
Castrol’ün elektrikli araç araştırmasında hibritler öne çıktı
Otomotiv sektöründe yaşanan elektrikli araç dönüşümü ana sektör kadar çevre sektörleri de etkiliyor. Motor yağının önemi yerini soğutma sıvıları gibi yeni formullere bırakıyor. Bu değişimin vardığı noktayı ve gidişatını belirleme amaçlı bir araştırma açıklandı. Madeni yağ devi Castrol, hazırlattığı “Geleceğin dEVrini Yakalamak” çalışmasının detaylarını paylaştı.
Her iki yılda bir tekrarlanarak 2021 yılından bu yana hazırlanan “Geleceğin dEVrini Yakalamak” araştırması Castrol’ün TUCA bölgesi inisiyatifiyle sürdürülüyor.
Araştırmada ikinci el elektrikli araç talebindeki gerileme gibi öne çıkan noktalar, tüketici beklentilerinde henüz dikkat çekemeyen satış sonrası hizmetler gibi alanlardaki beklentisizliklere de ışık tutuyor. Ayrıca elektrikli araçlara geçişte hibrit motorlu araç çözümlerinin yükselişine vurgu yapıyor.
Elektrifikasyonda Hibrit dönemi
Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya (TUCA) Genel Müdürü Nilay Tatlısöz, araştırmanın yalnızca rakamsal veriler değil, çok boyutlu bir değişim perspektifi içerdiğini belirterek, “Elektrifikasyona geçiş, teknolojik bir yenilenmeden çok daha fazlası. Sosyal, ekonomik ve altyapısal boyutları olan kapsamlı bir dönüşüm süreci yaşıyoruz. Bu araştırmayla Türkiye’de hibrit araçların bu süreçteki rolünü görebiliyoruz” dedi.
Araştırmanın sonuçlarına göre 2021’de elektrikli veya hibrit araç tercih etmeye sıcak bakanların oranı yüzde 47 iken, bu oran 2025 itibarıyla yüzde 56’ya ulaştı. Mevcut elektrikli araç kullanıcılarının yüzde 95’i ise bir sonraki araçlarında yeniden elektrikli tercih edeceklerini belirtti.

Elektrikli araçlarda yetkili servis önde
Araştırmaya göre elektrikli araç kullanıcılarının yüzde 90’ı yetkili servisleri tercih ederken, özellikle batarya kontrolü, genel bakım ve uzman desteği ön plana çıkıyor.
Elektrikli araçlarda ikinci el talebi geriledi
Tüketicilerin en sık dile getirdiği endişeler ise şarj süresi, menzil yeterliliği ve altyapı erişimi olarak öne çıkıyor. 10 kullanıcıdan 7’si bu alanlarda çekince taşıyor.
Elektrifikasyon sürecinde yaşanan değişim, ikinci el elektrikli araç pazarına da yansıyor. Bu noktada batarya ömrü, servis imkanları ve garanti koşulları gibi başlıklar karar süreçlerini etkiliyor. Araştırmaya göre, ikinci el satın almayı düşünenlerin oranı 2021’de yüzde 82 seviyesindeyken, 2025’te yüzde 72’ye gerilemiş durumda.
“Hibritler, tam elektrikliye geçişte en doğru ve gerçekçi adım”
Geçiş sürecinde hibrit araçların stratejik önemi de dikkat çekiyor. Tam elektrikli mobiliteye geçmeden önce etkin ve gerçekçi bir çözüm sunan hibrit araçlar, özellikle altyapının tam anlamıyla yaygınlaşmadığı bölgelerde avantaj sağlıyor.
Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Genel Müdürü Nilay Tatlısöz, araştırmada hibritlerin öneminin de ortaya çıktığının altını çizerek,
“Araştırmamız gösteriyor ki, tüketiciler elektrikli araçlara geçmeye hazır; ancak altyapı, teknoloji ve hizmet seviyesi henüz her yerde ideal düzeyde değil.
- Hibritler bu noktada, şarj ve menzil kaygılarını azaltarak bir alternatif sunuyor.
- Hibritlere olan yüksek talep de bunu açıkça ortaya koyuyor.
- Mild hibrit, tam hibrit ve şarj edilebilir hibrit araçlar dahil hibrit araçlar 2021 yılında yüzde 8.4 paya sahipken, 2024’ye payları yüzde 18.8’e ulaştı.
- 2025 yılının ilk 5 ayında ise hibritlerin payı yüzde 28’lere ulaştı ve bu da önümüzdeki dönemde hibrit araçların daha da ön plana çıkacağını gösteriyor.
- Hibritler, şu aşamada tam elektrikliye geçişte en doğru ve gerçekçi adım.
- Castrol açısından hibrit araçların da stratejimizde önemli bir yeri var. Yeni geliştirdiğimiz HYSPEC performans standardı ve ürünlerimiz de bunu net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.
HYSPEC standardını geliştirdi
Castrol, Araştırmada öne çıkan hibrit araçlar için yeni standart geliştirdi.
Elektrifikasyonla birlikte otomotiv dünyasında hibrit araçların sayısı hızla artarken, bu araçlara özel motor yağı ihtiyaçları da gündeme geliyor.
Motor yağları için küresel düzeyde geçerli endüstri standartları bulunsa da, bu standartlar hibrit motorların kendine özgü teknik ihtiyaçlarını kapsamlı şekilde değerlendiremeyebiliyor.
Castrol bu alanda mevcut standartların ötesine geçerek hibrit motorlara özel performans kriterlerini temel alan HYSPEC standardını geliştirdi.
HYSPEC, yalnızca ürün performansını belgelemekle kalmıyor; aynı zamanda hibrit araçlar için sektörde yeni bir referans oluşturuyor” dedi.
HYSPEC standartına uygun motor yağları Castrol Türkiye tesislerinde üretiliyor.