Otomotiv üretiminde dünyanın 13. ülkesiyiz

Belma Toprak

İkinci kez OSD Başkanlık koltuğuna oturan Cengiz Eroldu, sektör olarak otomotiv üretiminde Avrupa’da ilk 3 ülke, dünyada da ilk 10 ülke arasında yer alma gibi bir stratejik hedefleri olduğunu belirtti.

Cengiz Eroldu, bir kez daha Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) başkanlık koltuğuna oturdu. OSD’nin Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın da katılımıyla dün gerçekleştirilen 48’inci Olağan Genel Kurulu’nda, geçen yıl derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı devralan Cengiz Eroldu yeniden Başkan olarak seçildi. Bir önceki dönemde olduğu gibi Başkan Vekili Süer Sülün, Başkan Yardımcıları Münür Yavuz, Erdoğan Şahin, Aykut Özüner ve Muhasip Üye Yusuf Tuğrul Arıkan oldu. Genel Kurulda bir konuşma yapan ODD Başkanı Eroldu, sektör olarak otomotiv üretiminde Avrupa’da ilk 3 ülke, dünyada da ilk 10 ülke arasında yer alma gibi stratejik hedef olduğunu belirterek, “Otomotiv sanayi olarak çıtayı yükseltmek istiyoruz. Cumhuriyetimizin de 100’üncü yılında biz otomotiv sanayicileri olarak bu hedeflerimizin arkasında koşmaya, çalışmaya devam edeceğiz. Bundan hiçbir zaman geri adım atmayacağız” diye konuştu.

Ağır ticari ve traktörde eşine az rastlanır başarı

2022 yılının Türk otomotiv sektörü açısından değerlendirmesini de yapan Eroldu, şu bilgileri verdi: “Sektör olarak geçen sene öncelikle Türkiye’de 1 milyon 350 bin adet araç ürettik. Bu bir önceki seneye göre yüzde 6 artış anlamına geliyor. Sektör olarak son 10 yılda 10 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Yine ihracatta yaklaşık 1 milyon adetle yüzde 4 büyüme gerçekleştirdik. Toplam ihracatımız da 31.5 milyar dolar oldu.

Son 7 yıldır dış ticaret fazlası veren bir sektörüz. 2022 yılını 9.1 milyarlık dış ticaret fazlasıyla kapattık. Türk otomotiv sanayinin ürettiği yerli ürünlerin iç pazar payı, otomobilde yüzde 39, hafif ticari araçlarla yüzde 59, kamyonlarda yüzde 65, otobüslerde yüzde 100, traktörlerde de yüzde 90. Bu aslında 2 şeyi gösteriyor: Bir tanesi ticari araçlarda ve traktördeki yerli araç payının çok yüksek olmasıdır ki bu çok önemli bir değer. İkincisi, bu tablo bize aslında otomotiv sanayinin ülkenin büyümesine nasıl destek verdiğini de gösteriyor.

Özellikle ağır ticari araçlarda ve traktörde neredeyse ülkenin ihtiyacının tamamını yerli sanayiciler karşılayabiliyorlar. Bu ortaya çıkan tablo, gerçekleştirmesi gerçekten çok zor bir tablo. Bugün Avrupa’nın kaç ülkesinde böyle bir tablo görebiliriz? Herhalde 2-3 ülkede ancak böyle bir sonuç ortaya çıkabilir. Yani böylesine büyük ve önemli bir otomotiv sanayine sahip olmak aslında hepimizin gururudur. Elbette otomotiv sanayimiz, yalnızca finans ve maliye konularında ülkeye destek vermenin ötesinde istihdam yaratması ve Ar-Ge yapabilmesiyle de farkını ortaya koyuyor.

