modellerinden biri. Bilindiği gibi Amerikan Jeep markası ile rekabet edebilmek için 1948 yılında kurulan Land Rover, bir dönem BMC’nin (British Motor Company) (şimdi tamamen Türkiyeli) grup markalarından biri de olmuştu. Defender’e geri dönelim…
Defender takvim yapraklarında daha yakın bir zamanda doğmuş olsa da Land Rover’ın ilk varoluş mantığı Defender’ın felsefesine çok daha yakındır; ilk modellerin yaklaşımı da öyle…
Tarihi boyunca arazilerden inmemiş; itfaiye, ambulans, karavan, iş makinesi; Winston Churchill’in şahsi aracı olmuş, Afrika savanalarında, Avrupa dağlarında dolaşmış, sayısız şekilde yola çıkmış bir markadan bahsediyoruz.
1983 yılına gelindiğinde ise Defender ortaya çıkmış. İlk yollara çıktığından bu yana Rover, Jaguar, Ford ve BMW motorlarını kullanmış. Yüksek arazi kabiliyeti ve mekanik sağlamlığı ile bilinen Defender şimdi nasıl öne çıkacak?
Jaguar’la birlikte Hintli Tata Grubu bünyesinde bağımsız bir şekilde büyümeye devam eden Land Rover; Range Rover ile lüks SUV sınıfında baskın olmaya devam ederken, Defender’ın da yer aldığı temel modellerle ise; zor yolları, karlı, çamurlu tepeleri, geçilmesi zor arazileri hedeflemeye devam ediyor. Ancak ödenen paranın karşılığı olarak kimse artık yalın modeller istemiyor.
Yeni Defender da geçmişinden farklı olarak, markanın diğer modellerinin sahip olduğu üst düzey donanım ve teknoloji ile geliyor. Şimdilik 2000cc, 4 silindirli motor bilgisi dışında teknolojik alt yapısına dair detaylar yok; ama Defender demek arazi demek bunu iyi biliyoruz.
Kamuflajlı fotoğraflarda ön ve arka tekerleklerin aracın en uç noktalarına yerleştirildiği görülüyor. Bu sayede yaklaşma açıları korunarak arazinin temel alındığı ortada. Geniş çamurlukları arazi için takılabilecek büyük arazi lastikleri için; bolca yer olması ve çamurluklardaki dodikler ile kaslı bir görüntü hedeflenmiş.
Yedek lastiği yana doğru açılan bagaj kapağının dışına yerleştirilmiş. Bu lastik sayesinde arka görüşün neredeyse tamamı kapanmış gibi görünüyor. Ancak bu durum geri görüş kameraları ve sensörler ile telafi edilecektir.
2019 yılında yollarda çıkacağı bilinen yeni Defender için yakın zamanda hibrit motor seçenekleri de bekleniyor.
Land Rover Defender hayranları yeni modeli merakla bekliyor olmalı. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi ülkemizde de sosyal medyada biraraya gelen 20 binden fazla Defender fanı bulunuyor.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.