Bu rekor dur durak bilmiyor
Otomotiv ihracatı mart ayında yüzde 16 artışla 3,1 milyar dolara yükseldi. Böylece sektör şubat ayındaki rekorunu tazeledi, bugüne kadar ki en iyi ay Mart ayı oldu. Yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 17,5 artışla 8 milyar 228 milyon dolarlık otomotiv ihracatı yapıldı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, otomotivin tek başına gerçekleştirdiği ihracatın Mart itibariyle Türkiye’nin toplam ihracat rakamının beşte birini aştığı bilgisini verdi.
26 aydır ihracat artıyor
Türkiye ihracatının 12 yıldır lokomotif sektörü olan otomotiv endüstrisi, her ay kendi rekorunu yeniliyor. OİB verilerine göre otomotiv sektörü, Şubat 2016’dan itibaren son 26 aydır ihracatta artışı sürdürüyor.
Mart ayında ise tarihinde ilk kez 3 milyar doların üzerinde ihracat yaptı. Ülke ihracatındaki payı yüzde 21’e ulaşan otomotivin, böylece tek başına gerçekleştirdiği ihracat Türkiye’nin toplam rakamının beşte birini de aştı.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, mart ayındaki artışta ürün gruplarından Otomotiv Yan Sanayinde yüzde 20 ve Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda yüzde 24 olmak üzere yüksek oranlı artışların temel belirleyici olduğunu söyledi.
Yan sanayide artış yüzde 20
Ürün grupları bazında bakıldığında, mart ayında Otomotiv Yan Sanayi ihracatı yüzde 20 artışla 1 milyar 46 milyon dolar oldu.
Binek Otomobil ihracatı yüzde 9 artarak 1 milyar 275 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 24 artışla 553 milyon dolar ve Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı da yüzde 16 artarak 176 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Otomotiv yan sanayinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracat yüzde 16 artarken, yine önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 37, ABD’ye yüzde 42, Polonya’ya yüzde 35, Rusya’ya yüzde 60 ihracat artışı yaşandı.
Almanya’ya otomobil düştü, ticari araç arttı
Binek otomobillerde en fazla ihracat yapılan ülke olan İtalya’ya ihracat yüzde 26 artarken, önemli pazarlardan Belçika’ya yüzde 23, İsrail’e yüzde 22, Hollanda’ya yüzde 150 arttı, Almanya’ya ise yüzde 23 düşüş oldu.
Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda en fazla ihracat yapılan ülke olan Birleşik Krallık’a geçen yıl ile hemen hemen aynı değerde ihracat yapılırken, Fransa’ya yüzde 66, Slovenya’ya yüzde 31, Almanya’ya yüzde 28 artış kaydedildi.
Ülke bazında bakıldığında da en büyük pazar olan Almanya’ya ihracat mart ayında yüzde 10 artışla 452 milyon dolar oldu.
Martta en büyük ikinci pazar olan İtalya’ya ihracat yüzde 21 artışla 405 milyon dolar, üçüncü büyük pazar Fransa’ya ise 26 artışla 330 milyon dolar olarak kaydedildi.
İtalya’ya yönelik artışta Binek Otomobiller ihracatının yüzde 26, Yan Sanayi ihracatının yüzde 12, Fransa’ya yönelik artışta da Yan Sanayi ihracatının yüzde 37, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatının yüzde 66 artması etkili oldu.