Citroen CEO’su: “Fiyatla değil çok satarak kârlı olacağız”

Geçtiğimiz hafta 2023 yılının ilk lansmanı için İspanya’nın başkenti Madrid’e gittim. Citroen C4 X modelinin üretildiği tek fabrikanın da bulunduğu Madrid ve çevresinde hem aracı deneyimledik hem de şirket yöneticilerine sorularımızı ilettik.

Akşam yemeğinde Stellantis Grubu’nun Fransız markalarından Citroen’in global Başkanı Vincent Cobee ile aynı masayı paylaştık. Daha önce C4 X modelinin dünya tanıtımı için Türkiye’ye gelmiş olan Cobee, çok uluslu bir yönetici.

Oldukça sosyal, konuşkan Fransa’da ve Avrupa’da, Japonya’da Amerika’da, Singapur’da Filipin’lerde yaşamış deneyimli bir yönetici. Türkiye’yi yakından izliyor. Markasının Türkiye’deki yönetiminin genç kadın isimlere emanet edilmesine de çok güveniyor. Onlarla birlikte 2025 yılında 80 bin adetlik satışları yakalayacak ortamı yaratmaya öncülük ediyor.

Türkiye’nin yüksek enflasyon gibi sorunlarına rağmen büyümesine şaşırdıklarını dile getiriyor. Avrupa’nın korkularını ise yıllık yüzde 10’a varmak üzere olan “yüksek enflasyon” nedeniyle tüketicilerin frene basmaları şeklinde ifade ediyor.

Fabrikanın çatısı fotovoltaik panellerle kaplı

Citroen’in C4 ve C4 X modellerini ürettiği fabrikası Madrid’de konumlanıyor. PSA grubunun tarihi fabrikalarından biri. Ama 2 yıl önce çatısı güneş enerjisi panelleri ile kaplanmış ve enerjisinin yüzde 35’ini güneşten temin ediyor. Bu sayede elektrik faturalarını çok düşürmüş.

Fabrikanın tek işi C4 ailesinin benzinli, dizel ve elektrikli otomobillerini üretmek. Şimdilik 2 vardiya olarak süren üretimin, 3 vardiyaya çıkması 2023 yılı içinde söz konusu. Her vardiya için 60 bin adetlik üretim yapılıyor. 3 vardiya ile yıllık 180 bin adetlik üretime ulaşılabilecek.

Citroen dünyasında C4 X modelinin en çok satacağı ülke Türkiye olarak planlandı. 2023 yılı için 1000 adeti elektrikli olmak üzere 10 bin adet için el sıkışışmış durumda. Citroen Türkiye yönetimi 15 bin adete bastırıyor ve yepyeni C4 X modelinin de katkısıyla yılı 50 bin adetlik satışla tamamlamayı hedefliyorlar.

Selen Alkım Citroën Türkiye Genel Müdürü
Selen Alkım Citroën Türkiye Genel Müdürü

Aynı otomobile Citroen’den en hesaplı fiyat

Stellantis çatısı altında en uygun fiyatlı otomobilleri Citroen sunmaya başladı. Hatta neredeyse aynı otomobiller, Citroen ise daha ekonomik. Bunun nasıl seyredeceğini sorduğum Cobee, “Biz fiyatla değil, çok satış ve artan bilinirlikle kârlılığı yakalama hedefine sahibiz” dedi.

Cobee için Türkiye nasıl bir ülke

Citroen CEO’su Cobee, Türkiye’yi dağıtım ve iletişim anlamında çok moden bulduğunu söylüyor. Otomobil pazarının ise karmaşık bir yapıya sahip olduğunu dile getiriyor. “Makro ekonomi açısından tahminlerimizi zorlayan bir ülke.

Otomotiv sektörü her şeye rağmen büyümeye devam ediyor. Enflasyonun etkilerine rağmen büyümesini koruyor.” görüşünde. Tabii Türkiye eskiden yüksek enflasyonlu ortamlarda yaşadığı için bu konularda daha deneyimli. Türklerin tepkileri de öyle. İleride daha pahalı olacak her ürünün alımını öne çekiyor ki enflasyonla kısmen baş edebilsin.

Avrupalılar da kısa süre sonra yaşayacakları alım güçlerindeki düşüş sonrasında yüksek enflasyona giderken ne yapılması gerektiğini anlayacaklar.

Türkiye pazarının Citroen dünyasında ilk 5 pazardan biri olması da Cobee’nin hedefleri arasında. Halen Fransa, İtalya ve İspanya üçlüsü markanın en büyük ülkeleri. Halen 80 bin adetlik satışların gerçekleştiği Almanya ve İngiltere ile 2022 yılını 30 bin adetlerde tamamlayan Türkiye arasında beşincilik rekabeti yaşanabilir.

Planlar iki yıl sonra Türkiye’de yılda 80 bin Citroen satılması üzerine hazırlandı. Araç temini, bayilik yapılanması, eğitimler ve yönetim dahil tüm hazırlıklar buna göre yapılıyor. Türkiye’de üretimin konuşulması bile ancak 80 bin adetlerin yakalanmasından sonra olacak.

Citroen Türkiye ekibi CEO’nun gözdesi

Batı Avrupa’da genellikle 50 yaş ortalamalarında erkek yöneticilerimiz var. Ancak Türkiye’de çok daha genç yöneticilerle daha dinamik işler ortaya çıkıyor. Yarısı kadın, yarısı erkek, genç, dinamik, açık fikirli, rasyonel kararlar verebilen bir yönetim söz konusu. Bir ülkenin temsili için de oldukça kıymetli bir durum bu.

Bu sayede Türkiye’nin genç bir imajı oluyor. Özellikle son 5 yıldır ciddi anlamda büyüdüğümüz bir ülke. Yeniliklere açık olmalarından kaynaklı değişimi gerçekleştirebiliyoruz. Örneğin AMI’yi Türkiye pazarında satışa sunmak istediğimizde; müşterilerden hiç tepki almayacağımızı tahmin ediyorduk. Ben karamsardım, onlar pozitifti; benim yanlış olduğum ortaya çıktı ve çok iyi bir iş başardılar.

Elektrikli ë-C4’ü de pazara sunmak istediğimizde; devletin de elektrikli araçlara olan yaklaşımı destekleyiciydi. Altyapı anlamında soru işaretleri varken, tüketiciler buna hazır mı diye düşünürken; gördük ki çok ciddi bir talep var. Benim bakış açıma göre, Citroën C4 X satışlarında Türkiye dünyadaki birinci pazarımız olabilir.

Avrupa’da satılamadıkça, Türkiye’ye Citroen araçlar daha çok gelecek

Avrupa’da elektrikli araçlara zorlayıcı politikaların gidere baskın olması, markaların özellikle içten yanmalı motorlarda kıta dışı pazarlara yönelmesini zorunlu kılıyor. Citroen de Avrupa için elektrikli araç üretirken, ürettiği diğer araçlarını Türkiye, Fas, İsrail, Japonya, Hindistan, Latin Amerika gibi, kıta dışı büyük pazarlara yönlendirecek. Markanın üretim kapasitesi aynı kalacak ama içten yanmalı motorlara sahip araç üretimi daralacak.

Citroen’in yeni C sedanı C4 X fiyatı belli oldu, bayiye geldi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.