Elektrikli araçta “zaman” problemi
21’inci yüzyıl her alan ve sektörde “zaman”la rekabetin olduğu bir çağ. Elektronikten sağlığa iletişimden otomotive aklınıza gelen her alanda “zaman”la yarışıyorsunuz. Hızlı olan da kazanıyor. Kimilerine göre 2020’de tüm araç satışlarının yüzde 10’u, 2025’te ise 15’den fazlası elektriklilerden oluşacak. Ancak bunun mümkün olabilmesi için “batarya” yani pil teknolojisinin değişmesi ve gelişmesi gerekiyor.
Renault SA Elektrikli Araçlar Ticari Direktörü Sandrine Jodon, Fluence ZE’nin Avrupa ve diğer bazı ülkelerde tutulmamasının en önemli nedeninin yetersiz kargo alanı ve şarj problemleri olduğunu söyledi. Jodon, yaptıkları araştırmalarda Avrupa’da tüketicilerin Fluence ZE’nin geniş bir araç olmasına rağmen yetersiz bagaj hacminden yakındıklarını ifade etti. Ayrıca aracı şarj etmenin 6 saat gibi uzun bir süre istediğini, şarj seçeneklerinin flexible olmadığını belirten Jodon ,”Kullanıcılar menzillerini uzatmak için araçlarını kısa sürede şarj etmek istiyorlar. Fluence ZE’de bu tür şarj imkanı olmadığından tercihinde zorluk yaşanıyordu. Ancak bu problemi yeni Zoe’de ortadan kaldırdık” dedi.
Gerçekten de elektirkli araçlarda en önemli problem uzun süren şarj süreleri ve menzil.
Hem sarj ünitelerini yollarda bulmanız zor hem de vaktiniz dar. Bu konuda başta kamu otoriteleri olmak üzere birçok kesime görev düşüyor. Şarj noktalarını başta AVM’ler olmak üzere birçok noktada yaygınlaştırmalılar.
Renault yetkililerinden Sandrine Jodon bize önemli bir bilgi daha verdi.
Renault’nun ilk olarak ABD pazarına elektrikli araç Twizy ile girmek için hazırlık yaptığını söyledi.
Markanın pazarda mevcut olmadığının altını çizen Jodon, ABD’li resmi makamlarla görüşmelerin sürdüğünü vurgulayarak, ardından diğer elektrikli model ve ilgili ürünlerin de geleceğini kaydetti.