Erdemir, otomotive ısınıyor

Türkiye’nin en büyük şirketlerinden Erdemir, otomotivde atağa kalkıyor. 13 bine yakın çalışanı ve 1800 futbol sahası büyüklüğündeki arazilerinin yanı sıra 13 milyar TL’lik varlık değerine sahip demirçelik devi, halen Türkiye otomotiv sanayinin ihtiyacı olan yassı çelik ürünlerinin yüzde 35’ini karşılıyor.

Erdemir’in daha önce TOFAŞ CEO’luğu görevini de yürütmüş olan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır ile hafta içinde yaptığımız dar masa toplantıda ortaya çıktı ki şirket, otomotivde önemli bir atağa kalkıyor.

Halen 500 milyon dolar olan 2013  ihracatının yüzde 15’ini oluşturan otomotiv sacı ihracatını artırmak ve otomotiv devlerinin stratejik partnerlerinden biri olmak için yatırım düğmesine bastı.

 

Son dönemde C yüzey (exposed) üretim yeteneğini artıracak mevcut galvanizleme hattı hava sıçağı yatırımı ile Ereğli çelik servis merkezini tamamlayan şirket, yeni dönem için yatırımlara başladı.

 

Bu yıl 150 milyon doları bulacak yeni yatırımlar otomotiv sanayinin beklentilerine daha çok seslenecek.

Bunlar Yeni bir galvanizleme hattı kurulması, exposed üretim yeteneğinin artırılması, Manisa’da yeni çelik servis merkezinin açılması olarak sıralınıyor.

Bu yatırımlarla Türkiye’de üretilmeyen genişlikte üretim yapılabilecek. Yeni ebatlar v eüretim kaliteleri devreye alınacak.

Erdemir bu yatırımlarla halen otomotiv sanayinin ihtiyacı olan demir çelik türevi ürünlerin yüzde 50’sini üretebilrken, yüzde 70’ini üretir hale gelecek.

 

Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, yeni yatırımlarla Türkiye’de üretilen araçlardaki yerlilik oranının yükselmesiyle yeni otomotiv yatırımlarının Türkiye’ye gelmesine katkıda bulunduklarını belirterek şunları söyledi: 

“Sanayinin ihtiyacı olan ürünlerde yerli tedariği artırdıkça yatırım çekme şansı artıyor. Otomotiv şirketleri sadece işçilik maliyetlerine bakmıyor. Robotlaşma arttıkça işçilik maliyetlerinin önemi azalıyor. Otomotivciler diğer faktörlere önem veriyor. Yerli çelik de bunların başında geliyor. Son dönemde Erdemir'in yerli çeliğiyle yeni bir otomotiv yatırımı ülkemize çekmeyi başardık.”

 

Pandır’ın burada dikkat çektiği ana konu ise, başta otomotiv olmak üzere sanayinin ihtilaç duyduğu demir çelik ürünlerinde fiyat, rekabete göre belirleniyor. Türkiye’de üretimi yapılabilen demir çelik ürünlerinde fiyatlar düşerken, üretilemeyen ve Avrupa ile Uzak Doğu’dan tedarik edilen ürünlerde fiyat yüksek seyrediyor. Erdemir’in yeni yatırımlarıyla sanayinin ihtiyacını giderebilecek ürünlerin oranının yüzde 70’e çıkması, hem cari açığın kapanmasına katkıda bulunacak, hem de yeni yatırımların gelmesine neden olacak.

 

Bu arada Erdemir’in yeni dönem çalışmalarının biri de AR-GE konusunda. Bu alanda ayrı bir AR-GE merkezi için başvurmak yerine tüm üretim hattı içinde bu işi yaptıklarıın hatırlatan Pandır, “Artık bunun için bağımsız bir AR-GE merkezi oluşturuyoruz. Bunu geliştiriyoruz. Burada gerçekleştireceğimiz çalışmalarla otomotive yönelik ürünler için özel çalışmalar yapabileceğiz. Öncelkile Türkiye ve ardından da dünya devlerine istedikleri tarz yani daha hafif ama daha dayanıklı ürünler geliştirebileceğiz. Bu da bize 4-5 yıl sonra stratejik partner olarak dünya devleriyle masaya oturma yansı yaratacak” dedi.

 

FORD OTOSAN’DAN DACİA FAS VE ROMANYA’YA İHRACATI VAR

Erdemir, halen yaptığı ürünleri Türkiye’deki uzakdoğulu üreticilerin dışındaki üreticilere sunabiliyor. Yurtdışına ise Romanya ve Fas tesislerinde üretim yapan Dacia’ya tedarik sağlıyor.

Yeni yatırımların ardından üç yılda bin tondan 15 bin tona yükselen otomotiv sanayine yönelik ihracatını katlayarak artıracak.

Erdemir’in 2013 yılı ihracatı 500 bin ton ürün karşılığı 1 milyar TL. Bunun içinde otomotive yönelik ürünler 30 milyon TL tutarla 15 bin ton.

Önümüzdeki yıllarda Pandır’ın da kaptınlığında Erdemir=‘i uluslararası otomotiv yatırımlarında daha çok göreceğiz gibi. TÜrkiye’nin demir çelik devinin uluslararası arenada, oyunu kurallarına göre oynaması, daha büyük başarıların daz kapısını açacak.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.