Gurbetçinin yolu Türkiye’deki oto sanayiden geçiyor

Ramazan Bayramı tatili öncesinde başlayan ve ağustos ayı sonuna kadar artarak devam edecek “Gurbetçi akını” hızlanıyor.

Türkiye’de görmeye pek alışık olmadığımız büyük motor hacmine sahip otomobilleriyle yurda karayolundan giriş yapan gurbetçilerin, uzun ve binlerce kilometrelik yolculuğu sıcak altında sürüyor.

Tatil ve aile ziyaretleri için Türkiye’ye karayoluyla geri dönen gurbetçilerin araüçları için ilginç bir gerçek ortaya çıktı.

İlk duraklardan biri oto sanayi siteleri

Otomobilleriyle Türkiye’ye tatile gelen gurbetçilerimizin Türkiye’deki ilk duraklarından biri de sanayi siteleri oluyor. 5 bin km’lere varan uzun yolculuklarında hasar alan veya öncesinden değişimi gereken parçaları, İsviçre, Hollanda, Almanya ve Fransa gibi işçiliğin pahalı olduğu ülkelerde değiştirmek yerine, Türkiye’deki ustalara değiştirtmeyi tercih eden gurbetçiler, tatilleri bitip geri dönüş maceraları öncesi sanayi sitelerinden çıkmıyorlar.

Gurbetçi otomobillerinin bir kısmı oto sanayi sitelerinde tamirhanelerin önemli müşterileri haline geldiler.

Gurbetçiler neden sanayi sitesine gidiyor?

Sanayilerde otomobillerini tamir ettiren gurbetçilerimizle OTOAJANDA olarak görüştük, onları dinledik:

  • Öncelikle ve yaygın olarak Türkiye’ye gelirken uzun kilometreler katettikleri ve bu mesafenin dönüşü de olduğu için araçların motor sıvıları ve rutin bakımlarını yaptırıyorlar.
  • Genel olarak otomobillerin bakımlarını yaptırıyorlar. Genel bakımda Türkiye’yi tercih nedeni yurtdışında işçilik bedeli çok daha pahalı.
  • Otomobillerin yedek parçalarını ülkemizde daha ucuza bulabiliyorlar.
  • İşçilik kalitesi daha iyi bulunuyor.
  • Araçlarındaki kaporta hasarlarını, Avrupa’daki kasko sigortaları üzerinden gidermeleri durumunda, ileriki yıllardaki sigorta ve kasko bedelleri çok daha yüksek tutarlara çıkıyor. Türkiye’de tamircilere KASKO sigortası kapsamı dışında yaptırılan tamiratlar hem görünmüyor, hem de KASKO sigorta bedelindeki artıştan daha avantajlı olabiliyor.

Konuyu sanayilerimizdeki ustalara da sorduk:

  • Yaz döneminde büyük şehirlerde insanların tatile gitmeleri ile ilgili olarak durgunlukların yaşandığını, fakat gurbetçilerin bu durgunluk döneminde sanayi sitelerine hareket getirdiklerini dile getirdiler.

Uğur Yumak

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.