Elektrikli Toyota Avrupa üretimi 680 milyon euro yatırımla başlıyor

Stratejisi gereği tam elektrikli otomobil yarışının dışında kalan Toyota, çareyi buldu. Başladığında Avrupa üretimi olacağı için yüzde 25 ÖTV çerçevesinde Türkiye’de de satılabilecek elektrikli Toyota modeli Çek Cumhuriyetin’deki Kolin fabrikasında üretilecek.

Bu araç, Toyota’nın Avrupa’da üreteceği ilk tamamen elektrikli model olacak. Açıklama, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala, Sanayi ve Ticaret Bakanı Lukáš Vlček ve Toyota Avrupa Başkanı Yoshihiro Nakata’nın katılımıyla gerçekleştirilen törende yapıldı.

Elektrikli C-HR yola çıkıyor

Yeni elektrikli aracın üretimi için yaklaşık 680 milyon euro (günlük kur ile 32 milyar TL) tutarında yatırım gerçekleştirilecek. Yeni araç ve bataryası üretimi ile yeni boya ve kaynak atölyeleri için tesis, 152 bin metrekareden 173 bin metrekareye genişletilecek.

Yılda yaklaşık 220 bin adet Aygo X ve Yaris Hybrid modeli üreten Toyota Çek Cumhuriyeti üretim tesisi, elektrikli araç üretiminin devreye alınmasıyla birlikte çok yönlü üretim kapasitesini artıracak.

Toyota Çekya üretimi 4.5 milyonu geçti

Toyota’nın Çek Cumhuriyeti’ndeki üretim tarihçesi 20 yıl önceye uzanıyor. Şimdiye kadar 4.5 milyondan fazla araç üreten tesis, 2002’de Aygo üretimiyle faaliyetine başladı. 2021’de Toyota’nın tam mülkiyetine geçen tesis, bugün yaklaşık 3 bin 200 kişiye istihdam sağlıyor.

Toyota’nın Çek Cumhuriyeti yatırımları, 2002–2005 döneminde yeni fabrikanın inşası ve üretim başlangıcı için 1 milyar 69 milyon euro ile başladı. Ardından 2020–2024 döneminde Yaris ve Aygo X TNGA üretimi için kapasite artırımı ve diğer yatırımlar kapsamında 251 milyon euro yatırım gerçekleştirildi. Böylece toplamda 2002–2024 yılları arasında yapılan yatırım 1 milyar 320 milyon euroya ulaştı.

Yeni elektrikli araç yatırımı ise 2040 yılına kadar Toyota için önemli bir kilometre taşını daha temsil ediyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.