COVID-19’un Türkiye otomotiv üretimine mart faturası

Türkiye otomotiv sanayi COVID-19 salgını nedeniyle mart ayında 25 bin adetlik üretim kaybı yaşadı. Nisan ayı tamamlandıktan sonra bu rakamın çok daha yukarıda olacağı görülecek.

Bugünkü 2 milyon adetin üzerindeki kapasiteye 2017 yılı hesaplarıyla ulaştıklarını söyleyen Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Haydar Yenigün, “Bu yıl ne yazık ki bu rakamın oldukça altında kalacağız. Yılbaşındaki hesaplarımız 1 milyon 700 binli adetlerdeydi. Şimdi tam bir belirsizlik sürüyor.

Bu ayın sonlarında üretim başlayabilirse iyi olacak. Mesele sadece bizde değil. İhracat pazarlarımız kapandı, lojistik aksamalar söz konusu ve tedarikçilerimiz üretim yapamıyor. Çalışanlarımıza bu durgunluğu yansıtmayız, çünkü onlar bize hep lazım.

Bu kadar zaman çalışıp, üç aylık sorun için kapı önüne koymayız. Ben krizin başından beri fabrikada çalışanlara özel tv yayını üzerinden sesleniyorum” dedi.

OSD Başkanı Haydar Yenigün internet üzerinden zoom ile bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda mart ayı üretim rakamlarını da açıklayan Yenigün, son gelişmeler üzerine bazı bilgileri paylaştı:

  • Otomotiv sektörü, Mart ayının çok daha öncesinde Çin’i ve Avrupa’yı izlemeye almıştı. Üyelerimiz içerisindeki ilk Covid-19 önlemini alan şirket, tam 3 Ocak tarihinde önlemleri almaya başlamış. Sağlıkla ilgili bu önlemler. Türkiye, Mart başı veya ortası gibi yüksek sesle bu salgını konuşmaya başladı ama otomotiv sektörü, 3 Ocak’ta önlem almaya başlamış bir sektör.

  • “Mart ayını otomotiv üretimi açısından başı, ortası ve sonu olmak üzere üçe bölmek gerektiğine inanıyorum
  • Mart’ın başında gündem; Çin, G. Kore, Japonya’nın durmasıydı. O dönemde ana konu tedarikti. Türkiye otomotiv sanayi, esasında bu krizi başlarda mükemmel bir şekilde yönetti. Hiç parça tedariki sıkıntısı yaşamadı. Türkiye, geçmiş deneyimlerinden edindiği tecrübe ile Çin’deki tatil dönemi gibi büyük öngörüleriyle fazla parça tedarikini önceden sağlamıştı. Ancak, Uzakdoğu’dan Avrupa’ya yönelen bu salgın İtalya başta olmak üzere birçok ülkeden tedarik zincirini etkiledi. İtalyan markası olarak üretim yapan şirketimiz bile parça sıkıntısı çekmeden en son güne kadar üretimini yapabildi. Başında itidalli ama iyi giden, ortasında önlemlerini sıkılaştıran ve duruşa geçen üreticilerimiz, bir – iki haftalık duruşlar açıkladı.

Üretime ara vermeler uzatılmaya başlandı

  • Zaman içerisinde bu bir-iki haftalık ertelemeler uzatılmaya başlandı. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da aynı şekilde oldu. Avrupa da 6 Nisan açıklanmıştı, sonra 13 Nisan’a ertelendi. Bir-iki marka 19 Nisan’a öteledi. Bu tarihler yavaş yavaş ötelenmeye devam ediyor.
  • Geçtiğimiz hafta itibariyle otomotivci olarak son şirket de duruşa geçti. Şu anda, 14 üyemizin 13’ü duruş döneminde. Tarihler de Nisan’ın 20’si ve 27’si olarak belirlendi. Yani önümüzdeki 3 haftalık süreçte şirketler teker teker açılmayı ve faaliyetlerine başlamayı planlıyorlar. Mart ayını üretim tarafında bu şekilde tamamladık.    
  • Geçen seneyle kıyaslandığında, 2019 yılının Mart ayında 132 bin adet otomotiv üretimi gerçekleşirken, 2020’nin Mart ayında 103 bin adet oldu. Yani 30 bin adet daha az araç üretildi. Ancak, 2017 ile kıyaslandığında ki biliyorsunuz biz artık karşılaştırmalarımızı bu yılı baz alarak yapıyoruz. Çünkü ekipmanlar, sistemler, kapasite, eğitim, lojistik sistemleri ve elemanları 2017 yılına göre yapılmıştı. Dolayısıyla otomotiv sanayinin geldiği 2 milyon adetlik kapasiteye göre düşünmek lazım. Buna göre, 2020 Mart ayı yüzde 35’lik bir azalma gösteriyor. Ocak-Mart’a bakıldığında ise bu rakam yüzde 20 aşağıda olduğumuzu işaret ediyor. İhracatta ise 2017 Mart ile arada yüzde 38’lik bir azalma olduğunu görebiliyoruz. Birinci çeyrek bazında toparlayacak olursak, o da yüzde 22 azalma olarak karşımıza çıkıyor. Tabi, Avrupa’da pazar durma noktasında. ABD’de aynı şekilde. Dolayısıyla az önce bahsettiğim rakam durmuş bir Avrupa’nın otomotiv ihracatımıza yansımış halidir. Öyle ki, 2019 yılı Mart ayında 120 bin adet ihraç gerçekleştirmişken, geçtiğimiz Mart ayında bu sayı 84 bin adete kadar geriledi. Bunlar daha ilk sıkıntılar. Bu rakamların Nisan ayında daha çarpıcı olacağını düşünüyorum.
  • İç pazarda ise Nisan ayı daha belirleyici olacak. Şu anda sektörde 20-25 bin adet civarında bir öngörü var. Geçen senenin 32 binlik rakamına göre bence çok iyimser bir rakam bu. Türkiye’de sokağa çıkma yasağı uygulanmıyor olması, büyükşehir dışında ticaretin hala devam ediyor olması düşük de olsa bir pazar yaratabilir.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.