Ford’un küçük SUV modeli EcoSport sürüş izlenimi

Ford EcoSport küçük bir Kuga olabilir mi? Ford’un kompakt sınıfta yakaladığı başarı B-SUV sınıfında da elde edilebilecek mi? Geçen yıl Mart ayında tanıtılan ikinci nesil EcoSport 20 civarında rakibi arasından hangi özellikleri ile öne çıkıyor?Ford EcoSport nasıl bir araba? Bakalım testimizde bu ve benzeri sorulara cevaplar bulabilecek miyiz!..

Ecosport belki de ilk nesilde (Hindistan üretimi) getirilmediği için gizemli kalmış modellerden biriydi. Zaten ilk nesil üretildiği dönemde pazarda çok fazla B-SUV model de yoktu! Şimdi Romanya’da üretiliyor ve yaklaşık bir yıldır Türkiye yollarında bine yakın Ecosport bulunuyor.

Dış tasarımına bakıldığında vaadi yüksek bir otomobil var karşımızda; altıgen ızgara, Kuga’ya çok yakınlık sağlıyor. Geniş olmayan bir yüz, dar ve yüksek tutulan bir kabin görüntüsünü destekliyor.

LED far imzası, üçgen formlu sis farları, motor kaputu üzerinde 3 boyutlu hissi sağlayan yükseltiler nihayetinde B sınıfında olan Ecosport’u daha iyi gösteren detaylar arasına giriyor. Sert bakışlar hafif arazi şartlarına kolayca çıkılabileceğinin güvencesi gibi.

Merak edip baktığınızda Ecosport’un nihayetinde 4,1 metrelik bir otomobil olduğunu göreceksiniz. Ama yüksek bir otomobil; 1,65 metre. Neden ilk etapta Hindistan’da üretildiğinin ipucu da bu genel tasarım felsefesinde var; minimal bir SUV kendisi.

Test aracının üzerinde 18 inçlik jant ve lastikler olduğu için biraz daha yüksek görünse de benzinli modelde 16 mm, dizelde 19 mm yerden yükseklik bulunuyor. Evet bu mesafe bile sıradan bir modelle girmek istemeyeceğiniz araziye rahatça adım atmanızı sağlıyor. Ne de olsa bir Ford!

Arka tasarıma dikkatli bakarsanız bir detayın gizlendiğini göreceksiniz, cevabı bir sonraki resimde var! Ama genel görünüm olarak zemini aşağıda tutulan bagaj kapağı, koyu camlar ve yine özellikle uzaklaşma açısının iyi olmasını sağlayan kısa arka kısmın görsel itibarı yukarı taşıdığını söyleyebiliriz.

Evet alışık olmadığımız bir bir bagaj kapağı bu. Detay da sağdaki stop içerisine gizlenmiş bagaj kolunda gizli idi! Havalı duruyor, eski Amerikan 4×4’leri hatırlatıyor ama kapalı otoparklar, cadde üzerinde uç uca park alanları için dezavantajlı bir özellik.

Arkada dikkatli gözlerden kaçmayacak küçük bir üçüncü pencere de giderek artan tarz tasarım detaylarından bir olabilir mi acaba? Koyu tavan kesinlikle havalı!

Ecosport, 125 hp’lik 1.0 lt benzinli ve 100 hp’lik 1.5 lt dizel motor seçeneklerine sahip. Biz 1.0 lt benzinli 6 ileri otomatik şanzımanlı modeli kullandık.

125 PS gücündeki EcoBoost benzinli motor 5.8 l/100 km yakıt verimliliği ve 134 g/km CO2 emisyonu ile tartışmasız dizele olan ihtiyacı minimuma indiriyor. Direksiyondan vites değiştirme özelliği de iyi bir detay.

Unutmadan arka koltuklar 40/60 olarak yatırılıyor ve sınıfına göre yeterli ve yüksekliği iyi olan bagaj alanı daha da artabiliyor. Adına uygun olarak farklı doğa sporlarıyla ilgili ekipmanları taşıma ihtiyacı duyacaklar için!

Modern ve fonksiyonel bir kokpit var; sayıları hızla artan bir tablet bilgisayar içerine oturmuş hissi verenlerden değil. ST Line donanım sportif karakterin öne çıktığı bir sürüş ortamı sağlıyor.

Kırmızı dikişleri ile koltuklar, vites kolu, deri direksiyon ve üzerindeki tuşlar, metal pedallar gibi detaylar C sınıfı bir otomobil hissi sağlıyor. Orta konsol üzerinde bulunan 8 inç ekran birçok rakibine göre sade ve kullanışlı.

Dijital ama klasik klima tuşları, koltuk ve direksiyon ısıtma tuşları (ilave bedelle alınan) 2 USB girişi gibi detaylar güzel; telefon koymak için rahat bir zemin kalmaması ise sıkıcı!

Arkada oturma alanı ve ortamı B sınıfı bir modelin ötesinde.

Sert süspansiyonlar ve 18 inç 45’lik yanak derinliği olan kış lastikleri ile birlikte yol konforunu etkileyebiliyor. Ama her durumda yol tutuşu ortalama düzeyde. Bir de 4×4 versiyonun 1.5 TDCI dizel motor ve manuel şanzımanla alınabileceğini hatırlatalım. 

Kullanımda söyleme ihtiyacı duyduğum detaylardan biri Ford Sync 3 sistemini kolayca telefonunuza adapte olabilmesi, Apple Car Play ve Android Car Play de öyle.

EcoSport, Hız Kontrol Sistemi, Ayarlanabilir Hız Sınırlandırıcı, Geri Görüş Kamerası gibi sürücü destek teknolojilerini standart olarak sunuyor.

EcoSport aslında zor kaldığında arazide ya da zor yolda başarılı olabilecek bir model ama caddede şık, dikkat çekici olma hevesinin daha yüksek olduğunu unutmayalım!

Ford EcoSport’un fiyatı ise 128,5 bin TL (2018 model), 135 bin TL. (2019 model)

Konfor paketi (Isıtmalı koltuklar, ısıtmalı aynalar, geri görüş kamerası) ve küçük cam tavan gibi ekipmanlar ise ekstra bedelle alınabiliyor.

EcoSport geçen yıl Mart ayında pazara sunulmasıyla birlikte B-SUV satışlarında listede 7. model olarak yer aldı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.