Kapasiteyi artırmak istiyoruz

Türkiye’nin 2022 yılında dünyanın en çok araç üreten 13. ülkesi olma konumunu koruduğunu hatırlatan Eroldu, “Türkiye otomotiv sanayisinin global arenadaki yerine baktığımız zaman, AB’de ticari vasıtalarda ve traktörde birinciliğimizi devam ettirdiğimizi görüyoruz. Tüm bunlar, son 50 yıl boyunca Türk otomotiv sanayisinin taş üstüne taş koyarak geldiği sonuçlardır. 2023 yılına da iyi bir başlangıç yaptık. İlk 2 ayda toplam üretimimiz yüzde 14 arttı. Diğer taraftan ihracatımızda da yüzde 8 artışla ilk 2 ayı kapattık ve bu tablo bizi 2023 yılı için ümitlendiriyor. Sektörümüzün hali hazırda 2 milyonluk kapasitesi var. Bu kapasitemizi daha da artırıp daha da fazla değer yaratmak istiyoruz” dedi.

Deprem bölgesine desteğe devam

Ülkemizin yaşamış olduğu deprem felaketi hepimizi derinden etkilediğini kaydeden Eroldu, şöyle devam etti: “Yaraların sarılması için birlik olmak, dayanışmamızı sürdürmek, üreterek büyümek her zamankinden daha da önemli. Her zaman olduğu gibi, yaşamakta olduğumuz bu zorlu süreçte de otomotiv sanayii olarak üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz. OSD üyeleri 6 Şubat gününden bu yana, gerek uzman kadrolarının bölgede hizmet vermesi yolu ile gerekse depremzedelerin barınma ihtiyaçlarına yönelik çeşitli desteklerini sürdürüyorlar. OSD üyeleri bu süreçte AFAD’a 30’un üzerinde aracı hibe etti, 60’ın üzerinde aracı kullanıma tahsis etti. 129’u arama kurtarma ekibi olmak üzere 200’e yakın uzman insan desteği sağladı. 72’si tır olmak üzere 100’ün üzerinde araç ile malzeme sevkiyatı gerçekleştirdi. Deprem bölgesinde üyelerimiz ve hizmet ağımız çalışanlarından ve ailelerinden maalesef kayıplarımız oldu. Yıkılan, ağır ve orta hasarlı tesislerimiz var. Gerek teşkilatlarımız gerekse tüm vatandaşlarımızın yaralarını sarmak üzere desteklerimize devam ediyoruz.”

Başarı Ödülleri sahiplerini buldu

OSD’nin Olağan Genel Kurul’da OSD Başarı Ödülleri’nin sahipleri açıklandı.

İhracat Başarı ödülü almaya hak kazanan firmalar;

2022 yılında değer olarak en fazla ihracat yapan üç OSD üyesi;

  1. Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. (6.3 milyar dolar ihracat)
  2. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. (3.4 milyar dolar ihracat)
  3. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş. (2.5 milyar dolar ihracat)

2022 yılında ihracatını değer bazında en fazla artıran OSD Üyesi;

  • Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. (%40 artış)

Teknoloji Başarı Ödülü Almaya Hak Kazanan Firmalar;

  1. Mercedes Benz Türk A.Ş. (87 Tescilli Patent)
  2. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. (71 Tescilli Patent)
  3. Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. (46 Tescilli Patent)

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü Almaya Hak Kazanan Firma;

  • Türk Traktör “Bir İşaretin Yeter” Projesi

Tedarik Sanayi Ödülü Almaya Hak Kazanan Firmalar;

Üretim Kapasitesi 100 Bin adet altında olan OSD Üyeleri

  • Kale Oto Radyatör San. ve Tic. A.Ş.
  • Sazcılar Otomotiv San. Tic. A.Ş.

Üretim Kapasitesi 100 Bin adet üzerinde olan OSD Üyeleri

  • TKG Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.

Tüm OSD Üyeleri

  • PİMSA Otomotiv A.Ş.

Teknoloji ve Yenileşme Ödülü

  • Coşkunöz Metal Form San. ve Tic. A.Ş. “Dijital Dönüşüm ve Mühendislik Geliştirme Çalışmaları”
  • Martur Fompak International “Dijital İkiz ve Arttırılmış Gerçeklik ile Müşteri Deneyimi Geliştirme”
Sürdürülebilirliğe Katkı Ödülü Almaya Hak Kazanan Firmalar;
  • Ak-Pres Otomotiv A.Ş.
  • Maxion Jantaş Jant Sanayi ve Tic. A.Ş.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.