Çip krizi bir modeli daha vurdu: Volkswagen Passat üretimi durduruldu!

Volkswagen’in Avrupa’da özellikle Türkiye’de tüketicinin en çok rağbet gösterdiği modellerden birisi olan Passat, çip (yarı iletken) krizinin yükünü üstleniyor. Alman otomobil üreticisi Volkswagen, Passat ve Arteon üretilen Emden fabrikasında yaklaşık 1 aylık bir süreç boyunca üretimi durduracak.

Çip krizi nedeniyle üretimi askıya alınan modellerin listesi bir hayli kabardı. İlk etapta Golf, Tiguan ve Seat Ateca’nın üretildiği Wolfsburg fabrikasında yarı zamanlı çalışmalar başlatan Volkswagen Grubu, Passat ve Arteon’un üretildiği Emden fabrikasını 10 Ocak tarihine kadar kapatıyor.

Volkswagen, Arteon satışlarını bir süre erteleyebilecek olsa da Passat gibi daha ön planda olan modellerin üretiminin durmasıyla sıkıntılı süreç geçirebilir. Son zamanlarını geçiren Passat, Avrupa’da iyi bir satış grafiğine sahip ve bu uzun süreli üretim aksaklığı nedeniyle çizgisinden uzaklaşabilir.

Volkswagen’in çip krizi için çizdiği planlarda; 2021 yılında Emden fabrikasında yalnızca 70 bin adet aracın “kaybına” neden olacak üretim kesiklikleri bulunuyordu. Bu sayede, Volkswagen Passat ve Arteon üretimi 120 bin adede indirilecekti. Ancak üretici, diğerleri zorda kalan firmalar gibi sınırlı bir çip ve yedek parça stoğu ile karşı karşıya kaldığında seçim yapmak zorunda kaldı. Ve mevcut düzene ayak uydurmak için Passat ve Arteon üretimi 2022 yılına sarktı.

Intel CEO'su çip krizi

Otoda çip krizi faturası: 8 milyon araç daha az üretilecek

Çip krizi ne zaman sona erecek?

Pandemi beraberinde ortaya çıkan çip krizi, hammadde ve tedarik zincirlerinin de olumsuz katkısıyla küresel boyutta varlığını sürdürüyor. Araç bulamayan müşterilerin ve otomobil üretemeyen firmaların merak ettiği en büyük sorulardan biri de çip krizi ne zaman bitecek?

En önemli çip üretim merkezlerinden biri olan Taiwan’da çip taleplerini karşılamak için üretimde gereken su tüketimi yeterli değil. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) tüm endüstrilerdeki talebi karşılamak için tam kapasiteyi yeniden kazandığını açıkladı. Ancak, günlük 156 bin ton suya ihtiyaç duyan TSMC’nin su stoklama sorunu çözülemezse, sorun ileriki yıllarda tekrarlanabilir. Bu durumda 2022 ortalarında normale dönmesi beklenen çip üretiminin 2023’e sarkma ihtimali var.

Ayrıca, Daimler CEO’su Ola Källenius ve Çip devi Intel CEO’su Pat Gelsinger gibi üst düzey yöneticiler; çip krizinin 2023 yılına kadar rahatlamayacağı tahminlerinde bulunuyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.