Dönüşümde başrol Delphi İzmir Fabrikası’nın

Delphi, İzmir fabrikasında yatırımlarını artırarak yoluna devam ediyor. Motor teknolojilerinde değişim ve gelişime bağlı olarak fabrikada bir dönüşüm başlatan Delphi, içten yanmalı motorların uzun bir zaman daha yollarda olacağı öngörüsüyle ağır ticariye kayan dizel talebine yönelik ürünlerini artıracak. İzmir fabrikası ayrıca hidrojen çözümlerine yönelik üretim için kuvvetli adaylar arasında…

Otomotivde motor teknolojilerinde başlayan dönüşüm süreci devam ederken, elektrikli araçlarda hızlı başlayan talebin yerini yavaşlamaya bırakması, elektrikli dönüşümün öngörülenden daha uzun zamana yayılacağı kanısını oluşturmaya başladı. Bu süreçte ‘ömrünü tamamlamak üzere olduğu’ ama bu ömrün süresiyle ilgili çok farklı tahminler yapılan içten yanmalı motor teknolojilerine yönelik yatırımlar da sürüyor.

Dünya genelinde dizel yakıt teknolojilerinin iddialı şirketlerinden Delphi de İzmir fabrikasında, dizele yönelik yatırımlarını artırarak devam ediyor. Motor teknolojilerinde değişim ve gelişime bağlı olarak bir dönüşüm başlatan Delphi, içten yanmalı motorların uzun bir zaman yollarda olacağı öngörüsüyle, binekten ağır vasıtaya kayan dizel talebine yönelik ürünlerini artırmayı hedefliyor.

Hedef ağır ticaride payı artırmak

İzmir fabrikasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Delphi Türkiye, Kafkasya, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Reşat Dumanoğlu, şirketin gelecek planlarını aktarırken, şu bilgileri verdi:

  • “Dizel teknolojileri evrilerek gelişiyor, daha katma değerli ürünlere kayıyoruz. Bir gün ‘dizel teknolojileri yok oluyor’ deniyor, diğer gün ‘yıllarca devam edecek’ deniyor.
  • Bize göre dizel, mevcut araç parkının oluşturacağı yedek parça ihtiyacı nedeniyle uzunca bir süre daha hayatımızda kalmaya devam edecek.
  • Ürün gruplarımız arasında dizelin evrimine uygun güçlü bir yanımız var.
  • Çünkü dizelde görece olarak binek araçtan ağır vasıta tarafına doğru bir kayış söz konusu.
  • Bizim ürün portföyümüzde de binek yüzde 44, ticari araç ve satış sonrası yüzde 56 pay alıyor. Hem binek araçlar hem de ağır vasıtada dünyada akla gelebilecek, birçok markaya üretim yapıyoruz. Bunlar arasında Stellantis Grubu, Daimler Truck, Ford, Hyundai, Volkswagen, Caterpillar, BMW, General Motors, Volvo ve Dongfeng Motor gibi grupları sayabiliriz. Dizel stratejimizde ağır vasıta ve satış sonrasında ağırlığımızı artırma hedefimiz var.
  • Bugün itibariyle yüzde 56’lık ağır ticari ve satış sonrası payını 2030 yılına kadar yüzde 70’e çıkarmayı hedefliyoruz. Stratejimizin en önemli parçası bu.”

‘Ömrü uzun olacak’

“İçten yanmalı motorlara talep çok çok uzun yıllar daha devam edecek diyebiliriz” diyen Dumanoğlu, “Dizel, belki bir bölgede 30 yılda devam edecek. Başka bir bölgede belki 10 yılda azalacak. Şunu kabul etmek gerekir ki, ağır vasıtada ömrü daha uzun olacak. Çünkü ağır vasıtanın gereklilikleri dizel yakıt sistemleriyle daha kolay karşılanabiliyor olacak. Biz de ağır vasıta kısmında geleceğe yönelik olarak rekabetçi, farklı, daha teknolojik ve daha katma değeri yüksek ürünlerle daha güçlü konumlamaya çalışıyoruz. Yeni satılan araç sayısı yıllık 1 milyon ise bunun yüzde 5-10’u elektrikli. Yani yoğunluk yine içten yanma o motorlarda” diye konuştu.

 

 

Üçüncü yol olarak hidrojen

Hidrojen çözümlerinin üçüncü bir alternatif yol olarak gözüktüğüne dikkat çeken Dumanoğlu, şunları söyledi:

“Farklılaşmış, geniş ürün yelpazesi olan birkaç firmadan biriyiz. Dizel teknolojisi farklılaşarak ilerleyecek. Öte yandan hidrojen alanına da yatırım yapmaya devam ediyoruz. Hidrojen üçüncü bir alternatif yol olarak gözüküyor. İçten yanmalı motorların devamı söz konusu, elektrikli araçlar yadsınamaz bir gerçeklik ancak filoların yenileme taleplerini ve mevcut araç parkını düşündüğümüzde içten yanmalı motorlara yönelik hidrojen çözümlerin çok önemli bir yer tutacağını düşünüyoruz. Bu yıl içerisinde bir üretime başlanması söz konusu. Bu yakın geleceğin önemli bir konusu ve Delphi markası olarak ön planda olmaya çalışacağımız bir alan. Tabii ki İzmir fabrikası da bu alanda kuvvetli aday. Şu anda bununla ilgili bir karar alınmadı. Ama İzmir fabrikası hem teknik yeterlilik hem kapasite olarak bazı ürünlerde öne çıkıyor. Bu üretimler şu anda Fransa ve İngiltere’de. İzmir de üreten ve öne çıkan bir fabrika.”

Geçmişi 1970’lere uzanıyor

1970 yılında Türk yatırımcılar tarafından dizel motor parçaları üretmek üzere kurulan Dizelsan, 1988 yılında Lucas tarafından satın alındı. 2001 yılında ABD’li General Motors grubu nezdinde Delphi tarafından satın alındı ve tesis Ege Serbest Bölgesi’ne taşındı. 2020 yılında BorgWarner ile birleşen firma, 2023 yılı itibariyle Phinia adı altında bağımsız bir şirket olarak faaliyet göstermeye başladı. Delphi’nin yanı sıra Delco Remy ve Hartridge olmak üzere üç global markası olan Phinia, yakıt enjeksiyon sistemleri ve satış sonrası alanlarında faaliyet gösteriyor. Şirketin 2023 yılı global cirosu 3.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 20 ülkede yaklaşık 13 bin çalışanı bulunuyor. Şirketin Türkiye geçmişi 1970’li yıllara kadar uzanıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.