En güçlü dizel motorlarda Alman imzası
Dünya dizel motorların sonunu konuşuyor. İkinci yılına giren Volkswagen dizel krizi belki de bu sonun habercisiydi. Teknolojik olarak küçük hacimli dizel makinelerde verimlilik adına yapılacak çok fazla bir şey kalmaması gerçeği, ekolojik ve trafik kaygılarıyla da birleşince Avrupa’daki metropoller dizel otoların sonunu ilan etmeye başladı.
Bir kaç yıl sonra Oslo, Helsinki, Stokholm, Kopenhag, Londra, Amsterdam, Paris gibi büyük Avrupa şehirleri dizel motorlu otomobilleri kent içine sokmayacak.
Bu kararların da etkisiyle otomobil üreticileri dizel motor geliştirme çalışmalarını durduruyor mu? Bunun yerine daha verimli benzinli konvansiyonel motorlar ve yeni nesil elektrikli / hibrit motorlu araçlara yöneliyor.
Bu tür araçlarda menzil sorununu çözen sektör, dizel makine üretmeyi bırakacak ve dizeli sadece trenlere ve gemilere mi bıracak?
Bu sorunun yanıtı hem evet, hem hayır. Türkiye referandum sonucu gibi oldu ama küçük hacimli dizel motorlar için son göründü. Bu araçların devamı gelmeyecek gibi. Japon üreticiler zaten bu alana sonradan ve adeta emaneten girmişlerdi. Arkasını getireceklerinin işareti yok.
Amerikalı üreticiler dizeli Ford F Serisi gibi makinelerde kullanıyorlar. Onlar için değişen bir şey olmayacak. Büyük hacimlilerle yola devam ederler.
Avrupalı üreticiler ise bu konuda Volkswagen ile frene basmaya başladılar. PSA Grubu Opel’i de bünyesine katarak, yoluna devam edecek. Bu ona küçük dizel motorlarda bir hakimiyet garantisi sağlar mı? Avrupalı metropollerden pazar desteği alamayacak dizel motorlar yeni nesillere ulaşır mı?
Bu tartışmaların ortasında bir de esas olarak yine Avrupalı üreticilerin yoğun rekabet yaşadığı dizel canavarlar birbirini ardına üretiliyor.
Audi, BMW, Mercedes, Porsche gibi Alman devlerin başını çektiği güç ve tork canavarı dizel motorlu “ağabeyler”in üretimi de devam ediyor.
Burada bir Alman hegamonyası söz konusu.
1892 yılında, 20 hp gücünde dizel motor yaparak, olaya ismini veren Rudolf Diesel, bugünleri görse kimbilir ne derdi?
İşte Almanların dizel gücü.
381 beygir güç ve 740 Nm tork üreten N57 kodlu motor, BMW ailesinin en güçlü dizel motoru olarak karşımıza çıkıyor. İlk kez 3 Turbo’nun kullanıldığı bu motor ilk olarak F10 gövde kodlu 5 Serisi modeli ile geliştirilmeye başlandı. Ayrıca ürün gamı içerisinde X6 M50d, X5M50d ve 750Lxd seçenekleri ile birlikte satışa sunuldu.
G30 gövde kodlu yeni 5 Serisi’nde ise bu motor (N57) güncellenerek, 400 HP güce ve 760 Nm torka çıkarıldı. Yenilenen motorda turbo sayısı da arttırılarak 4 adede çıkarıldı. Temmuz ayında BMW’nin satışa sunması planlanan bu motor seçeneği Türkiye pazarında da satışa sunulacak.
Bu arada, BMW’nin M Departmanı tarafından geliştirilen motorun ortalama yakıt tüketiminin fabrika verilerine göre 5.9 litre olduğunun altını çizelim. Böylesine güçlü bir motorda 6 litrenin altındaki bir yakıt değeri motorun oldukça ekonomik olduğunun bir göstergesi. Tabi, bu değerin sürüş tarzına göre daha üst seviyelere çıkabileceğini de unutmamak gerekir.
Porsche cephesinde en güçlü dizel motor olarak karşımıza Panamera 4S Diesel’in kalbi çıkıyor. 4 litrelik 8 silindirli bu motor 422 beygir güç ve 850 Nm tork ile ailenin en güçlüsü. Ülkemizde Kasım 2016’da satışa sunulan Panamera 4S Diesel’in, Türkiye’de 10 sahibi bulunuyor.
Audi SQ7’nin kalbinde ise 4 litrelik V8 motor görev alıyor. Bu dizel canavarın gücü ise 435 HP.
Mercedes ailesinin en güçlü dizel motoru modeli 340 beygir güç ve 700 Nm tork üreten S400.
Almanların yanında Land Rover’a da baktığımızda karşımıza 339 beygir güç üreten 4.4 litrelik LR-SDV8 dizel motor çıkıyor. Range Rover modelinde sunulan bu motor Türkiye’de ise satılmıyor.
Ancak Discovery Sport, Range Rover Evoque, Yeni Range Rover VELAR ve Yeni Discovery modellerinde 180HP’lik dizel motorlar, Yeni Range Rover VELAR, Yeni Discovery ve Range Rover Sport modellerinde 240 HP’lik dizel motorlar, Range Rover Sport modelinde 306 HP’lik dizel motor ve Range Rover modelinde 258 HP’lik dizel motor seçenekleri Türkiye pazarında satın alınabiliyor.
Jaguar’da ise en güçlü motor seçeneği 3 litrelik 300 beygir gücündeki dizel motor. Bu motor seçeneği Jaguar F-PACE First Edition paket seviyesi ile Türkiye’de de satışa sunuldu.
Jaguar XE, XF, F-PACE modelleri ülkemizde 180HP gücünde dizel motor seçeneği ile alıcı buluyor.
Bu arada, JLR grubu kendi üretimi olan Ingenium motorlara önemli yatırımlar yaptığının altını çizelim. Bu stratejinin temelinde ise CO2 salınımının düşürülmesi ve daha verimli motor stratejisi var.