Boykot çağrıları geldi: Renault, Rusya faaliyetlerini yeniden askıya aldı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte dünya ülkeleri, savaş sürecine yaptırımlarla karşılık veriyor. Otomotiv sektöründeki birçok marka, Rusya pazarıyla olan ilişkilerini askıya alıyor.

Rusya’daki otomobil üretiminin yüzde 40’a yakınını oluşturan Renault Grubu’nun işleri ise arap saçına döndü. Rusya-Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle üretimi askıya alan Renault, geçtiğimiz günlerde üretime tekrar başlayacağını belirtmişti. Ancak yoğun tepkilerin ardından Fransız üretici tarafından yeniden üretimin durdurulacağı açıklaması geldi.

Bünyesindeki Lada modelleri üreten AvtoVAZ ile Rusya’daki en büyük otomobil üreticisi konumunda olan Renault tarafından yapılan açıklamada; “Renault Grubu’nun Moskova’daki üretim tesisindeki faaliyetleri bugün itibarıyla askıya alındı.” ifadesi kullanılırken; Renault’un AvtoVAZ’daki yüzde 69’luk hissesiyle ilgili tüm muhtemel seçenekleri de değerlendirdiği belirtildi.

Gelirinin yüzde 8’inden vazgeçti

Renault’un AvtoVAZ ile Rusya pazarındaki faaliyetlerin askıya alınmasında çip krizinin etkisi olsa da politik tepkiler başrol oynadı.

Birleşik Krallık’ta parlamento üyesi olan Chris Bryant konuyla ilgili olarak; “Renault kısa süre önce, ara verdiği Rusya’daki üretim faaliyetlerine tekrar başlama kararı aldı. Bu karar sonrasında Birleşik Krallık’ta onların araçlarını satın almayı bırakma zamanı” diyerek halkı Renault’u boykot etmeye çağırdı.

Ukrayna cephesinde ise Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Fransa Parlamentosuna hitaben çıktığı video konferans yayınında; “Fransız şirketleri Renault, Auchan ve Leroy Merlin’in “Rusya’nın savaşının sponsoru” olmayı, kadın ve çocukların “öldürülmesi” için Rusya’yı finanse etmeyi bırakması gerektiğini belirtmişti.

Birleşik Krallık’ta Dacia ile en çok satanlar listesinin başını çeken ve yüzde 30’luk ciddi bir payla Fransa’dan sonra en büyük ikinci pazarı olan Rusya’da üretim gerçekleştiren Renault; gelirinin yüzde 8’ini oluşturan Rusya’da üretimin durdurulmasıyla faaliyet kâr marjını da yüzde 4’ten yüzde 3’e revize etti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.