Çıkma lastik kullanmak güvenli mi satın alınır mı?

Türkiye’deki araç vergileri, yüksek akaryakıt fiyatları ve pahalı araç bakım fiyatları gibi sebeplerden dolayı; çoğu araç sahibi nereden tasarruf edeceğine odaklandı. Dolayısıyla bazı alternatif yollara başvurmak en kolay çözüm olarak gözüküyor.

Bu tasarrufların başında ise araç bakım maliyetlerini en aza indirmek öne çıkıyor. Ve arabanın görünür kısımda ilk bakım isteyen parçası; lastikler… Kullanılmış, çıkma lastik tabir edilen lastikleri kullanmak kolay bir tasarruf yolu; fakat bu çıkma lastikler alınır mı? Ve en önemlisi güvenli mi?

Birçoğumuz lastiklerimizi değiştirme zamanı geçene kadar kullanmayı tercih ediyoruz. Ama bunu yapmak iyi bir fikir mi? Muhtemelen değil.

Aracınızın sadece yola gerçekten dokunan tek kısmının, 12 santimlik dört lastik parçası olduğunu düşünün. Başka hiçbir şey yok! Çünkü; frenler, kör nokta uyarısı veya otomatik fren sistemi gibi özel sistemler asfaltla fiziksel temas halinde değiller. Bu gelişmiş güvenlik teknolojileri güçlü olabilir; fakat kötü bir lastik seti, arabanın geri kalanı mükemmel çalışır durumda olsa bile, bir kazaya sebebiyet verebilir.

Çıkma lastik alırken nelere dikkat etmeli?

İkinci el lastiklerin büyük çoğunluğu içi boş olarak satılır; yani jant ile birlikte satılmaz. Bu durumda, lastiğin yanak çıkıntılarını veya küçük sızıntılarını hasar şeklinde görmek zor olabilir. Bu çıkma lastik setinin sorunları, sadece jantlara monte edildikten sonra güvenlik sorunlarını ortaya çıkarmak için çıplak gözle iyi görünebilir. Uğraştırıcı ve pahalı bir yol gibi görünse de kafanızı karıştırmasına izin vermeyin. Bu, sizi büyük problemlerden çok erken bir vakitte kurtaracaktır.

Bir lastiğin fiziksel olarak iyi durumda olması, yola dayanıklı olduğu anlamına gelmez. İkinci el lastik olduğu zaman yaş sorunu da ortaya çıkıyor. Aslında bir araçta 10 yaşın üzerindeki hiçbir lastiğin kullanılmaması gerekiyor. Atmosferdeki unsurlar sadece metallere ve döşemelere değil, lastiklerinize de yıpratıyor. Lastik kullanılmamış olsa bile çoktan kullanılamaz hale gelmiş olabilir. Lastik dişleri iyi görünse de lastiklerinizi 10 yıldan fazla tutmayın.

ÇIkma lastik alınır mı

Lastiğin yanaklarında, üretim tarihini belirlemek için gerekli bilgileri içeren bir DOT kodu vardır. Kodun son dört basamağı, lastiğin yapıldığı hafta ve yılı içerir. Örneğin, 3620 ile biten DOT kodlu bir lastik 2020’nin 36. haftasında üretilmiştir. Sonunda sadece 3 haneli bir sayı olan herhangi bir lastik 2000’den önce üretilmiştir ve kesinlikle kullanılmadan atılmalıdır.

Buna ek olarak, kauçuk bileşikleri ve diş desenlerindeki sürekli yenilik gösteren ( V Lastik, Kar Lastiği ) gibi lastikleri, en son gelişmiş haliyle birlikte satın almaya özen göstermelisiniz. Otomatik Acil Durum Frenleme gibi daha önce bahsedilen özel güvenlik ekipmanlarının, lastikler ile uyum sağlaması nedeniyle önemlidir. İyi bir lastik setiniz yoksa güvenlik sisteminiz ve şoförlüğünüz her an boşa çıkabilir.

Sonuç olarak çıkma lastik satın alınır mı? güvenli mi?

Eğer yeni teknolojiye sahip bir otomobiliniz varsa, güvenlik sistemlerinden en iyi şekilde faydalanabilecek ve en üst düzey yol tutuş sağlayabilecek yeni lastik seti satın almanız daha iyi olacaktır. Fakat eski bir otomobile sahipseniz, gerçekten iyi kullanılmış veya tarihi geçmemiş bir ikinci el lastik bulduysanız lastik bakımınızı yapmaktan çekinmeyin. Alacağınız çıkma lastik setini mutlaka bilgili bir lastikçi veya teknisyene göstermeyi unutmayın. Aksi takdirde ucuza kaçmaya çalışırken, işin içinden daha pahalıya çıkabilirsiniz.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.