Dünya alıma geçti, Türkiye otomotiv ihracatı eskiye döndü

Mart ayında dünya çapında yayılan COVID-19 ile inişe geçen Türkiye otomotiv ihracatı, tüketicilerin yeniden alıma başlamaları ile yükselişe geçti. Ağustos’taki fabrika molaları sonrasında eylülde üretime dönen otomotiv, ihracat kapılarını ardına kadar açtı. Eylül ayında 2.6 milyar dolara ulaşan Türkiye otomotiv ihracatı, bu rakamla 2020 yılının en yüksek rakamına imza attı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre otomotivin eylül ayı ihracatı yüzde 0,5 artışla 2 milyar 605 milyon dolar oldu. Türkiye ihracat liginde tekrar birinciliğe yerleşen endüstrinin, toplam ihracat içindeki oranı da yüzde 17,5 gibi önemli bir orana geldi. 

Ocak-eylül 2020 dönemi ihracatı ise küresel salgın etkisiyle 2019 yılı aynı dönemine göre yüzde 24 azalışla 17,1 milyar dolar oldu.

 

Türkiye otomotiv ihracatı, Eylül 2020 itibariyle pandamı etkesindeki yılın en yüksek rakamına ulaştı.

Türkiye otomotiv endüstrisi, eylülde bu yılın aylık bazdaki en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre Türkiye otomotiv endüstrisinin eylül ayı ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 0,5 artışla 2 milyar 605 milyon dolar oldu. Türkiye ihracatında yeniden ilk sıraya yerleşen endüstrinin, toplam ihracattan aldığı pay da yüzde 17,5 oldu. Otomotiv sektörü, ocak-eylül döneminde ise bir önceki seneye kıyasla pandemi nedeniyle yüzde 24 düşüşle 17,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

İhracattaki artışta otomotivin payı yüzde 12, yan sanayinin payı yüzde 5,5 olarak kayıtlara geçti.

Eylülde ürün grupları bazında

  • Binek otomobil ihracatı yüzde 7 azalışla, 899 milyon dolarda kaldı.
  • Tedarik Endüstrisi ihracatı yüzde 5,5 artışla 979 milyon dolara ulaştı.
  • Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 12 artarak 489 milyon dolar oldu.
  •  Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı da yüzde 2 artarak 159 milyon dolara çıktı.
Almanya’ya otomotiv ihracatı az da olsa düşerken Fransa ve İngiltere’ye artış yaşandı.

İhracat Almanya’ya azaldı, Fransa’ya arttı

İhracat yapılan ülkeler dikkate alındığında birinci sıradaki Almanya’ya ihracat yüzde 1 düşüşle 334 milyon dolara geriledi.  Buna karşılık diğer önemli ihracat pazarı Fransa’ya yüzde 20 artışla 305 milyon dolarlık otomotiv ürünü gönderildi.

Yine önemlli ihraç pazarlar arasında yer alan Birleşik Krallık’a 282 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Pandemi sonrası yeniden alıma geçilmesi etkisini ülkeler bazında da gösteriyor. Polonya’ya yüzde 25, Belçika’ya yüzde 15,5 Romanya’ya yüzde 14, İsrail’e yüzde 37, Fas’a yüzde 24 ve Mısır’a yüzde 41 artış yaşandı.

Buna karşılık İtalya’ya yüzde 18, İspanya’ya yüzde 21, Slovenya’ya yüzde 23, Hollanda’ya yüzde 51 düşüş gerçekleşti.

Avrupa yeniden alıma geçiyor

Eylülde ülke grubu bazında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracat yüzde 1 artışla 1 milyar 995 milyon dolar oldu. Türkiye otomotiv endüstrisinin göbekten bağlı olduğu Avrupa pazarlarının ihracattaki payı yüzde 76,6. Okyanusya ülkelerine ihracatta ise yüzde 63 artış dikkat çekti.

Bu arada Almanya’ya ihracat otomotivde düşerken, tedarik sanayiinde ciddi artış dikkat çekiyor. Alman otomotiv üreticileriyle yakından çalışan Türkiye’deki tedarik endüstrisi eylülde yüzde 13 ihracat artışına imza attı. Alman otomotiv firmalarının yoğun üretime hazırlandıklarını gösteren bu artış otomotiv üreticisi ülkeler Romanya’ya yüzde 34, İtalya’ya yüzde 25, İspanya’ya yüzde 74 ve Polonya’ya yüzde 19 olarak kayıtlara geçti.

Buna karşın Slovenya ve Hollanda’ya yüzde 14 ve İran’a yüzde 66 düşüş göze çarpıyor.

Yeni Clio 5 en çok Fran’ya ihraç ediliyor.

Binek otomobil ihracatında :

  • Fransa’ya yüzde 14,
  • Birleşik Krallık’a yüzde 35,
  • Polonya’ya yüzde 48,
  • İsrail’e yüzde 53,
  • ABD’ye yüzde 39
  • Mısır’a yüzde 67 artış gerçekleşti.

Buna karşılık yine önemli pazarlardan;

  • İtalya’ya yüzde 59,
  • İspanya’ya yüzde 46,
  • Almanya’ya yüzde 19,
  • Slovenya’ya yüzde 21
  • Hollanda’ya yüzde 68 düşüş görüldü.

Otobüs – Minibüs – Midibüs ürün grupları ihracatında ise

Fransa’ya yüzde 49,

Almanya’ya yüzde 42 ihracat artışı oldu.

Buna karşın Azerbaycan – Nahçıvan’a da yüzde 99 ihracat düşüşü görüldü.

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.