Bu savaş Almanları da vuracak
Global dünyanın bir parçası olmak, hiç hedefte olmamana karşın, atılan okların tam sana isabet etmesidir bazen…
Tıpkı ABD ile Çin arasında alev alan ticaret savaşında, en fazla zarar görecek olanların Alman otomotiv üreticileri olması gibi…
Küresel serbest ticaretten en fazla ekmek yiyenlerin koruma duvarlarını en önce örmeye başlaması işin ironisi…
Global dünyada her zaman ‘al mektuplarını, ver mektuplarımı’ diyemiyorsun.
Bazen de diyebiliyorsun…
Bakınız alev alan ABD ve Çin ticaret savaşı…
Siyasi gerilimler gibi ticari gerilimler de, kıvılcımı çakan ilk hamle sonrasında başlayan misillemeler zinciridir genellikle.
İlk hamle;
Trump’ın, züccaciye dükkanına dalmış fil misali, uluslararası ticarete yönelik ülkesi lehinde koruma tedbirlerini içeren uygulamaların başlatılması talimatları… Geçen ay başında Kanada ve Meksika dışında, ABD’ye yapılan alüminyum ithalatına yüzde 10 çelik ithalatına da yüzde 25 gümrük vergisi uygulama kararı alan ABD hükümeti böylece yeni bir ticari savaşın startını vermişti. ABD yönetiminin ayrıca 50 milyar dolar turarında 1.300 Çin menşeli ürününe yüzde 25 ek gümrük vergisi getirmeyi planladığı açıklanmıştı. Trump’ın Avrupa Birliği’ni de vergiyle tehdit ettiğini es geçmeyelim bu arada…
Daha ABD’nin kararı daha kağıda dökülme aşamasındayken Çin’in yanıtı gecikmedi. Çin misilleme olarak, ABD menşeli 128 ürüne yüzde 15 ila yüzde 25 tarife getirilmesi kararını aldı.
ABD’den bir hamle daha:
Trump,1. 300 Çin menşeli ürüne yüzde 25 vergi getirilmesine ilaveten 100 milyar dolarlık gümrük tarifesi uygulanmasının değerlendirilmesi talimatını verdi.
Çin’in misillemesi:
50 milyar dolar değerinde ABD menşeli 106 ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi getirileceğini açıkladı.
Son karar otomotivcileri de yakından ilgilendiriyor ve birçok otomotiv şirketi yılda yaklaşık 25 milyon adetle dünyanın en fazla araç satılan ülkesi unvanına sahip olan Çin’e, ABD üzerinden yapılan ihracatta sıkıntılar yaşayacaklar. Yüzde 25 gümrük vergisi, Çin’de satılan ABD üretimi araçların yüzde 20-25 zamlanması anlamına geliyor. 2017 yılında Çin, ABD’den 280 bin araç ithal ederken, Amerika Çin’in ikinci büyük araç tedarikçisi durumunda bulunuyor. İlk sırada bulunan tedarikçi Japonya, üçüncü sıradaki ise Almanya.
ABD ve Çin arasındaki karşılıklı koruma tedbirleri, Avrupalı şirketlere, özellikle de Alman şirketlere zarar verecek. Alman BMW et Daimler, Çin-Amerika ticaret savaşından şu aşamada en fazla zarar görecek şirketler olacak gibi görünüyor. Her iki markanın da ABD’den Çin’e önemli miktarda ihracatı bulunuyor.
BMW 2018 yılında BMW, Çin’e ABD’de üretilen 89 bin otomobilini, Mercedes de ağırlıklı SUV olmak üzere 65 bin aracını ihraç etmeyi planlıyordu. BMW, Spartanburg fabrikasında ürettiği X3, X4, X5 et X6 ve yakında bu modellere katılacak olan X7 modellerini; Mercedes de Alabama’daki Tuscaloosa fabrikasında ürettiği GLE, GLE Coupé ve GLS modellerini Çin’e ihraç ediyor.
Yapılan hesaplamalara göre, yüzde 25 gümrük vergisi BMW’ye 788 milyon Euro, Daimler’e 625 milyon Euro kaybettirecek. Bu aynı zamanda ABD’nin ülke bazında Çin’e ihracat yapması anlamına geliyor. Yani ABD ihracatı da kaybedecek…
Bu işten zararlı çıkacak ABD’li şirketlerin başında ise Tesla ve Ford var. Tesla, Model S ve X üretiminin yüzde 15’ini bu yıl Çin’e yapmayı planlıyordu. Geçen yıl Çin’e 30 bin araç ihraç eden Ford ise bu yıl bu rakamı 50 bine çıkarmayı hedefliyordu.
Trump, “Ticaret savaşları iyidir” diyor, ticaret anlaşmalarını ve politikalarını çok aptalca buluyor.
Çin ise ABD’yi ‘Pandora’nın kutusunu açmaması’ için uyarıyor.
Konu muhtemelen uluslararası mahkemelere taşınacak.
Hangisinin hamleleri doğru? Hangisi haklı?
Bu dönem tarih olduğunda, tarihi yazanlar anlatacaktır bunu…