Günümüzün modası 3 silindirli motorlar; artıları ve eksileri nelerdir?

Aaa, otomobilimin motoru üç silindirli imiş! Türkiye’de vergilerin de etkisiyle motor hacimlerinin küçülmesi, genelde 4 olan silindir sayısını üçe indiriyor. Aman ha teknik olarak değil! Bunu ileride anlatacağız. Yeni nesil ekonomik otomobiller elektrikli motorla kombine olmak için de üç silindirli küçük hacimli motorları kullanmaya başladı. Otomobil hastası değilseniz sorun yok. Derdiniz sadece gürültü ve sarsıntı. Ona da çare bulundu.

 

Birçok markanın birbirinden farklı 3 silindirli motoru bulunuyor. Örneğin; Renault Clio, Dacia Duster, Skoda Octavia, Seat Ibiza, Hyundai i20, Volkswagen Polo ve Golf, Audi A3, BMW 2 Serisi gibi pek çok otomobilde 3 silindirli motorlar kullanılmaktadır. 3 silindirli motora sahip olan arabalar alınır mı? Avantajlı mıdır?

 

3 silindirli motor, hem otomobillerde hem de motosiklerde eskiden beri kullanılan bir güç unitesi türüdür. Bilinenin aksine 4 silindirli motorların 1 silindir eksilmesi ile değil, 6 silindirli motorların 2’ye bölünmesi ile ortaya çıkmışlardır.

3 siindirli bir motorun, 4 pistona sahip olan türüyle de karşılaşabilirsiniz. Fakat bu sizi yanıltmasın çünkü iki motorun yapısı birbirinden farklı. Eksik pistonuna rağmen yine de diğer motorlar karşısında oldukça avantajlı bir konuma geçebiliyor.

Kusursuz olduğunu söylemek tabi ki de çok zor; 3 silindirli motorlar bir kaç problemi de beraberinde getiriyor. 3 silindirli motora sahip olan arabalar alınır mı? Göz atalım.

3 silindirli motor deyince akla ilk gelen sarsıntılı çalışmaları oluyor. Eski teknoloji motorlar, yapısı sebebiyle çok fazla titreşimli çalıştığı için tercih edilmiyordu. Ancak günümüz teknolojisiyle bu titreşimler neredeyse yarıdan daha fazla azalmış durumda.

Yeni teknolojili bir 3 silindirli araç sahibi olmak isterseniz, arkanıza yaslanıp keyfini çıkarabilirsiniz. 3 silindirli motorlar, 4 pistonlu bir motorun verebileceği her şeyi size verebilirler, hatta Ford’un EcoBoost teknolojili 1.0 motoru dünyanın en iyi motorları arasına şimdiden girdi.

Eğer turbosuz veya eski teknolojili bir 3 silindirli motorlu aracın sahibi olmak isterseniz, bu titreşimin maalesef önüne geçmek zor. Yine de, ben sadece yakıt ekonomisi düşünüyorum veya titreşim beni rahatsız etmez diyorsanız gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Bir otomobilde yakıt tasarrufu sağlamanın en iyi yolu daha az yakıt kullanmaktır. Silindir hacimlerinin azaltılmasıyla (downsizing) emisyon ve tüketim değerleri azaltılabilir. 3 silindirli motorlar avantajlı mıdır?

Oldukça sıkılaşan emisyon kuralları firmaları hacim düşürmeye yönlendiriyor. Hacmi azalan motorlar, hem daha hafif hale geliyor hem de yakıt tüketimi sağlıyor. Böylece ortaya; “az yakan, çok kaçan” diye tabir edilen otomobiller çıkmış oluyor.

Bu sebeple günümüzde C segmentinden, A segmentine kadar çoğu otomobilde oldukça fazla karşılaşıyoruz. Yeni teknolojiyle üretilen daha hafif ve verimli olan motorlar, Premium segmentteki BMW i8 hibrid gibi yenilikçi modellerde de kullanılıyor.

Titreşim haricinde diğer motorlardan teknoloji anlamında hiçbir farklılığı bulunmuyor. Hatta Japonya gibi ileri teknolojiye sahip ülkelerde kullanılan küçük arabalarda sadece 3 silindirli motorlar çok kullanılıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.