Elektrikli araçlar için Şarj Hizmeti Yönetmeliği çıktı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) “Şarj Hizmeti Yönetmeliği”, Resmi Gazete‘de yayımlandı. Bir süredir üzerinde çalışıldıktan sonra yayınlanan yönetmeliğe göre; şarj ağı işletmeciliği yapacak olanlar EPDK’dan şarj ağı işletmeci lisansı alacaklar. Alınan lisans daha sonra devredilemeyecek. Lisans alabilmek için gerekli koşullar EPDK internet sitesinden duyurulacak.

Hangi şirketler şarj istasyonu açabilecek ve 49 yıllık lisans alabilecek? Mevcutlar 4 ay içinde yönetmeliğe uyum sağlayacak düzenlemeleri yapmak zorunda kalacak.
Sabancı/EnerjiSA ve Vestel/ZES, ABB, Voltrun başta olmak üzere BMW, Mercedes ve Porsche gibi otomotiv şirketlerinin kendilerinin de şarj üniteleri bulunuyor.

Bu koşullar arasında başvuru yapacak tüzel kişinin Türk Ticaret Kanunu’na uygun kurulmuş limited veya anonim şirket olması gerekiyor. Kamu iktisadi teşebbüsleri tarafından yapılan başvurular hariç; asgari sermayesinin kurulca çıkarılan usul ve esaslara göre belirlenen tutardan az olmaması gibi ek şartların yerine getirilmesi gerekiyor.

Lisans en fazla 49 yıla kadar alınabilecek. Lisans süresi süre bitiminden başlamak üzere uzatılabilecek.

Vavacars-ve-Petrol-Ofisi'nin-patronu-Vital-Grup

Şarj Hizmeti Yönetmeliği: 6 ayda 50 şarj birimi

  • Şarj ağı işletmecisi, lisansının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde; asgari 50 adet şarj ünitesinden ve en az 5 farklı ilçedeki şarj istasyonundan oluşacak şekilde şarj ağı yatırımı yapmak zorunda.
  • Yeni yönetmelik şarj noktalarındaki AC ve DC yani hızlı ve normal şarj ünitelerine de belirleyici sınırlar çiziyor. Şarj ünitelerinin en az yüzde 5’i ile Karayolları sorumluluğu altındaki otoyollar ve devlet otoyollarında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde 50’sinin DC 50 kilovat (kW) ve üzeri güçteki şarj niteliğinde olması zorunlu olacak.
  • Şarj istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılamak üzere Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında; yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisi ile; Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında da şarj istasyonu bünyesinde tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi kurulabilecek.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 4 ay içerisinde şarj hizmeti sağlayan kişilerin kendilerini bu yönetmeliğe uygun hale getirmesi gerekiyor.

Elektrikli araç satışları 2020
Şarj Hizmeti Yönetmeliği lisans alacakların sermaye tutarını da açıkladı.

Asgari sermaye tutarı 4 milyon 500 bin lira

Yönetmelikte belirtilen tüzel kişilerin başvuru yapabilmesi için gerekli kriterlerin bazıları şöyle zıralanıyor:

  • Şarj ağı işletmeci lisansına başvuracak şirketler için asgari sermaye tutarı 4 milyon 500 bin lira olacak.
  • 2022 yılında uygulanacak olan lisans alma bedeli 300 bin lira, lisans tadili bedeli 14 bin lira ve lisans sureti çıkartma bedeli de 3 bin lira olarak belirlendi.

İlgili mevzuat da yayınlandı

  • Yönetmeliğin nasıl uygulanacağını da belirleyen mevzuat yani; EPDK’nin “Şarj Ağı İşletmeci Lisansı İşlemleri ile İlgili Başvurulara İlişkin Usul ve Esasları” da yayınlandı.
  • Buna göre, lisans alma, sona erdirme, tadil başvuruları ve bu başvurulardan vazgeçilmesine ve şarj ağının değiştirilmesine yönelik başvurular; elektronik ortamda elektronik başvuru yetkilisi eliyle yapılacak.
  • Elektronik başvuru yetkilisi EPDK Başvuru Sistemine muhatap yetkili olarak tanımlanacak.
  • EPDK Başvuru Sistemine erişim e-devlet şifresi, elektronik imza veya mobil imza ile sağlanacak.
Şarj Hizmeti Yönetmeliği yayınlandı.
Şarj Hizmeti Yönetmeliği yayınlandı
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.