Elektrikli araç batarya üreticileri lityum peşinde

Dünyada sayılı elektrikli araç batarya üreticilerinden CATL; Çin’de yeni keşfedilen lityum yatağının bulunduğu bölge hükümetine 135 milyon dolar (123 milyon euro) teklif etti. CATL ile ortak davranan Yichun Belediyesi bu hakkı almaya hak kazandı. Bu satın alımının elektrikli araçlara pil üretimi için oldukça stratejik bir hamle olduğu bildirildi.

Vavacars-ve-Petrol-Ofisi'nin-patronu-Vital-Grup

CATL: Lityum için 135 milyon dolar

Tahminlere göre, bu operasyon yaklaşık 2,66 milyon ton metalik lityum oksit olduğu tahmin edilen bir tortu ile ilgili.

Geçtiğimiz eylül ayında CATL, Yichun belediyesi ile yeni bir lityum pil üretim üssü projesini ortaklaşa inşa etmek için işbirliği anlaşması imzalamıştı. Yichun Times New Energy Mining, bölgedeki tüm endüstriyel zincirin gelişimi için büyük öneme sahip lityum cevheri arama hakkını elde etti.

CATL, Yichun’a Asya’nın bir “yeşil lityum başkenti” ortaya çıkarma konusunda yardımcı olmak istiyor. Bu işbirliği ile bölgede “lityum kaynakları – lityum pil malzemeleri – güç pilleri – elektrikli araçlar” üzerine bir eko sistem oluşturulacak. Tamamen yeni yeşil enerji endüstrisi geliştirme sistemi kurulacak.

Catl-lityum-madeni-aldı

Lityum: Giderek değerlenen yeni sinir ucu

Yeni elektrikli arabaları piyasaya sürme yarışı, yerini hemen hemen tüm mevcut pillerin üretimi için gerekli bir malzeme olan lityum elde etmek için yeni bir mücadeleye bıraktı.

Piyasada işlem gören lityum fiyatları çok büyük artış kaydetti; 2021 sonuna kadar lityum fiyatları yüzde 280 arttı. Benchmark Mineral Intelligence tarafından derlenen verilere göre, 2022’nin başından bu yana ise fiyat artışı yüzde 127’yi buldu.

Fiyatlardaki bu ani artış, zincirleme tepkilere neden oldu; hem akü hem de otomobil üreticileri için korku ve heyecan karışımı kaygılara yol açtı.

Bu nedenle birçok batarya üreticisi, gezegenin farklı yerlerinde bulunan lityum kalıntılarını ele geçirmek için çok uğraşıyor.

Lityum: Tesla için “temel sınırlayıcı faktör”

CATL’in hamlesi aslında tam da zamanında yapılmış bir hamle olarak kabul edilebilir. Nisan ayında Tesla CEO’su Elon Musk, 2022 ilk çeyrek mali tablolarını açıklarken; lityum çıkarılmasına daha fazla yatırım yapma ihtiyacına özel bir vurgu yapmıştı.

ABD’li elektrikli araç üreticilerinden Rivian CEO’su da “lityum arzındaki sıkıntı, yarı iletken (çip) kıtlığı ile tadına bakılan darboğazdan çok daha kötü bir darboğaza neden olabilir.” görüşünü paylaşmıştı.

Görünen o ki, elektrikli araç üreticileri, bu alandaki hamlelerini hesaplamadan önce pil tedariğine önem vermek zorunda. Üreteceği araça batarya tedarik edemeyen şirket, çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilir.

Bu konuda CATL şirketinin atakları sadece ÇİN’den ibaret değil. Şirket geçen hafta nikel madenciliği, pil yapımında kullanılan çeşitli malzemeler, üretim ve geri dönüşüm gibi prosesleri gerçekleştirecek 6 milyar doları aşan bir projede Endonezya merkezli kamu kuruluşlarıyla da ortaklık kurduğunu duyurmuştu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.